Felvillanyozó fejlemények: 2020-ban rajtol az ETCR

Fotó: ETCR

A különféle TCR-bajnokságok promóciós ügyeit, ügyes-bajos dolgait intéző WSC vasárnap délelőtt, a TCR Európa-kupa szezonzárójának helyszínén, Barcelonában bejelentette, hogy mikor indul útjára az elektromos széria is, az ETCR.

Sajtótájékoztatóval indult a túraautós program a TCR Europe-idény utolsó versenyhétvégéjének otthont adott barcelonai pályán vasárnap, amelyen Marcello Lotti, a WSC elnöke bemutatta az ETCR-koncepciót, továbbá ismertette, hogy 2020-ban már meg is rendezik az első futamokat.

„A TCR világszintű sikerének fényében és az autógyártói piac aktuális, új és felelősségteljes trendjeit szem előtt tartva a WSC Technology ambiciózus projektbe vágott bele két évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy a motorsport közösségével megismertesse az új technológiákat, amik a jövőbéli valóságot jelentik. Az ETCR-ben ugyanazokat a TCR-karosszériákat láthatjuk, mint eddig, csak ezúttal elektromos hajtással ötvözzük. Az pedig vonzónak mondható, hogy máris akadnak érdeklődő autógyártók, amelyek szintén eszközként tekintenek arra, hogy a motorsport ismét kutatási és fejlesztési platformmá váljon, ami tapasztalatot és innovációt jelenthet a standard termékekre nézve” – nyilatkozta Lotti, hozzátéve azt, hogy a fő céljuk az, hogy megmutassák a rajongóknak, hogy az elektromos autók küzdelme is lehet annyira izgalmas, mint benzines társaiké.

A média tájékoztatását egy bemutató követte, amelynek folyamán a korábbi WTCC-pilóta, Jordi Gené vitte pályára az első elektromos TCR-autót, a CUPRA e-Racer-t, amelyet egy elektromos ikermotor hajt, aminek a teljesítménye 500 kW, vagyis 680 lóerő, továbbá energiavisszanyerő rendszerrel is rendelkezik. A normál hajtású Cuprához képest 400 kilóval nehezebb, mégis 3.2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 kilométer/órára, míg a 200 kilométer/órás sebességet 8.2 szekundum alatt éri el.

A bajnoksággal kapcsolatos további részleteket és a versenynaptárt a szervezők később – ahogyan a sajtóközlemény fogalmaz –, a „megfelelő időben” hozzák nyilvánosságra.

A sorozat a nyers szöveg mellett két említésre méltó videót is feltöltött a világhálóra: az egyikben ismertetik az ETCR-autó legfontosabb paramétereit, a másik pedig egy néhány másodperces szösszenet, amiben azt láthatjuk, ahogyan Gené suhan az elektromos Cuprával a barcelonai pályán.

The new frontier of Touring Car Racing

ETCR is coming!

ETCR

It sounds good, it runs fast. Check out the dynamic test of the first electric touring car: the CUPRA e-Racer. #thefutureaccelerator

Emellett a hivatalos weboldalra egy eléggé részletdús és látványos képgalériát is feltöltöttek, amit ide kattintva lehet elérni.

Kováts Olivér

Médiapartneri megegyezés révén megjelent még: brakingnewsmotorsport.blog.hu

Comments

comments