Coronel, a sivatag hőse

Tom Coronel

Tim Coronel közismerten sokat jár a sivatagban. Nem úgy ikertestvére, a WTCC Tommyja, aki egyszer csinálta végig bátyjával a Dakart (már akkor is Dél-Amerikában), és közölte, hogy ő aztán soha többet, amíg él…

Tim idénre megtréfálta Tomot… Ugyanis rábeszélte csapatát, a MAXXIS Dakar Teamet, hogy a Holland RTL-lel karöltve Tom is kaphasson egy buggyt, amivel, mint a csatorna tudosítója, testközelből követheti végig a futamot. A tudósító magával vitte a saját tudósítóját, a Bubbel Médiát, így aztán már nem tudjuk, ki miről tudósít, illetve hogy ki miért és hogyan veszett el és került meg a sivatagban.

Eddig ismertük is a sztorit… A dolog ott vált érdekessé, amikor az eredeti versenyző, aminek a versenyéről tudósítani kellett volna, Tim, műszaki hiba miatt rögtön a második gyorsasági után búcsúzni kényszerült. Tom – aki annyira rajong a sivatagért, hogy ki nem állhatja – már ekkor megtett mindent azért, hogy testvére mehessen tovább, felajánlva saját járgánya alkatrészeit, ám ez nem segített a bajon, így Tim, aki miatt az egész stáb elindult, már régen kívülről nézi öccse szenvedéseit.

A harmadik gyorsaságin Tom újra a kizárás szélére sodródott, amikor egy dezorientált és dehidratált emberrel találkozott a sivatagban. Megállt, megetette, megitatta, megvárta, amíg jobban lesz, majd betelefonált a szervezőségre, hogy bevinné újdonsült útitársát a bivouacba, hogy rendes orvosi ellátásban részesülhessen, de nem érinti az ellenőrző pontokat. Ezt a szervezőség eredetileg jóváhagyta számára, majd amikor megérkezett (és amikor már mindenki őt kereste, mivel egyetlen ellenőrzőponton sem haladt át), ugyanez a szervezőség kizárta a versenyből.

Tom hiába magyarázta a dolgokat, és hiába volt igaza, másnap reggelig úgy tűnt, hogy az egész MAXXIS buggys alakulat összepakolhat és hazamehet. Ekkor végül az a döntés született, hogy Tom elindulhat, és utolsóként elmehet a mezőny után.

Tom azóta is a mezőnnyel van. Chilei emberek jóvoltából túlélt két éjszakát a sivatagban a maratoni szakaszon, fejreállt a buggyval, ami már katasztrofális állapotban van, többször is éjszakákat melóztak rajta a szerelők… De úgy tűnik, Tomnak minden csapás kevés, és most már akkor is végig kell csinálnia ezt a Dakart is, ha kisbalták potyognak az égből, mert minden reggel kiderül, hogy van még tovább, és rendületlenül halad a cél felé.

Kitartása páratlan, akárcsak ambivalens érzései, amikkel telve a fedélzeti kamerába kiabálja: „Dakar, szeretlek! És utállak!

Minden valószínűség szerint ezt a se veled se nélküled viszonyt többé már nem fogja rendezni egymással Tom Coronel és a dél-amerikai sivatag, de ettől még kiválóan lehet szórakozni a jól megszokott, kissé ironikus hangvételű videókon, amiket nap mint nap láthatunk Tom Facebookján. Azzal kapcsolatban pedig már régen elveszítettük a fonalat, hogy tulajdonképpen ki tudósít kiről vagy miről…

 

Szöveg: Magyar Szilvia

Fotó: MAXXIS Dakar Team

Comments

comments