A sokszínű autó – avagy hiszel-e a csodákban? (bilingual)

Kép: Tim Gábor privát

 „Már tudom, hogy nem volt pénzünk, mégis nagyon gazdag voltam…”
(Dolly Parton)

Full English version available here.

Dolly Parton sokszínű kabátról szóló dala mindig eszembe jutott, amikor láttam hihetetlen tehetséggel megáldott autóversenyzőket ülés nélkül maradni. És évek óta fantáziálok arról, hogy egy szép napon valaki majd megcsinálja ezt a motorsportban! És ez többé már nem fantázia! Tim Gábor és Bende Imre (aki menedzseri feladatokat lát el Gabi mellett) kész volt elindítani azt a folyamatot, aminek a végére Gabi rajongói összedobták az anyagiakat ahhoz, hogy a versenyző részt vehessen a Renault Clio Eurocup Hungaroringi fordulóján, a hétvégén. A „sokszínű autó” immár realitás, és Tim Gábor ott fog állni vele a rajtrácson.

„Matt fekete autóval fogok versenyezni – kezdi Tim Gábor. – Imi, a menedzserem, a GM Sporttal egyezett meg, és az Ő autóik mind ilyenek, különböző dekorációval.”

Bende Imre hozzáteszi: „Igen, fekete az autó, aminek külön örülök, mert a mezőnyben domináns a fehér alapszínű autó, így talán jobban ki lehet majd szúrni Gabit. A GM Sport három autóval megy a bajnokságban, de ez az autójuk most felszabadult, erre csaptunk le. Mivel rengeteg adományozó logója kerül a kocsira, igencsak színes lesz. Kértük, hogy a francia színeket vegyék le és a magyar trikolor színei legyenek az autón.”

Gábor részletesen mesél az eddigi karrierje során elért eredményekről:

„Összesen hét bajnoki címem van, igaz a valóságban ennél sokkal több, de azokat nem számolom, amelyek nem jelentenek komolyabb sportértéket. Magyar Gokart Bajnok lettem 2006-ban, majd, amikor túraautózni kezdtem, 2010-ben a legjobb újonc lettem a Suzuki Kupában. A második évben már megszereztem a bajnoki címet. Olyan pilóták előtt, akik már WTCC / WTCR mezőnyben mennek, vagy mentek. Majd 2014-ben megnyertem az RCM Cup-ot, szintén olyan versenyzők előtt, akik azóta nagy nemzetközi karriert futottak be. 2016-ban a Skoda Octavia Cup megnyerése volt karrierem eddigi csúcspontja, hiszen egyedüli magyarként szerepeltem a bajnokságban, és tíz futamból hatot megnyertem. A legnagyobb eredmény ebben az évben az volt, hogy a beugró Tomas Engét, a csehek ex-F1-es pilótáját legyőztem a hazai pályáján. Mondanom sem kell, ennek a mezőnynek is a jelentős része már TCR kategóriákban, sőt GT bajnokságokban versenyzik. Majd jött a rallyzás, itt először megnyertem a mostani Rally3, akkori nevén MARB Északi Bajnokságát. Ez sokaknak nem mond semmit, de egy nagyon élvezetes és erős bajnokság volt. Ezután két évig versenyeztem a Rally2-ben, voltak futamgyőzelmeim és 2019-ben abszolút másodikok lettünk. Rally2-ben nem volt szerencsém, szinte minden második versenyen kiestünk valami műszaki hiba miatt. Bizton állíthatom, már az első évben lett volna esélyünk a bajnoki címre. 2020-ban visszatértem a pályaautózáshoz, és egyből megnyertem a Swift Cup Europe-ot, majd 2021-ben sikerült megismételni is sikert. Így ez már a hetedik bajnoki címem volt.”

Fotó: Tim Gábor, privát

A menedzser azt is elmondja, hogy ennek ellenére miért is kellett a közösségi gyűjtéshez folyamodniuk, hogy idén legalább egy versenyre meglegyen a költségvetés.

„Gabinak nincs saját tőkéje. Nekem sincs. Valamennyit persze félre tudunk rakni, de az autóversenyzés szintjén ez egy nevetséges összeg. Így mindig azon múlik a versenyzésünk, hogy találunk-e olyan autósport-őrült befektetőt, partnert, aki tud segíteni. Eddig találtunk és örökké hálásak leszünk nekik. 2022-re azonban nem jött össze. Igaz, a mércét is feljebb tettük, mert nem akartunk még egy Swift Cup Europe bajnokságot végig csinálni. A bajnokság nagyszerű, de már kétszer sikerült megnyerni, akkor miért ne lépjünk feljebb?” Közben Gabin is láttam, főleg 2021-ben, hogy a motivációja elhagyta, ezért megbeszéltük, hogy ezen az úton nem megyünk tovább.”

A közösségi gyűjtés ötlete nem először merült fel Gáborban, bár nagyon sokan nem hittek abban, hogy ez lehetséges lenne. Köztük Imre is szkeptikus volt (és e sorok írója is).

„Én már mondtam többször Iminek, de Ő azt mondta, ezt egyszer lehet megcsinálni, utána annyi. Mondtam neki, hogy veszítenivalónk nincs, maximum nem történik semmi” – magyarázza Tim.

Bende elmondja, miért voltak kétségei.

„Az emberek itthon adományozni jótékonysági célokra szoktak. Beteg gyerekek megsegítésére, vagy valami közhasznú cél elérése érdekében. Autóversenyzőnek adnának adományokat, hogy Ő versenyezgessen? Hát, nem könnyű elhinni. De a közösségi csatornánk a hazai autóversenyzők között az egyik legerősebb, és ott is többen biztattak. Hát belevágtunk. És jöttek az adományok. Volt olyan nap, hogy egész nap csak jegyzeteltem a beérkező üzeneteket. Persze, közben érdekes volt látni, hogy ahogy sikereket értünk el, mások is megpróbálták ezt. Örülök ennek, őszintén. Ki kell valahogy kényszeríteni a közvélemény figyelmét. “Hahó! Itt, kérem, baj van, foglalkozzon már valaki azzal, hogy az egyik legsikeresebb sportágunkban képtelenség szponzorokat találni!”

Először mindenki szkeptikus volt, de végül is az előirányzottnál jóval nagyobb összeget sikerült összeszedni.

„Alapvetően egy versenyhétvégére gyűjtöttünk – mondja Bende. – A hétvége költségvetésének több, mint felét akartuk összegyűjteni, mert egy bajnoki forduló 10-12 000 euro minimum. Közben persze az euro árfolyam is elszállt az egekbe, így folyamatosan láttuk, hogy bajos lesz. Végül majdnem az előirányzott összeg duplája jött be, ami azt jelenti, hogy a Hungaroringre nyugodtan mehetünk, van tartalék. De jó lenne törés nélkül megúszni a hétvégét és minél több pénzt megtartani. Ha sikeres hétvége lesz – ami nekem azt jelenti, hogy Gabi az élmezőnyben megy, vagy akár még dobogót is szerez – akkor valahogy folytatni szeretnénk a bajnokságot, legalább még egy hétvégén.”

Hogy mindebből milyen jó dolog sülhet ki (vagy kisülhet-e egyáltalán valami extra), azt még nem tudjuk, de mindenki bizakodó.

„Én bízom benne, hogy sikerül jól szerepelni – mondja Tim. – A Skoda Octacia Cup-ban a legerősebb ellenfelem a cseh Tomas Pekar volt, aki ebben a bajnokságban a top 5 környékén megy. Nála anno gyorsabb voltam, igaz Ő most sokkal tapasztaltabb ezzel a kocsival, mivel már második éve megy a bajnokságban, én pedig csak péntek reggel fogok beülni először az autóba. Én mindig bizakodó vagyok, egy jó eredmény talán nagyobb figyelmet irányít rám. Azt nem tudom itthonról, vagy külföldről, de remélem lesz ennek olyan visszhangja, ami új lendületet ad a karrieremnek.”

Bende kissé realistábban teszi hozzá a következőket: „Persze, ha pozitívak vagyunk, akkor bízhatunk abba, hogy ha Gabi nagyon jó eredményt ér el, akkor megnyílnak a kapuk a nemzetközi bajnokság felé. Sajnos annyi ígéretet kaptunk, amiből semmi nem lett, hogy én már kevésbé hiszek a csodákban. Igaz, amit Gabi szurkolói tettek a kampány során, az már maga egy csoda. Először legyünk túl a Hungaroringen, és meglátjuk, mit történik.”

 Tim Gábor a végén még köszönetet mond mindazoknak, akik hozzájárultak álma megvalósításához, ehhez a kicsi csodához, a „sokszínű autóhoz”…

„Az első és legfontosabb, köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki adományt küldött, akár 1000 forintot, akár több százezer forintot. Újra visszaadták a hitemet abban, hogy amit csinálunk, az jó. Mindent meg fogok tenni a hétvégén, hogy jól szerepeljek. Az, hogy hol állunk ebben a hatalmas mezőnyben, csak a hétvégén derül ki. Ha sikerül hamar összebarátkozni az autóval, és nem lesznek műszaki problémáink, akkor a győzelem a cél. Mindig a győzelem a cél!”

Tény, hogy – bár „csak” a Renault Clio kupában készül indulni – Tim Gábor jelenleg a világ leggazdagabb autóversenyzője!

Úgy kezdtem a cikket, hogy hiszünk-e a csodákban. A magyar rajongók megmutatták, hogy meg tudják csinálni. Gabi újra versenyezni fog, úgy ahogy azt megálmodta. De hányszor is kellene rajongóknak összedobniuk költségvetéseket? Igazság szerint itt egy sokkal nagyobb csodára van szükség: Én hiszek abban, hogy sokszoros bajnok autóversenyzők – éljenek bármelyik országban is – képesek lesznek majd anélkül versenyezni és tovább vinni az álmaikat, hogy a rajongóikat kelljen megkérniük arra, hogy „kiszínezzék” az autójukat. Mert lesznek támogatók és szponzorok, akiknek a tehetség és az eredmények fontosak. A kivételes képességű versenyzők és az álmaik készen állnak!

Fotók: Tim Gábor és Bende Imre bocsátotta őket a rendelkezésünkre.

Szöveg: Magyar Szilvia

Comments

comments