Tesztszezon és vakáció – interjú Thed Björkkel

Fotó: Magyar Szilvia

A Lynk&Co.-nak elég sűrű tesztprogramja van. Ezt már csak abból is tudom, hogy valahányszor beszélek Thed Björkkel, ő mindig tesztről jön, vagy éppenséggel tesztre megy. Így volt ez most is: Barcelona felé vette az irányt nem sokkal ez után az interjú után, ahol egy kicsit Yann Ehrlacher és kicsit jobban Andy Priaulx is beszállt a tesztmunkába. Thed szerint eljönnek hozzánk is márciusban… Csak remélni lehet, hogy nem kell átülniük senki kocsijába. Téli sorozatunk második körének negyedik epizódja következik.

– Amikor legutóbb beszéltünk, éppen hazafelé tartottál egy tesztről. Mik az első benyomásaid az autóról? Ha össze kellene hasonlítanod a tavalyi Hyundaioddal, hogyan írnád le a különbséget?

„Nagyon boldog vagyok attól, hogy ismét egy kék autóban ülhetek. Ez jobb érzés számomra, és azonnal otthon éreztem magam benne. Tudom, hogy képes vagyok a saját igényeimhez igazítani az autót, és ez nagyon fontos. Nem vagyok benne biztos, hogy össze tudnám hasonlítani a két autót egymással. Ráadásul a köridők is befolyásolhatják, hogy hogyan érzem őket, tehát nehéz lenne megmondani a különbséget. Meg kell várnunk Marrakesh-t, hogy több információhoz jussunk” – magyarázta Björk.

 A tesztlehetőségek közismerten időjárásfüggők, és a napfényes Barcelonában hasznosan töltötte a Lynk&Co. ezt a hetet. De van az a pár éves poén a magyar utakról, hogy ha a hóban rekedtünk és kifogyott az üzemanyag, akkor üljünk át valaki autójába. Nos, annak idején március 15-ét írtunk, amikor a fél ország a hóban ragadt. Aztán a tavalyi hungaroringi tesztet többek között a Comtoyou csapata sem élvezte, mert az első napon maximum hókotróval tudtak volna közlekedni a pályán. A Cyan csapata nyitott szemmel jár, de ettől még tervezik a hungaroringi tesztet is.

– Még hány tesztetek lesz? A legtöbb csapat az elmúlt években ellátogatott a Hungaroringre is a téli tesztszezonban. Tervezitek, hogy eljöttök ti is tavasszal?

„Négyen vagyunk versenyzők, és megosztjuk a tesztekkel járó feladatokat. Azt pontosan nem tudom megmondani, hogy még hány tesztnapunk lesz, de úgy érzem, jól felkészülten fogunk érkezni az első verseny helyszínére.

Azt hiszem, megyünk a Hungaroringre is, valamikor márciusban. De milyen lesz az idő??”

Ez minden bizonnyal a holtszezon egyik nagy kérdése, Thed!

 Idén visszatér a túraautós paddockba a WTCC háromszoros bajnoka, Andy Priaulx. Az egykori BMW-s bajnok most a Lynk&Co. amúgy sem gyenge felhozatalához csatlakozik.

– Yvant már nagyon is jól ismered, és Yannról is biztosan sok mindent tudsz. De mennyire ismered Andy-t? Mit vársz a vele való munkától?

„Egyáltalán nem ismerem Andy-t, számomra egy új barát lesz a paddockban, és már alig várom, hogy vele dolgozhassak. Ő egy igazi sztár a túraautózásban, és úgy gondolom, hogy mindig sokat tudok tanulni azoktól a nagyszerű versenyzőktől, akikkel találkozom. Azt várom, hogy a csapatunk egyik nagyszerű versenyzője lesz, aki majd segíteni tud abban, hogy elérjük a célunkat, ami a bajnoki cím.”

Igen ám, csakhogy – mint írtam, és mint nagyon is jól tudjuk – a felhozatal nem gyenge. Priaulx-nak három világbajnoki címe van, Yvan Mullernek négy, Björknek pedig egy további. Akárhogyan is nézzük, nyolc világbajnoki cím fog egymásnak feszülni, ugyanolyan autókkal. Ha emlékszünk még arra, hogy mi történt a Citroënnél néhány éve, amikor 13 VB címet számláltunk egy csapaton belül, akkor óhatatlanul felmerül a kérdés. Mi lesz a túraautózás történetének második legerősebb csapatában. 

Fotó: Lynk & Co Cyan Racing

– Mindent egybevetve mit vársz attól a koncepciótól, hogy 8 világbajnoki cím fog egy csapatban versenyezni? Nem félsz, hogy esetleg az egyéni érdekek megelőzik majd a csapat érdekeit?

„Ilyesmitől egyáltalán nem tartok. Ismerem Yvant, és tudom, hogy nagyszerű versenyző. Hiszek abban, hogy együtt fogunk dolgozni és egy igazán erős és gyors csapat leszünk, amennyire csak tőlünk telik majd, minden versenypályán. És minden tapasztalatra szükségünk lesz!”

Tapasztalatnak bizonnyal nem lesz híján a csapat, de jelen pillanatban még a szokottnál is optimistábbnak érzem Thedet. De mindannyian csak remélhetjük, hogy ezt a hatalmas mennyiségű tapasztalatot valóban inkább egymásért és nem egymás ellen fogják felhasználni a csapattagok.

 Két teszt között, a jövőről való aggódás nélkül, még a világbajnokoknak is szükségük van arra, hogy jól érezzék magukat a családjuk szűk körében.

 – Azt hiszem, végre sikerült egy kis minőségi időt töltened a családoddal. Mi jót csináltatok az ünnepek alatt?

„Nagyszerű a családdal kikapcsolódni, és most volt időnk eltölteni pár hetet fent a hegyekben, kicsit északabbra, Svédországban. Síeltünk és egyszerűen csak jól éreztük magunkat – zárta Björk a mondandóját.

Mindazonáltal én azt fontolgatom, hogy amilyen „bőbeszédű” Thed, és amilyen szép képeket csinál, sokkal inkább képeskönyvet kellene együtt készítenünk, mint interjúsorozatot. Zárszó helyett álljon itt néhány a Björk-család által rendelkezésünkre bocsátott képekből, melyek a fent említett vakáció alatt készültek.

És, Thed, reméljük, hogy látunk márciusban is a Hungaroringen!

Magyar Szilvia

Fotó: Thed Björk, privát

Fotó: Thed Björk, privát

Fotó: Thed Björk, privát

Comments

comments