Zanardi, harmadszor!

Versenyre készen...

Versenyre készen…

Alessandro Zanardi a londoni két egyéni aranyérme után ismét paralimpiai aranyat szerzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában, Rio de Janieróban.

A F-1-ből, a CART-ból és a WTCC-ből jól ismert versenyző eddig nyolc világbajnoki és immár három olimpiai aranyat szerzett, mióta hét éve visszavonult az autóversenyzéstől. Bár azóta volt egy egész szezonja a Blancpain sorozatban, valamint emlékezetes a 2015-ös alakítása a ROAL Motorsporttal, Bruno Spenglerrel és Timo Glock-kal az oldalán a Spa 24h-n, inkább a kerékpárra koncentrál.

Rióban három számban indul, ezek közül az elsőt, az egyéni időfutamot ma megnyerte. Sajnos a versenyt élőben nem közvetítették, a felvételek is csak olasz IP-címről nézhetőek meg a hivatalos olasz közvetítő partner honlapján. Az eredményhirdetés viszont megtekinthető egy másik olasz internetes forrás jóvoltából, magyar IP-ről is.

Holnap lesz éppen 15 éve, hogy Zanardi elveszítette mindkét lábát egy horrorisztikus balesetben a Lausitzringen. Amikor ma a befutó után a riporter feltette neki a kérdést, hogy immár háromszoros olimpiai aranyérmesként milyen érzésekkel tekint vissza arra a balesetre, Alex elővette régről ismert humorát a válaszhoz:

“Mivel a TV-ben vagyunk és mindenki néz minket, most valami nagy, jelentőségteljes dolgot kellene mondanom. Hogy milyen szerencsés vagyok, vagy ilyesmi, meg hogy ez egy második esély volt az élettől számomra. De, tudod, pontosan ez történt… Amikor kinyitottam a szemeimet úgy éreztem, hogy nagyon szerencsés vagyok, hogy életben maradtam. Ötletem sem volt arról, hogy tulajdonképpen min is mentem keresztül, de sejtettem, mert rettenetes fájdalmat éreztem. Szóval csak nagyon boldog voltam, hogy élek. És ez volt az a hozzáállás, ami segített abban, hogy továbblépjek. Hogy akarjak felépülni. Minden napra úgy tekintettem, hogy ez újabb lehetőség. (…) Most pedig itt vagyunk Rióban, és a kedvtelésemből valami profi dolgot csinálhattam, és ez egy nagyszerű kiváltság számomra, hidd el nekem!”

Holnap Zanardi az egyéni országúti versenyben, míg holnapután a csapatválóban érdekelt. A paralimpia honlapján adnak live stream-et bizonyos eseményekről, de kétséges, hogy a kerékpárverseny közéjük kerül-e. Magyar idő szerint egyébként a H5-ös kategória versenye holnap 14:30-kor esedékes.

Magyar Szilvia

 

Comments

comments