Nincs vége, amíg nincs vége

Fotó: Schneider Erika

Elérkezett a szezonzáró versenyhétvége, ám a bajnokság sorsa még mindig nem dőlt el. Azt sem mondhatjuk, hogy a szombati verseny után szűkült az esélyesek köre, mert még mindig ugyanarról a négy párosról (Renauer – Jaminet, Pommer – Götz, Keilwitz – Kirchhöfer, van der Linde – van der Linde) szól minden.

A pénteki szakadó eső után hűvös, de napos idő köszöntött be szombat délelőtt Hochenkeimba, így az időmérő eredményeit nem lehetett a péntekiekhez viszonyítani. A pole-ban a jelenlegi listavezető Robert Renauer – Mathieu Jaminet (Precote Herberth Motorsport) foglalt helyet, őket szorosan követte Sheldon és Kelvin van der Linde (Montaplast by Land-Motorsport), a második sorba kvalifikálta magát a Callaway Competition (Daniel Keilwitz – Marvin Kirchhöfer) majd a Mann Filter HTP Motorsport (Markus Pommer, Maximilian Götz) tehát az első 4 helyen csak bajnokesélyesek álltak fel a rajtrácsra.

A verseny kezdetére, ami helyi idő szerint pontban 15 órakor el is rajtolt, már szikrázó napsütés várta a kilátogatókat. Ahogy az már lenni szokott, a fiúk rögtön az első körben összeakasztották a bajszukat, akarom mondani, a karosszéria-elemeiket. Férderic Vervisch csapattársa, a svájci Nikolaj Rogivue (Aust Motorsport) rettentően elnézte az első kanyar féktávját, s ezzel a hibával rögtön négy másik autót magával vitt: a 24-es rajtszámú BWT Mücke Motorsport Audiját (Mike David Ortmann – Markus Winkelhock), a Montaplast by Land-Motorsport Audiját (Christopher Mies – Jake Dennis), a GRT Grasser-Racing-Team Lamborghinijét (Ezequiel Perez Companc – Carlo van Dam), és a 48-as Mann Filter HTP Mercedest (Indy Dontje – Maximilian Buhk).

Természetesen azonnal megérkezett a buliba a biztonsági autó is, és egészen addig maradt, amíg el nem takarították a romokat. Az új rajt szerencsére balesetmentesen alakult, és megindult a helyezkedés. Büntetést csak a 43-mas Schnitzer BMW-t terelő Victor Bouveng érdemelt (egy öt másodperces időbüntetést, amit a kötelező boxkiállásnál kellett letöltenie), mert nem sikerült felvennie a helyes rajtpozíciót.

Nem sokkal a második rajt után Daniel Keilwitz megtámadta az első helyen haladó Jaminet-t, és meg is szerezte az elsőséget, van der Lindéék magabiztosan haladtak a harmadik helyen, míg Markus Pommer visszaesett a hetedik helyre, s ez a sorrend a boxkiállás után sem változott.

A GT Mastersben viszonylag ritka az eseménytelen verseny, ám most egy ilyennek lehettünk szemtanúi. A leglátványosabb felzárkózást Maximilian Götz vitte véghez, életben tartva ezzel a bajnoki esélyeit. Körönként fél másodpercet hozott az előtte autózó Christopher Haasén (BWT Mücke Motorsport), aki keményen, de a végletekig sportszerűen védekezett ellene, végül kénytelen volt megadnia magát a Mercedesnek. Kelvin van der Linde már sokkal keményebb diónak bizonyult, ám fiatal kora ellenére példásan védekezte ki a „sárga mamba” támadásait. Az Audiról a végén még a bal első kerékdob belső borítása is leszakadt a hatalmas csatában, ám Götz nem tudta megcsípni a dobogós helyet, a kockás zászló a negyedik helyen intette le.

Hockeinheimban könyvelhette el a szezon legjobb eredményét Sven Barth és Claudia Hürtgen (RWT Racing), akik hatodikak lettek, Timo Bernhard és Kévin Estre (KÜS Team75 Bernhard) az utolsó, 34. helyről jöttek fel a kilencedikre – az időmrő edzésen Bernhard sajnos balesetet szenvedett, és nem tudott értékelhető időt futni.

Vasárnap biztosan bajnokot avatunk, hisz elérkeztünk a 2018-as év utolsó versenyéhez, ám egyelőre senki sem tudja, hogy ki lesz az. Annyi bizonyos, hogy a csapatok versenyét a Mann Filter HTP Motorsport ma bezsebelte, illetve Sheldon van der Linde az új Pirelli-Junior bajnok.

Mindenképpen történelminek ígérkezik a végeredmény, hisz a Jaminet – Renauer páros egyik tagja sem volt még bajnok ebben a sorozatban. A van der Linde testvérek lennének az első testvérpár, akik a címig menetelhetnek, illetve Kelvin duplázhatna (2014-ben nyert), amire szintén nem volt még példa a GT Masters történetében. Ugyanígy kétszeres bajnok lehet holnap Daniel Keilwitz (2013) és Maxi Götz (2012) is.

A verseny teljes végeredménye

null

null

Schneider Erika

Comments

comments