„Uraim, a Parkban találkozunk!”

A M1RA a TCR eastern-Europe-ban tért vissza a kategóriába, Bucsi Attila kiváló szereplésével

Hosszú évekkel ez előtt történt, hogy azt álmodtam, hogy építettek egy autóverseny pályát itt, kis falunk, Kőszárhegy közelében, és mi ott dolgoztunk, mint fotósok és újságírók. Másra nagyon nem emlékszem ebből a legalább 15 éves álomból, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer megtörténik a valóságban. Megtörtént. A pálya legalábbis versenykész – bár az infrastruktúra még sok helyen hiányos. Nem egészem 20 km-re kicsiny falunktól húzták fel a Balaton Park versenypályát, mely április utolsó hétvégéjén a Közép-európai Zóna Kupa versenyeit és a TCR Eastern Europe mezőnyét is fogadta.

Gondoltam, eltévedni nem nagyon tudok, átlódulok biciklivel, s nem is volt semmi gond, amíg az immár kb. 2026-osra frissült térkép alkalmazásom a pálya még el nem készült hátsó bejáratához nem navigált. Láttam én, hogy majdan lesz ott egy bejárat, de nem nagyon akartam megvárni helyben, hogy onnan tudjak bejutni, így a szomszédos repülőtéren előtalált helikopterpilótát kérdeztem meg, honnan tudok bemenni a pályára. Elnézve a járgányomat (az övével nem lettek volna akadályok ☺) az utat javasolta, s megkerülvén néhány hektár rétet és legelőt, a semmi közepén valóban előtűnt a pálya bejárata felé vezető út.

Bellül sem kész még minden 100%-ig, de a kiszolgáló épületek, a garázsok, a pálya és környéke tökéletesen fel van készítve a versenyzők fogadására. A sajtóközpont és az étterem rendezett, néhány helyen a díszítőelemek és pár bútor még hiányoznak, de kifejezetten megnyerő stílusban épített és berendezett, kényelmes, nagy terem fogadja a sajtó munkatársait és az éhes nézőket is.

A pálya új volt, mindenki most tanulta a közlekedést, a szerviz utakat, a fényképezős pontokat a pálya mellett, a kanyarokat és a féktávokat a pályán. A Balaton Park egyébként egy nagyjából L alakú pálya, két-két hosszú egyenessel („Kávészünetet lehet bennük tartani”, ahogy Lantos András fogalmazott helyben), és az L hosszabbik szárának párhuzamos egyenesei között a célegyenesre néző, hatalmas, modern lelátóval. A tetejéről a hátsó egyenest is tökéletesen be lehet látni, néhány fotós kolléga kedvenc helye is lett ennek a lelátónak a teteje, a kiváló fényképezési lehetőségek miatt. A „kávészüneteket” munkás, változatos kanyarokkal kötötték össze, mindazonáltal a Miki-egér részek eléggé háttérbe szorultak a padlógázos szakaszokhoz képest.

A pálya melletti fényképezési pontok még nincsenek teljesen kialakítva, de a versenyek első két körében gyakorlatilag szinte sehol nem lehet megállni, utána is tanácsos oda menni, ahol már elfogyott a kerítés, és a kanyarkombinációkban látványos képeket lehet készíteni.

A kiszolgáló személyzet minden szempontból rendkívüli, kedves és segítőkész volt, ezért is csak ajánlani tudom a pályát.

Hogy milyen volt az első éles versenyhétvége a Baltaton Parkban? Több szempontból is nagyszerű. Először is a TCR kategóriában most debütáló Bucsi Attila rögtön kettős győzelemmel nyitott volna nagyszerű versenyzés után, ám sajnos az első versenyen megbüntették, így a M1RA ifjú tehetsége csak a második futam legnagyobb kupáját vihette haza. Az első verseny győzelme így a mindvégig oroszlánként küzdő Mat’o Homoláé lett.

Tiszteletét tette a Twingo kupa, a Horvát Túraautó bajnokság, a Közép-európai GT kupa (itt Tim Gábor is érdekelt volt). Volt egy különös Clio kupa, melyben a 4-es és 5-ös típusú Cliók versenyeztek, és a TCR Europe Endurance első versenyhétvégéje is megvolt – eléggé sajátos lebonyolítási rendszerben, de végül meglátták a kockás zászlót.

Mint az CEZ-en lenni szokott, a magyarországi túraautózás apraja (és elvétve nagyja) tiszteletét tette a pályán és a paddockban. Kupa nélkül szinte senki nem ment haza, és ami a legfontosabb: mindenki jól érezte magát.

Aki most lemaradt, nincs még semmi veszve: lesz még verseny idén a Balaton Parkban, például a Ferrari Challenge június elején. És akinek felkeltette az érdeklődését a nyári program a Balatontól egy kőhajításnyira, annak is szól a címben idézett Koch tanár úr szíves invitálása: „Gentlemen, see you in the Park!”

Magyar Szilvia

Comments

comments