Jöttek, mennek… A Citroën ma ismertette terveit

Új utak várják...

Új utak várják…

Citroën. A csapat, amelyik megállás nélkül gyűjti a trófeákat, bárhol is versenyezzenek. Mindenki arra várt, hogy bejelentsék, mi lesz 2017-től. Ígéretükhöz híven ezt ma megtették.

Bár Francois Riberio mindent megtett, hogy itt tartsa a Citroënt, ígért évi 2-3 versenyt Kínában, külső és belső szemlélők szerint is kivételesen bántak a WTCC-ben a francia alakulattal, ők mégis a rali mellett tették le a voksot. Azért nem ilyen egyszerű.

A Citroën vezetősége már korábban elmondta, hogy 2017-től egyetlen versenysorozatra szeretnének fókuszálni, legyen az a WRC vagy a WTCC, de hogy melyikre, az attól függ, hogy melyik felel meg a vezetőség elképzeléseinek legjobban, figyelembe véve a megváltozott piaci viszonyokat az autógyártás terén.

A mai sajtóközleményükben leírták, hogy a vezetőség a rali mellett döntött 2017-től. Mivel azonban a WRC szabályai változnak, és a Citroën eleve egy versenyképes autóval szeretné indítani az új érát, ezért 2016-ban nem vesznek részt a rali vb-n, hogy minél több forrást tudjanak az újfajta raliautójuk kifejlesztésére összpontosítani. Emellett a csapat kifuttatja az első tervek szerint is 3 éves WTCC projektjét, a harmadik évben két gyári autóval. 2016-ban versenyzőik Yvan Muller és José María López lesznek.

“Még mindig mély elhivatottságot érzünk az iránt, hogy a legtöbbet hozzuk ki a forrásainkból – mondta Yves Matton. – Meg fogjuk védeni világbajnoki címeinket egy kétautós felállásban, Lópezzel és Mullerrel. Az új, ambiciózus gyártó érkezésével arra számítunk, hogy a kihívást még nehezebb lesz teljesíteni, mint idén. Pechito és Yvan megszokták, hogy együtt dolgozzanak és első helyre teszik a csapat érdekeit. Jövőre még inkább össze kell dolgozniuk, hogy elérhessük azt, hogy csapatunk sikerrel zárhassa le ezt a programot. További Citroën C-Elysée WTCC versenyautók természetesen indulhatnak a bajnokságban a Sébastien Loeb Racing Team színeiben.”

A Citroën 2017-től pedig gyári csapatként kizárólag a WRC-re koncentrál majd ismét.

Hogy mi lesz ezek után Sébastien Loebbel? Néhány hete tudjuk, hogy egy Peugeot-val és Daniel Elenával nekivág a Dakar Ralinak. Bár kétségtelen, hogy a kilencszeres rali világbajnok egyike a legtehetségesebb autóversenyzőknek, akik minden kategóriában megállták a helyüket, az is bebizonyosodott, hogy Loeb nem feltétlenül kapta meg (vagyis inkább érte el) a WTCC-ben azt, amit szeretett volna. Nem a pályaversenyzés sajátosságait adaptálta nehezen, sokkal inkább a csapat érdekeinek előtérbe helyezése, a világbajnoki aspiráns támogatása csapaton belül, a WTCC szabad légkörébe való teljes beilleszkedés ment nehezen számára. Ami észrevehető volt rajta a kezdetektől: hiányzott neki Elena támogatása, közvetlenül a bal 1-ből.

A Citroën jelen közleménye annyit említ, hogy Loeb új utakra lép, és a Peugeot-val karöltve kipróbálja magát a Dakaron, de semmi többet. Seb korábban említette egy interjúban, hogy ő most már akkor is szívesen maradna a WTCC-ben a saját privát csapatában, ha a Citroën távozna. Viszont senki sem megerősíteni sem cáfolni nem tudta eddig, hogy a 2016-os idényben Loeb a Dakar ralin túl fog-e versenyezni valahol.

A Citroën csapata mindazonáltal csupa dicsérő szóval és nem kis büszkeséggel mondott búcsút az apró termetű egykori tornásznak, aki soha nem látott magasságokba repítette a csapatot a WRC útjain.

“Számomra ez egy fejezet végét jelenti, de amire ma koncentrálni szeretnék, az a megelégedettség, amit afölött érzek, hogy részese lehettem a Citroën sikereinek a WRC-ben és a WTCC-ben is. Csodálatos dolgokat éltünk át együtt. Hiányozni fog a sikeréhségük és a végtelen motivációjuk, de nem megyek messzire… A Peugeot-Citroën csoport keretein belül maradok és új kalandok elé nézünk” – mondta Loeb.

 Citroën Racing, Magyar Szilvia

Comments

comments