Váratlan Michelisz-pole hozta lázba a magyarokat

Fotó: Florent Gooden / DPPI (FIA WTCR Media)

A nyögvenyelősre sikeredett szombati napot követően Michelisz Norbert nem talált legyőzőre a második időmérő edzésen, a Hungaroringen.

Szinte rögtön megjavította Augusto Farfus szombati, legjobb hyundaios körét (1:53.267) Michelisz Norbert a túraautó-világkupa második hungaroringi időmérőjének kezdetén, majd az első szakaszt 1:52.801-gyel az élen is fejezte be. A BRC magyar versenyzője mögött nagyon szorosan alakult az állás; az első futamot megnyerő Néstor Girolami (Münnich-Honda), Andy Priaulx (Cyan-Lynk&Co), Yann Ehrlacher (Cyan-Lynk &Co), valamint Mikel Azcona (PWR-Cupra) is egy tizedmásodpercen belül zárt.

A spanyol cuprást Farfus követte a hatodik helyen, az első tíz sorrendje Daniel Haglöffel (PWR-Cupra), Rob Huff-fal (SLR-Volkswagen), Esteban Guerrierivel (Münnich-Honda) és Jean-Karl Vernay-jel (WRT-Audi) zárult. A surranópályán még két világbajnok, a regnáló világkupa-győztes Gabriele Tarquini és Thed Björk jutott tovább a Q2-be – de a svéd hátránya még három tizednél is kevesebb volt a 12. helyen. Kiszorult azonban a negyedik i30-assal Nicky Catsburg, ahogyan Yvan Muller – aki az első futamon a 2. helyen ért célba – is csak a 15. lett. Sajnálatos módon Tassi Attilának sem jött össze a továbbjutás, pedig a 17. pozícióban alig több mint öt tizedet kapott. Tenke Tamás, a Zengő Motorsport szabadkártyása is kiesett, az utolsó helyre kvalifikált a Cuprával.

A Q2-ben eleinte úgy tűnt, hogy a Hyundaijal párhuzamosan a többi márka is képes lesz javulásra, de rövidesen bebizonyosodott, hogy szerencsére az i30-asok jobban muzsikálnak vasárnap, a talán picit hidegebb időben. Ugyanis a dél-koreai márkát a második szakaszban képviselő három pilótától kettőnek, Gabriele Tarquininek és Michelisz Norbinak a 3-4. pozícióban zárva összejött a továbbjutás. Az élen Yann Ehrlacher végzett 1:52.309-cel – ennél az időnél 3-4 tizedmásodperccel voltak lassabbak Micheliszék –, mögötte Girolami zárt, akinek csapattársa, Esteban Guerrieri számára sem fejeződött be az időmérő a második szakasszal.

Mikel Azconánál mindössze 11 ezredmásodpercen múlt a Q3-as szereplés, akitől néhány századdal maradt el Björk, Farfus és Haglöf is. Jean-Karl Vernay 10. helyével megszerezte a pole-t a fordított rajtrácsos versenyre, megelőzve a két világbajnok britet, Rob Huffot és Andy Priaulx-t.

Miután eldőlt, hogy milyen sorrendben hagyják el a boxot Micheliszék, Girolami kezdte meg először a mért körét, de az argentin a 4-es kanyarnál túlságosan leszélesítette a pályát, így elvették a körét. A #29-es Honda körét követően biztató szándékú dudaszó töltötte be a célegyenest, ugyanis Norbi került sorra másodikként, aki egy 1:52.784-es körrel az eredménylista élére állt. Viszont utána sem Guerrieri, sem Ehrlacher, sem Tarquini nem tudott gyorsabb kört futni, besoroltak a 2-3-4. helyre.

Kováts Olivér

Médiapartneri megegyezés révén megjelent még: brakingnewsmotorsport.blog.hu

Comments

comments