Nyerd újra, Mike!

Fotó: TCR Europe Official

Az időmérő edzést és az első versenyt tartották ma Barcelonában a TCR Europe negyedik fordulójában. Kifejezetten nagy izgalmakat egyik esemény sem tartogatott: előbbit Mato Homola nyerte, de hiába rajtolt a pole-ból, nem tudta azt győzelemre váltani. Megtette ezt helyette Mike Halder a második rajthellyel.

Az időmérő edzésen már világossá vált, hogy a Peugeot-k visszataláltak Monza előtti önmagukhoz, Daniel Lloyd pedig azzal magyarázta, hogy tovább sem jutott a Q2-be, hogy 60 kg kompenzációs súly van a Hondákban. Ugyanakkor Pepe Oriola és Mike Halder simán abszolválták a Q2-t, a legjobb idő pedig Jessica Bäckmané lett. Mögötte Nicolas Baert, Nagy Dániel, Mato Homola, Evgenyij Leonov, Mehdi Bennani, Sami Taoufik, John Filippi, Andreas Bäckman, Mike Halder, Pepe Oriola és Teddy Clairet ebben a sorrendben jutott tovább.

A Q2-ben Homola volt a leggyorsabb, Halderrel, Naggyal és Oriolával megalkották a Hyundai-Honda sormintát az első két sorra. A harmadik sort Bennani és Taoufik vitte el Baert előtt, Filippit a két Bäckman követte Jessica, Andreas sorrendben, az utolsó két hely pedig a Clairet-Leonov párosé lett.

Szerencsére a nagy zuhé megvolt az időmérő és a verseny közötti szünetben, így a mezőny már felszáradó pályán tudott elrajtolni.

Jól sikerült a rajt többeknek, de a legjobban Haldernek, aki a második helyről kilőtt, elvette az első pozíciót Homolától, elnyúlott a mezőnytől, és éppen úgy, mint 2 évvel ez előtt ugyanitt, élete első TCR Europe versenyén, ismét győzelmet aratott.

Hátrébb volt egy kis kavarodás az első kör vége felé. Az úgy kezdődött, hogy Teddy Clairet-nek szülinapja volt pénteken, de úgy tűnik, a 27-et most töltő francia rémálmot kapott ajándékba. Először is azért rajtolt a mezőny végéről, mert ki kellett cserélni a motort az autójában. Aztán, amikor a sikánban meg akarta előzni Leonovot, a teljesen ártatlanul arra járó Martin Rybát likvidálta (ezért később áthajtásos büntetést is kapott). „Ez nem volt tervben… Nekimentem Rybának, mialatt Leonovot próbáltam előzni az utolsó sikánban. Az én hibám volt, a büntetést megérdemeltem. Nagyon sajnálom Martint, mert tényleg semmi rosszat nem csinált. Kezdők hibáját vétettem, amivel tönkretettem mindkettőnk versenyét. Ez a szombat egy rémálom, egyszerűen csak szeretném kialudni az egészet” – mondta Teddy a verseny után.

Nagy visszaesett a rajtnál, egy darabig csatázott Julien Brichével a hetedik hely környékén, de aztán Briché lemaradt. Jessica Bäckman új csapattársával, a mezőnyhöz végre csatlakozni tudó argentin José Manuel Sapaggal csatázott. A páros az aszfaltozott bukótérbe tolta egymást, és a mezőny végén folytathatták mindketten.

A negyedik körben Michelle Halder hajtott a boxba, csak három környi szerelés után tudott ismét csatlakozni a mezőnyhöz.

Taoufik megelőzte Bennanit és Homolát kezdte támadni a 6. körben. Nem is tartott sokáig, hogy az ifjú audis felkapaszkodjon a dobogóra. Ekkor Halder már kényelmesen vezetett Oriola előtt. Az utolsó körökben Taoufik olyannyira utolérte Oriolát, hogy később Pepe azt mondta, már attól is boldog, hogy maga mögött tudta tartani a leintésig. Meglehetősen intenzív csatát vívtak. Nagy Dani kicsit elnyúlott a mögötte nem éppen finomkodó középmezőnytől, ahol Andreas Bäckman, Filippi, Julien Briché és Baert csatázott. A verseny utolsó jelentősebb momentumaként Lloydot láttuk visszafelé iparkodni a kavicságyból, ezzel elveszítette pontszerző helyét.

A két évvel ez előtti sikerét újraélő Mike Halder mögött az izgalmas csatát vívó Oriola-Taoufik páros állhatott fel a dobogóra. Mögöttük a pontszerzők ebben a sorrendben: Homola, Bennani, Nagy, Andreas Bäckman, Filippi, Julien Briché, Baert, Jimmy Clairet, Sapag, Leonov, Ventaja, Jessica Bäckman.

A teljes végeredmény innen letölthető.

A holnapi futam 13:50-től követhető figyelemmel a szokásos csatornákon.

Magyar Szilvia

Comments

comments