Hosszú lesz az út – interjú Zengő Zoltánnal

Fotó: WTCR hivatalos sajtóközlemény

A Zengő Motorsport érdekes vállalkozásra szánta el magát idény elején. Tenke Tamás, tehetséges szimulátoros versenyzőt valódi versenyautóba ültették Dubaiban. Mivel ott Tomi igazolta az elvárásokat, bizalmat szavaztak neki egész szezonra. A cél természetesen a tapasztalat és a kilométerek gyűjtése. Szimulátorból szinte azonnal a TCR Europe daráló-szerű mezőnyébe ugrani merész vállalkozás, de a Zengőnél hisznek abban, hogy a befektetett energia megtérül. Szombaton délután Zengő Zoltánnal beszélgettem Hockenheimben.

– Mi vitt rá titeket arra, hogy a Tomival nekivágjatok a TCR Europe-nak?

„Tenke Tomi egy ügyes, fiatal, tehetséges magyar versenyző, akinek régóta az az álma, hogy egyszer sikeres autóversenyző legyen. Én azt gondolom, hogy a Zengő Motorsport mindig is híres volt arról, hogy fiatal, magyar, tehetséges pilótáknak esélyt adott arra, hogy akár Magyarországon, akár a nemzetközi autósportban megmutathassák tudásukat. Ebben az évben Tenke Tomi mellett tettük le a voksunkat, és megpróbáljuk segíteni a fejlődését. Megpróbálunk együtt sikeresek lenni. Nem csak otthon, hanem nemzetközi fronton is.”

Fotó: Magyar Szilvia

– Ha jól tudom, neki ez az első szezonja.

„Teljesen jól tudod, februárban ült először egyáltalán versenyautóban. Ő szimulátorban jeleskedett, soha nem vezetett versenyautót. Még Dubaiban kapott egy lehetőséget, amikor kipróbálta a Zengő Motorsport egyik autóját, amit hosszútávú versenyzésre használunk. Nagy bukóterek, fantasztikus környezet. Amit ott láttunk tőle, az bizakodásra adott okot, és a csapat bizalmat szavazott neki. Úgy vélekedtünk, hogy a tehetsége megfelelő szintű számunkra. Így kezdtük el, majd következett a magyar bajnoki, aztán a WTCR szabadkártyával. A WTCR egybeesett a TCR Europe-pal, és el kellett döntenünk, hogy melyik sorozatban indulunk. Akkor nekünk a WTCR fontosabb volt, mind a közvetítés miatt, mind pedig amiatt, hogy három verseny és két időmérő edzés volt. Tehát több kilométert lehetett megtenni, ezért nekünk az jobb lehetőség volt. Most pedig itt vagyunk Hockenheimben, ahol első TCR Europe versenyünket teljesítjük. Az időmérőkre kell magunkat felhangolni, mert a versenyen Tomi már tudja az ötödik-hatodik legjobb időt autózni. Nyilván a sor végén haladt és kiszorították a fűre, a fű pedig eltömítette a levegő beölmlőnyílást. Ki kellett jönnie, hogy kitisztítsuk. Úgy gondolom, hogy lépésről lépésre haladunk, nem rohanunk sehová. A csapat megpróbál neki mindent megadni ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjon versenyezni.”

Fotó: Magyar Szilvia

– Az idénynek eddig a pontjáig igazolva látod az elvárásaidat? Voltak különösebb elvárásaid a szezon előtt?

„Nem, igazából az elvárásom talán az lenne, hogy idény végére összejöjjön egy dobogós hely, vagy egy-két időmérőn meg tudjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek. Előbb-utóbb igazolni fog minket az, amiben reménykedünk. Én hiszek Tenke Tomiban, a csapat is hisz benne. Nyilván nagyon fiatal, egyáltalán nincs tapasztalata. A tudást a jelenben próbáljuk megszerezni, és pontosan tudjuk, hogy az autóversenyzéshez sok pénz és sok-sok kilométer kell. Remélhetőleg még több kilométert tudunk együtt megtenni és előbb-utóbb elkezdenek jönni a sikerek.”

– Szerinted mekkora nyomás van a versenyződön?

„Én remélem, hogy nincs nagy. Mert ő pontosan tudja, hogy nem azért ültettük be, hogy előhúzzunk egy nyulat a bűvészkalapból és mindenkinek leessen az álla. Hosszútávon ez a cél, ezt nem vitatom. De rövidtávon ez nem lehet cél. Tehát, aki abban gondolkodott, hogy Tenke Tamás hirtelen ott lesz a világ élmezőnyében, az vagy nem ért az autósporthoz, vagy ne igyon gyógyszerre! Ez egy hosszú út. Szerintem lehetséges, hogy ez az egy év is kevés lesz ahhoz, hogy bármi olyan eredményt mutassunk, amilyet szeretnénk, de azért bízom benne, hogy néhányszor sikerül majd villantani.”

Magyar Szilvia

Comments

comments