Elgumizva…

kajaia

Fotó: TCR Official

Ki emlékszik már arra, amikor a Hungaroringen egy fél WTCC mezőny gumizta el magát, és vágtak neki slickekkel a szakadó esőnek? Hiszen már egy egész hónapja volt, nem csoda, ha elveszett a feledés tengerében!

Esőbe hajlott a kora délután a TCR mezőnye fölött a Salzburgring második versenye előtt, de jónéhányan le merték volna fogadni, hogy nem fog esni. Hogy a pole-ban álló Tassi Attila erre tette fel a versenyét és kért négy slicket, az még csak elnézhető körülmény. De hogy Gianni Morbidelli is, az már sokkal nagyobb égés! Jordi Oriola és Mikhail Gracsev követték a példájukat, de mire a mezőny megtette a felvezető kört, addigra lejött az uszoda, így az eredetileg az ötödik helyről rajtoló Jean-Karl Vernay foglalhatta el a pole-t. Mindenki más bement esőgumikért, aki előle rajtolt volna.

Hátrébb is akadtak gondok gumi ügyében, de ami nagyobb baj volt, hogy Michela Cerruti Alfája megmakacsolta magát, el sem akart indulni már a felvezető körre sem. Végül a boxból tudott a mezőny után menni, leginkább kilométergyűjtés céljából, amíg ki nem intették fekete zászlóval.

Vernay eljött az élen, Florian Janits követte, utánuk Stefano Comini és Harald Proczyk… Janits második körben kirótt áthajtásos büntetése előtt sokáig értetlenül ültünk, de aztán kibújt a szög a zsákból: azért kapta, mert az öt perces tábla után, a rajtrácson cseréltek neki kereket.

James Nash Szergej Afanaszjevvel csatázott, amialatt a 8. helyen haladó Tassi Attila vezette azt a bolyt, akik mindannyian elgumizták magukat. Éppen a mezőny fele…

Proczyk alatt lerobbant az autója, a szalagkorlát mellett hagyta. Nem mondhatni, hogy élete versenyhétvégéjét futotta. Pedig gumit jól választott.

A nyolcadik kör elején újabb fejezetéhez érkezett a csata, ami Davit Kajaia vívott Stefano Cominivel azon a területen, amit valamikor célegyenesnek hívtak, de most csak kenupályának lehetett nevezni. A grúz autója felúszott a végén és tehetetlenül vitt el két gumibálát is, mive végre megállt. Baja nem esett, de kétségtelenül látványos esés volt. Comini megszabadult tőle, a Safety Car ismét a pályára gurult… Vagy inkább evezett.

A kerekes csónakok felsorakoztak mögé, amíg elvitték Kajaia járgányát és helyrehozták a gumibálákat, már amennyire lehetett.

A biztonsági csónak a 11. kör végén engedte útjára a megmaradt és jól összegyűjtött bolyt. Comini egyből neki is lódult, aztán menten a menekülőúton találta magát, elnézvén a sikánt…

Vernay, Afanaszjev, Comini, Nash, Homola, Tassi, Morbidelli és Oriola volt ekkor a sorrend.

A 13. körben Morbidelli megelőzte Attilát és Jordi Oriola is támadta, majd később ő is ott hagyta.

Janits a sóderben bóklászott, aztán Vernay is benézte a sikánt… Sötét van meg esik, de az a sikán ott volt egész hétvégén… A francia is a menekülőúton talált vissza pályára, csakhogy Afanaszjev mögé, kezdhette tehát elölről: kitartás és spiritusz van benne, mert megcsinálta! Ismét vezetett, az orosz mögötte…

Végül is befutottak Vernay, Afanaszjev, Comini, Nash, Homola, Jordi Oriola, Tassi és Gracsev sorrendben. Az úszóversenyt tehát Jean-Karl Vernay nyerte, de ha az első négy a rajtrácson el nem gumizza magát, bizony valószínű, hogy lentről nézhette volna a dobogót…

A salzburgringi uszodától búcsút vett a mezőny, a következő futamot két hét múlva Oscherslebenben rendezik.

A hétvége eredménylistái

Magyar Szilvia

Comments

comments