Loeb pole-ban a Paul Ricardon

paulricardqualiA pénteki hangolódás után (mely nagyon jól sikerült, különösképpen, hogy visszakaptuk a jubiláló Rickard Rydellt és néhányan felmásztak egy nagy favárba, hogy egy óriási szivacsba ugorhassanak végül – minderről cikk hamarosan) a szombati forróságban az edzések voltak soron a Paul Ricardon.

Az első szabadedzésen Yvan Muller, a másodion Ma Qing Hua érte el a legjobb időt. Nagyobb meglepetés, hogy a másodikon Gregoire Demoustier végzett Ma mögött. Michelisz Norbert az első edzésen a 9., a másodikon a 14. időt autózta.

Délután háromkor kezdődött az az edzés, amikor már számított is, hogy ki milyen időt megy, az időmérő…

A Ladák ismét nem voltak a csúcson, már ami azt illeti, hogy hogyan ne essünk darabokra a legkisebb külső behatásra. Huff parkolt a garázsa elé a Q1 közepén, kitörött hátsó kerékkel. Habár a visszajátszásból azt láttuk, hogy az eléggé csúszós pályán a Lada fara kitör és elviszi a vizestartályok egyikét, melyek a bukótérben állnak mobil kordon gyanánt (más helyeken gumibála szolgálja a célt), Rob később elmondta, hogy nem ez okozta a keréktörést, hanem a keréktörés okozta a balesetet. Sajnos abban nem biztosak, hogy mitől is törött ki a kerék egészen pontosan.

Később Stefano D’Aste és Nick Catsburg kétszer is megjárta a bukóteret: a pálya továbbra is eléggé csúszósnak tűnt. Végül Huffon kívül nem jutott a Q2-be még Tom Coronel, Gabriele Tarquini, Stefano D’Aste, Rickard Rydell és John Filippi sem.

A Q2-ben aztán meglepetésre végig Tom Chilton volt a második (később elmondta, hogy ő is meglepődött rajta, amikor a mérnöke közölte ezt vele rádión). Az utolsó pillanatban azonban José María López olyan időt ment, hogy azzal aztán senki nem tudott vitatkozni, pláne aki nem is Citroënben ült. Bennani a 10. helyet játszotta meg, be is jött nekik, holnap a második versenyre övé a pole.

Chilton végül a harmadik helyen jutott a szétlövésbe Lopez és Loeb mögött, de Muller és Ma előtt.

A Q3 igen szoros volt, Muller – mint az várható volt – az élre állt, Chilton nem tudott mihez kezdeni vele. Aztán jött Sébestien Loeb, és az első két szektorban ő is elmaradt Mullertől. Ha a négyszeres bajnok azt hitte, hogy ezzel készen is van, akkor az utolsó métereken be kellett látnia, hogy nagyot tévedett. Loeb 3. szektorát látva elismerő bólintással adózott a csapattársnak.

López éppen fordítva volt: a két első szektora volt lila, Loeb talán már gondolatban le is tett az otthoni, annyira áhított pole-ról, amikor az argentin utolsó szektora messze elmaradt az övétől, sőt, csak Muller mögé fért be.

Így alakult, a várakozásoknak megfelelően, hogy az első két sort a Citroën autói vitték el – csak a sorrend volt kérdéses: Loeb, Muller, López és Ma áll majd Chilton előtt.

Michelisz Norbert az első versenyen a nyolcadik, a másodikon a harmadik rajtkockából indul majd.

Vasárnap a versenyek helyi idő szerint 12:45-kor és 14:00-kor kezdődnek. Az Eurosport 12:30-tól ad élő közvetítést.

Szöveg és fotó: Magyar Szilvia

Comments

comments