Borkovic pole, Pellinen győzelem Spaban

Fotó: tcr-series.com

Fotó: tcr-series.com

Mivel idén Spaban a TCR a WEC betétfutama, ezért szükséges volt némileg átrendezni a programot. Így már kevésbé hasonlít egy versenyhétvégére, mivel már pénteken megvolt az időmérő edzés is, meg az első verseny is.

Nem is lehetett Dusan Borkovicnál boldogabb embert találni az időmérő edzés után, mivel megszerezte a pole-t. Továbbá a B3 mindhárom autója az első tízből rajtolt az első versenyen. Borkovic mellől Pepe Oriola, mögülük Aku Pellinen és James Nash várta az első rajtot.

Valamivel hátrébb Stefano Comini üldögélt a rajtrácson autó nélkül (természetesen csak amíg lehetett)… Autójával technikai gondok adódtak, így nem tudott kiállni az első versenyre.

A középmezőnynek nem ment simán a rajt, elöl viszont Pellinen olyat rajtolt, mint talán még soha. Faképnél hagyta a teljes mezőnyt, az első kanyarban az élre állt, és meg is nyerte a versenyt annak rendje és módja szerint.

Az első kör közepén Oriola is elment Borkovic mellett, de a finnt már nem érte utol a verseny legutolsó kanyarjáig. James Nash, Mato Homola, Jean-Karl Vernay és Gianni Morbidelli követték őket.

Vernay benne volt a sűrűjében, előbb Homolával csatázott, kicsit össze is értek, később Nash-t találta meg magának. A harmadik körben Loris Hezemant büntették áthajtásos büntetéssel, mivel jobban használta ki a pályát, mint kellett volna, ugyanezért még egyszer figyelmeztették a mindössze kilenc körös verseny folyamán.

A középmezőnyben szoros csatákat láthattunk, bár jobbára inkább csak próbálkoztak a versenyzők, míg az élmezőny egyelőre megfért egymással. Pierre-Yves Corthals az ötödik körben gurult a boxba, a hatodikban követte Tassi Attila, bár Attila nem műszaki hiba, csak szintén áthajtásos büntetés okán. Ugyanazért, amiért Hezeman.

Ugyancsak a hatodik körben kezdődött az a csata Vernay és Nash között, aminek nem lett jó vége. A nyolcadik kör elejéig püfölték egymást az ötödik helyért, amikor a francia kissé megtaszajtotta hátulról a britet, aki ettől orral a gumifalban találta magát. Visszahozta az autót ugyan a 9. helyre, de ez már késő bánat volt. Vernay még abban a körben megkapta az információt, hogy ez egy utólag áthajtásos büntetést ért, vagyis +30 mp-et.

Érdekelte is ez a kis finnt, a nagy spanyolt és a hórihorgas szerbet, akik végül ebben a sorrendben megérkeztek a dobogóra.

A verseny végére maradt még egy nagyon ijesztőnek tűnő baleset, ami miatt a B3 ismét nem mondhatja el, hogy jó hétvégét zártak: Tassi Attila defektet kapott és hatalmas sebességgel a gumifalba vágódott. Az autó állapotáról egyelőre nincsenek információink, Attila a saját lábán hagyta el a roncsot.

Így ért hát véget a TCR idei első versenye Spaban: első győzelem Pellinennek, első finn győzelem a TCR történetében.

Igen mulatságos látványt nyújtott ez a három ember egymás mellett a dobogón, ám annál boldogabbak voltak. A holnapi futamot is élőben lehet megtekinteni a TCR Youtube csatornáján 12:35-től.

Az első verseny végeredménye

Magyar Szilvia

Comments

comments