Az autósportos világ ismét Zanardinak szurkol

Fotó: Magyar Szilvia

Alessandro Zanardi súlyos balesetet szenvedett tegnap délután az olaszországi Pienza közelében. Zanardi az Obiettivo 3 program keretében, mintegy 50 parasportolóval együtt egy országúti kerékpáros rendezvényen vett részt, amikor egy kamion elgázolta.

Az olasz autóversenyző nagy harcos hírében áll, hiszen 2001-ben, 19 évvel ez előtt mindkét lábát elveszítette egy CART balesetben a Lausitzringen. Felépülése után megtette a pályán azt a 11 kört, ami akkor hiányzott neki ahhoz, hogy befejezze a futamot. Utána a BMW és a ROAL motorsport biztosított neki speciálisan átalakított versenyautóban versenyzési lehetőséget előbb a WTCC-ben, ahol négy győzelmet szerzett. Később egy évet lehúzott a Blancpain sorozatban, majd négy éve történelmet írt Timo Glockkal és Bruno Spenglerrel, amikor először volt 24 órás futamon mozgássérült versenyző egészségesek váltótársa, szintén a ROAL Motorsport és a BMW színeiben. Két éve a BMW nevezte őt a DTM misanói versenyére, ahol az utolsó kockából rajtolva az ötödik helyen ért célba.

Az elmúlt több mint 10 évben aktívan foglalkozott kézibike-kal, olyannyira, hogy hat paralimpiai érmet szerzett, közülük 4 arany, illetve nyolcszor nyert kézibike világbajnokságot (mellette többször is indult a hawaii Ironman versenyen).

A karantén ideje alatt többször is próbált lelket önteni honfitársaiba, egy-egy hosszabb olasz és angol interjú is született, melyekben biztatni próbálta a többieket a kitartásra. Alighanem ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy ha vége lesz ennek az egésznek, akkor valamit tennie kell. Végül az Obiettivo 3 program keretében, június 12-én indult el az a kerékpáros váltó, melynek célja Olaszország jelképes „újraegyesítése” volt a Covid-19 járvány után, azáltal, hogy a svájci határtól eljutnak a legdélebbi pontig. A váltóban mintegy 50 paralimpikon és más mozgássérült sportoló vett részt. Útjuk június 19-én tragikus véget ért, amikor Pienza közelében megtörtént a baleset.

Zanardi még posztolta az Instagramra aznapi indulásuk pillanatait, de alig néhány órát kerékpároztak… A szemtanúk elmondása szerint Alex az egyik kanyarban kissé áttért a szemközti sávba, ahol egy kamion érkezett. Későn vették észre egymást, és hiába próbálták mindketten elkerülni az ütközést, erre már nem volt mód. (Jelenleg a területileg illetékes rendőrség vizsgálja, hogy egy kerékpáros tömegrendezvény alkalmával miért nem zárták le az utat az autóforgalom elől. Rendőri felvezető autót biztosítottak ugyan, de valószínűleg ez elkerülte a kamionos figyelmét.) A versenyzőt súlyos fej- és arcsérülésekkel, helikopterrel szállították a sienai kórházba.

Az éjszaka folyamán a neurológián hosszú operációt hajtottak végre a sérültön. A kórház tájékoztatása szerint Zanardi jelenleg kritikus, de stabil állapotban van. Az arccsontok süllyedéses törését próbálták korrekciós műtéttel helyrehozni. Az intenzív osztályon, mesterséges kómában tartják. Valószínűleg 7-10 nap várakozás után derül ki, hogy milyen irányban haladhat tovább a felépülése. Felesége, Daniela és fia, Niccoló vannak mellette.

Az autósportos világot megrázta a hír, számos korábbi versenyzőtárs fejezte ki jókívánságait a családnak.

Magyar Szilvia

Comments

comments