Egy inch nedves aszfalt – Makaó, főverseny

Fotó: Antonin Vincent / DPPI, FIAWTCC.COM

Esőre ébredt a mai napon Makaó, bár sokan voltak, akik le sem feküdtek: leginkább a Honda, illetve Rob Huff és Tom Chilton szerelői. Azonban egy átdolgozott éjszaka után mindenki az időmérő edzésen kiharcolt pozícióját foglalhatta el a még mindig nedves rajtrácson.

Tehát Rob Huff állt a pole-ban, mellette Michelisz Norbert. Mivel az aszfalt nedves volt még, szerencsére mindenki tisztelte annyira a korlátok közelségét, hogy egy egész versenyt le tudtak futni piros zászló nélkül. Túl sok említésre méltó esemény persze ennek következtében nem történt.

Huff jól kapta el a rajtot, egy darabig ment vele Michelisz, próbálta támadni, ám Chilton is tapadt Norbira, aminek az lett a következménye, hogy a Honda inkább védekezni kényszerült, és Huff kicsit el tudott lépni az elején. Esteban Guerrieri rögtön az elején megelőzte Thed Björköt, aztán a verseny vége felé Chiltont is. Tom nem hagyta annyiban a dolgot, ez volt a verseny egyetlen komolyabb csatája, s végül Chilton visszaszerezte eredeti pozícióját.

Hátrébb Ma Qing Hua jött előbbre a rajtrács végéről, bár nem jelentősen, ugyanakkor Ryo Michigami csúszott vissza majdnem a mezőny végére. Tom Coronel küzdötte feljebb magát két pozícióval, így a 6. helyen zárta a 13 körös vonatozást.

A pontzónában végül Huff, Michelisz, Chilton, Guerrieri, Björk, Coronel, Bennani, Gleason, Girolami és Szabó Zsolt végeztek.

A főverseny végeredménye

Valaki a futam előtt azt az üzenetet hagyta Huff Facebook falán, hogy míg mindenki más a fehér vonalat használja referenciapontnak a korlátokhoz, addig Huff minden bizonnyal azt az egy inch aszfaltot, ami a korlát és a fehér vonal között van. Hogy ez tényleg így van, azt csak sejteni lehet, mindazonáltal 2012 világbajnoka úgy ünnepelte kilencedik makaó-beli győzelmét (egyben az idei elsőt), mintha legalábbis a világbajnokságot nyerte volna meg. A dolog pikantériája mindazonáltal az, hogy éppen ezzel a hétvégével, és azzal, hogy Björk mindkét futamon pontot szerzett, Huff lett az összetettben az első olyan versenyző, akinek már matematikai esélye sem maradt a VB-címre.

Björk továbbra is vezet 255.5 ponttal, de mögötte már csak hat versenyzőnek van matematikai esélye: Michelisz (249), Bennani (216), Castburg (211.5), Chilton (210.5), Guerrieri (205) és Montiero (200).

Az utolsó futamot Qatarban rendezik, december elsején és másodikán.

Magyar Szilvia

Comments

comments