Két első, egy hazai

Fotó: Florent Gooden / DPPI

Az éjszaka megfordult a szél Vila Realban. Vagy fejre állt a világ. A Hyundaiok vasárnap hátul cammogtak, és a szombaton még a sebességet nemigen találó KCMG Hondák pole-t és győzelmet szereztek.

Két dolgot kell megemlítenünk a szombat késő este eseményei közül, melyek a Cyan Racing és az Audi csapatait érintették. Az első egy tragikus vonatkozású esemény: a svéd csapat egyik technikusa, egy 21 éves, brit származású fiatalember rosszul lett. Azonnal kórházba szállították, de sajnos már nem tudták megmenteni az életét.

A másik egy technikai jellegű kérdés: Frederic Vervisch-t és Jean-Karl Vernay-t kizárták az első versenyről a nem megfelelő turbónyomás miatt. Vernay a 10. helyen végzett ugyan, de Vervisch-nek ez pontok szempontjából mindegy volt, mert a pontzónán kívül futott be. Ennek ellenére az Audi mindkét versenyzőjük ügyében óvást nyújtott be. Hangsúlyozták, hogy technikai kérdéseket kívánnak az óvással tisztázni.

Elérkezett a reggeli időmérő ideje, mely alatt előbb Augusto Farfus csókolta meg kicsit a szalagkorlátot (így miatta nem állt az edzés), majd később, a Q2 alatt Kevin Ceccon törte rommá a pálya és Alfa Romeója megfelelően érintkező szakaszait. A Q2-ről egyébként több nagy név is lecsúszott, köztük Michelisz Norbert, Vervisch, vagy éppenséggel Gabriele Tarquini. Viszont Tassi Attila meglepetésre az első helyen ment tovább, Tiago Montiero és a két Alfa társaságában. Sőt, Tassi a Q2-ből is a legjobb idővel ment tovább. Ott egyébként úgy alakultak a dolgok, hogy Ma Qing Hua megszerezte a 10. helyet, ezzel övé lett a fordított pole. A Q3-mas szétlövésben Monteiro mellett Yvan Muller, Rob Huff és Yann Ehrlacher biztosított illusztris társaságot Attilának, aki utoljára futhatott, és ugyancsak a legjobb időt érte el, ezzel övé lett a pole. Élete első WTCR pole-ja! Monteiro odaért mellé, szóval a tegnapi 21. és 23. helyezett elfoglalhatta a mai első sort.

Az időmérő edzés teljes végeredménye

A fordított rajtrácsról Ma rugaszkodhatott neki legelölről. Mellőle Esteban Guerrieri, mögülük Mikel Azcona és Nick Catsburg. Sima rajtot vett a mezőny, baleset nem történt, Ma vezetetett, mögötte Guerrieri és Azcona. A sorrend csak a joker körök miatt változott, de végül az igen ifjú spanyol ettől is maradéktalanul boldog lett. Guerrieri jokerezett először, Huff elé tért vissza, a 4. körben Azcona húzott lapot, Catsburg előtt végezte.

Aztán csak azt láttuk, hogy Michelisz autójának eleje darabokban van. Később kiderült, hogy Ceccon Alfájába futott bele hátulról. Ceccon elmondta, hogy problémát észlelt a felfüggesztésével a sikán előtt, ezért valóban korábban fékezett kicsit, hogy be tudjon kanyarodni. Michelisz viszont nem észlelte ezt időben, így esett a baleset. Norbit a manőver miatt áthajtásos büntetéssel sújtották, de azt már nem tudta letölteni, leparkolta törött autóját a garázsuk elé, csakúgy, mint Kevin.

Ma egész addig vezetett a versenyben, amíg ki nem ment a joker körre, ekkor Azcona állt az élre. Innentől a spanyolnak más dolga nem akadt, csak befejezni a futamot, ami azért Vila Realban elég nagy kihívás önmagában is. De, aki ismeri ezt a srácot, tudja róla, hogy nem csak a szíve, de az esze is a helyén van, amikor kell. Meg is csinálta, hazahozta élete első WTCR futamgyőzelmét Ma és Guerreri mögött.

A második futam eredménye (nem végleges)

A harmadik versenyen ugyan Tassi Attila indult az élről, a futamgyőzelem Tiago Montieróé lett, hazai közönsége előtt. Mintha tegnap lett volna, hogy a portugál közönség végigénekelte a himnuszt Vila Realban… Mégis, ha feledésbe merült volna bárki számára, ma mindez megismétlődött.

A rajt ismét viszonylag sima volt, nagyobb fennakadások és galibák nélkül jutottunk túl az első fél körön legalábbis. Aztán Guerrieri és Catsburg összeütköztek, ami miatt bejött a Safety Car. A pálya letakarítása után, a 3. körtől kapott ismét szabad folyást a verseny. Az esetet vizsgálat alá vonták. Ezzel nagyjából egy időben Tassi elkezdett visszaesni, majd feladni kényszerült a futamot. Monteiro vezetett tehát, aki jól használta a jokert és Yvan Muller elé jött vissza. Ez el is döntötte, hogy ha a portugál hibát nem vét, övé lehet a győzelem.

A hatodik körben Farfus ismét megcsókolta a korlátot, majd a nyolcadikban Andy Priaulx-t defekttel láttuk viszont a boxban. A kilencedikben a jokere után Azcona vágott be könyörtelenül Vernay elé. Aztán Benjamin Leuchter borzolta a kedélyeket: előbb jól elfékezte magát Coronel előtt, erre aztán a holland megelőzte. Aztán – ez kívülről teljesen így tűnt, bár belülről nyilván más volt a szándék – Leuchter fogta magát, és nekiment Coronelnek. Elég veszélyesnek, ugyanakkor elég viccesnek is tűnt a manőver. Mindketten tovahaladtak, Benny meg kapott ezért egy figyelmeztető zászlót.

Vervisch Audija a 13. körben lelassult és megállt. Ez volt a verseny utolsó említésre méltó mozzanata.

Montiero könnyek között, kitörő örömmel hozta haza hazai pályán a győzelmet. Mögötte Yvan Muller és Yann Ehrlacher állhattak fel a dobogóra. A további pontszerző helyeken ebben a sorrendben végeztek a többiek: Mikel Azcona, Jean-Karl Vernay, Rob Huff, Nestor Girolami, Thed Björk, Ma Qing Hua, Michelisz Norbert, Johan Kristoffersson, Aurélien Panis, Kevin Ceccon, Gabriele Tarquini. A pontzónán kívül célba ért még Niels Langeveld, Tom Coronel és Benjamin Leuchter. (A második futam eredménye még nem végleges.)

Magyar Szilvia

Comments

comments