Mégsem a Hungaroringen rajtol a WTCR

Fotó: Clément Marin / DPPI (FIA WTCR Media)

A világjárvány elhúzódása és a döcögős vakcináció miatt a WTCR-nek sem maradt más választása, mint változtatni a 2021-es naptáron. A változások értelmében nem a Hungaroringen rendezik a szezonnyitót, de rossz hír az is, hogy kikerült a versenynaptárból a Slovakiaring.

Ahogyan több más versenysorozatéba, úgy a túraautó-világkupa 2021-es terveibe is beleszólt a koronavírus. A péntek délben bejelentett, az FIA Motorsport Világtanács által elfogadott versenynaptár-változások értelmében mégsem a Hungaroringen kezdődik a szezon, helyette június első hétvégéjén a Nordschleifén rendezik az első fordulót. Hazánkba így csak nyár végén, az augusztus 20-i hosszú hétvégén látogat el a WTCR, de nem ez az egyedüli, a járvány által kikényszerített módosítás a versenynaptárban.

Kikerült az idei menetrendből a szlovákiai hétvége, azonban az olaszországi Adria International Racewayre idén már ellátogat a mezőny, melynek tavalyi bemutatkozását a koronavírus is késleltette – a diósförgepatonyi helyszín viszont 2022-ben már újra része lehet a naptárnak. Hogy az év ázsiai szakaszát zökkenőmenetesen le lehessen bonyolítani, logisztikai okokból elhalasztották a dél-koreai fordulót is, az Inje Speedium október 16-17-én ad otthont a bajnokságban. A kínai és a makaói hétvége időpontja változatlan maradt.

A változások tükrében így fest a WTCR 2021-es naptára:

  • június 3-5.: Nürburgring Nordschleife, Németország
  • június 26-27.: Vila Real, Portugália
  • július 10-11.: MotorLand Aragón, Spanyolország
  • július 31. – augusztus 1.: Adria International Raceway, Olaszország
  • augusztus 21-22.: Hungaroring, Magyarország
  • október 16-17.: Inje Speedium, Dél-Korea
  • november 6-7.: Kína (a pontos helyszín megerősítésre vár)
  • november 19-21.: Circuito da Guia, Makaó

„Míg továbbra is a koronavírus elleni oltás ad reményt mindenkinek, létfontosságú védelem a leginkább veszélyeztetettek, így az idősek, valamint a világjárvány leküzdésében segítő frontvonalon dolgozók számára, ezen összetett folyamat megvalósítása azonban időt vesz igénybe. Mérlegelve az utazási korlátozásokat, valamint egyes országok intézkedéseit, úgy látjuk, az a legészszerűbb lépés, ha a versenynaptár védelmében és a WTCR érdekeit szem előtt tartva júniusra csúsztatjuk a szezon kezdetét” – idézi a sorozat hivatalos közleménye a változások kapcsán Xavier Gavoryt, a WTCR igazgatóját.

„Az idén mindenképp nézők előtt akarjuk megtartani az összes nagy nemzetközi versenyünket, és mivel a nyitott kapus rendezés lehetőségét májusban még bizonytalannak éreztük, elkezdtük az egyeztetést a nemzetközi jogtulajdonossal” – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – „Mivel ők is nyitottak voltak a változtatásra, közösen döntöttünk az augusztus 21–22-ei hétvége mellett, amely jelen állás szerint jóval kedvezőbb dátumnak tűnik.”

Kováts Olivér

Médiapartneri megegyezés révén megjelent még: brakingnewsmotorsport.blog.hu

Comments

comments