Kiborult a bili a Citroënnél…

Loeb Muller LopezSzóval a versenyleírást ott hagytam abba, hogy Rob Huff és James Thompson (no meg Dusan Borkovic) jogosan látták úgy, hogy mások rajtbalesetébe keveredtek vétlenül, Yvan Muller – sokadik nullás futama után – Jose Maria Lopezt tette felelőssé mindenért, Lopez pedig azt mondta, nem tehet semmiről, mert nem látta, mi folyik a háta mögött.

Bár a hírek szerint a Citroën leült beszélgetni a pilótáival, Yvan Muller fontolgatja, hogy négyszemközt is beszélgessen Pechitóval…

Szóval a Citroënnél elkezdődött az ujjal mutogatás… Pechito nyíltan felvette a védekező beállást, és nyilvános, hogy nincs minden rendben. Csak idő kérdése volt, hogy kiboruljon a bili, de meggyőződésem volt, hogy Loeb fogja azt kiborítani egy szép napon. Nem. Sebastien egy kilencszeres világbajnokhoz méltatlanul, durcás tinédzser módjára viselkedik, de legalább magában hisztériázik, nem úgy mint most “rettegett Yvan”.

De lássuk, hogy mi is történt: Thompson fedélzeti kamerájából tökéletesen látszik, hogy Lopez a rajt után beállt, egy íven, egyenesen, egy irányban haladt, ahogy az a szabálykönyvben meg van írva. Yvan Muller viszont ment egy darabig a jobb oldalon, majd átkóricált a balra, és hát ott meg volt 4 másik autó, nem fért el mellettük, mind húztak balra, terelték a jó öreg Mullert, akinek nem volt hová beférnie. Látta is Yvan, mi is láttuk a féklámpát, de ekkor már hiába volt “minden ha szándék”, bal kerekek a füvön, autó visszaránt, elviszi Huff farát, aki Thompsonban landol… Hogy ebben mitől volt Lopez a hibás? Attól, hogy Muller azt mondta.

Nem vagyok döntőbíró, és nem tisztem eldönteni, ki volt a hibás. Attól, hogy Lopez ott nem hagyott helyet, amikor Muller még oda sem ért, nem lesz hibás. A felvételekből ez látszott. Szóval hiába hőbörög Yvan, ettől nem lesz igaza.

“Pechito Chilton mellett volt, megpróbáltam elhúzni bal oldalon, de rám csukta az ajtót.”

Erre Lopez közölte, hogy nem is látta egyáltalán, hogy mi zajlik a háta mögött. Mire Muller élesen visszavágott: “Igazán?! Hát majd legközelebb én sem fogom látni!”

Drága Yvan, az a legközelebb a következő pillanat volt, ugye, amikor nem tűnt föl az a sok piros autó ott melletted, akik joggal reklamálhatnának, hogy valaki őrült a fűről visszarángatott autóval romhalmazt csinált az amúgy sem csudajó kocsijukból…

Tény, hogy Lopeznek hátul nincs szeme, és az is tény, hogy elég abszurd elvárás lett volna, hogy bárki is helyet hagyjon Mullernek, mivel ez volt a megválasztott haladási iránya, és egyszerűen ott nem volt több hely.

Én nem tudom, Pechito látta-e Mullert. Azt sem, hogy ha látta, lett-e volna lehetősége, indíttatása beengedni oda. Nem tudom, Muller ezt mi alapján várta volna el… Nem voltam ott, csak a felvételeket láttam, amiket bárki megnézhet, fent vannak a hivatalos weboldalon.

Csak egyet szeretnék egyetlen egyszer megérni: bárki is okoz tömegbalesetet egy rajtnál, sok ártatlan versenyzőtársa autóját összetörve, a végén nem ujjal mutogatna, szitkokat szórna a másikra, fenyegetőzne vagy hasonlók, csak odaállna és azt mondaná: “Hé, fiúk! Hibáztam, sajnálom!” Bárki is lenne az, bármelyik csapatból, ha tényleg ő volt a sáros a dologban: nos, a beismerése többet érne bármely VB címnél, állítom!

Fotó: fiawtcc.com

Comments

comments