Hyundai uralom Michelisz győzelemmel

Fotó: Xavi Bonilla / DPPI

A Vila Real utcai pályáján tartott versenyhétvége eddig magyar és Hyundai szempontból is rendkívül jól alakul. Szombaton reggel szabadedzést, délben időmérőt, délután pedig versenyt tartottak, Michelisz Norbert főszereplésével.

Az első szabadedzést még pénteken este megtartották, ezt két piros zászló színesítette, bizonyos láthatatlan okokból. A valódi ok a gumibálák életre keltése volt, és az tette mindezt láthatatlanná, hogy a másfél napja a helyszínen tartózkodó TV stáb promóciós filmet forgatott (meg focizott) és nem rakták össze a közvetítést. A legjobb időt egyébként Nestor Girolami autózta, Michelisz a 6. leggyorsabb volt, Tassi Attila a 17. helyen végzett.

A ma reggeli szabadedzést már volt szerencsénk látni is. A gumibálák és néhol a korlátok is útban voltak egyeseknek, ám a legnagyobb mutatványt két Cupra, Tom Coronel és Mikel Azcona adták elő. Azcona versenyszimulációs körön volt, és látta ugyan, hogy Coronel ki fog jönni a boxok felől a felvezető körére, de úgy gondolta, hogy a jó öreg Tom látni fogja őt a tükörben, és el fogja engedni. Sajnos Tom nem látta. Tipikus versenybaleset, és még ha versenyen történik, pozícióharc közben, azt mondja az ember, hogy van ilyen. De így, a semmiért egymásnak menni, elég vicces volt. Személyi sérülés nem történt, de Coronel autója pár méterrel arrébb füstöt kezdett okádni és be kellett vetni a porral oltókat is. A legjobb időt végül Johan Kristoffersson autózta Michelisz Norbert előtt.

A délutáni időmérőn folytatódott a gumibálák telibe találása, és furcsa, ritkán alkalmazott (bár kétségtelenül létező büntetés) használatát vezették be: aki ezzel teljes pályás sárga zászlót okoz, attól elveszik a legjobb körét (nem azt, amiben nekiment a gumiknak!). Nick Catsburgnak sokba is került ezek után egy-két kisebb hiba. Végül az időmérő edzést Michelisz Norbert nyerte, mellőle márkatársa, Augusto Farfus várhatta a rajtot, a harmadik helyről Yann Ehrlacher indult, mellőle pedig Rob Huff.

Frederic Vervisch autójában motort cseréltek, Kevin Ceccon pedig kapott egy 10 rajthelyes büntetést, mert „kijöttek a fekete pontjai” – azaz a 3 megrovása egy szezonban.

Az időmérő edzés teljes végeredménye

Az első verseny rajtja teljesen sima volt, leszámítva azt, hogy Ma Qing Hua nem tudott rendesen elindulni. Szerencsére a többiek ki tudták kerülni. Michelisz eljött az élen, Farfus követte, mögöttük Ehrlacher és Huff. A hátsó traktusban volt egy kis lökdösődés, de nem történt belőle nagyobb galiba.

A joker-köröket a 3. fordulótól lehetett használni, Michelisz az élen használta is azon nyomban, és az élen is folytathatta. Szintén korán használta el jokerét Farfus és Huff, ám Ehrlacher várt még. A következő fordulóban azonban a Lynk&Co. ifjú franciája is lapot kért 19-re. Úgy tűnik, nem volt nála mind a négy ász, mert olyan szerencsésen jött ki neki a lépés, hogy Farfus elé tudott bevetődni és ott is maradt a verseny végéig.

Nem volt szerencséje viszont a hazai hősnek, Tiago Monteirónak és Gabriele Tarquininek, mert összeakadtak és a korlátban kötöttek ki. Kicsit később a joker körökben rutinos Kristoffersson és Thed Björk ütköztek össze hajszál híján, pontosan amiatt, mert egyikük épp az alternatív nyomvonalról csatlakozott a mezőnyhöz. Megúszták a mutatványt törés nélkül.

A hátsó traktusban zajlott az élet, például Vervisch is több szép előzést mutatott be, már csak azért is, mert ha nem talál menekülőutat az előtte lévő két autó között, bizony mindhárman a korlátban végzik.

Az élen Michelisz senkitől sem zavartatva nyerte a futamot, Ehrlacher-nek esélye sem volt megszorítani sem. A dobogó harmadik fokára Farfus állhatott fel. Huff 4., Catsburg 5. lett. Figyelembe véve az elmúlt napok felháborodását a Hyundai részéről (mások „gyári program”-ja miatt), az autók sokat szidott BoP-jét, no meg a ballasztot, amit erre a hétvégére kaptak, automatikusan felmerül bennem a kérdés: mi lenne, ha jó lenne a BoP és nem lenne ballaszt az autóban?

A futam teljes végeredménye:

 1. Norbert Michelisz
 2. Yann Ehrlacher
 3. Augusto Farfus
 4. Rob Huff
 5. Nicky Catsburg
 6. Aurelien Panis
 7. Johan Kristoffersson
 8. Thed Björk
 9. Yvan Muller
 10. Jean-Karl Vernay
 11. Nestor Girolami
 12. Andy Priaulx
 13. Mikel Azcona
 14. Ma Qing Hua
 15. Niels Langeveld
 16. Benjamin Leuchter
 17. Gordon Shedden
 18. Tom Coronel
 19. Kevin Ceccon
 20. Frederic Vervisch
 21. Attila Tassi
 22. Mehdi Bennani
 23. Tiago Monteiro
 24. Esteban Guerrieri
 25. Daniel Haglöf

Magyar Szilvia

Comments

comments