Huff: dupla vagy semmi!

Fotó: Francois Flamand / DPPI

All in! – mondta Rob Huff a kaszinók városában, és egy tükröt veszített mindössze. Más is történt a makaói időmérős napon, de ezzel az egy mondattal össze lehet foglalni.

Az elején kezdve: a szombati verseny hagyományos típusú időmérőjét a 10. percben kellett leállítani, mert a világbajnoki aspiránsok egyike, Thed Björk a kikötőnél a falnak csapódott. Björk nem kicsit hibázott, ami tőle igen szokatlan, ezzel el is szálltak esélyei a világbajnoki címre, ugyanis legalább egy versenyen indul a mezőny végéről. De ekkor még az sem volt biztos, hogy lesz autója a második kvalifikációra.

„Ennek még nincs vége, mostantól az a feladatom, hogy ahol lehet, Yvant segítsem” – mondta a svéd.

Valóban nem volt vége, mert a csapata erőn felül, de összerakta az autóját, hogy tudjon indulni a második időmérőn.

A pálya úgy 10 perc takarítás után vált járhatóvá ismét. Láttunk egy nagyon szép felvételt, jelen esetben dicséret a rendezőnek, ugyanis bevágta a csapattársi szélárnyék-tartás iskolapéldáját: Aurélien Comte tartott szélárnyékot Mato Homolának, egy teljes körön át élvezhettük az összhang látványát – mindhiába. A huszadik hely környékére volt elegendő bármiféle erőfeszítésük.

Kicsit később a másik Aurélien is produkciót mutatott be, „csókoljuk meg a falat!” címmel parádézott Panis. Ebből csak dupla sárga lett, mert a fiatalember kitolatott a falból és a box felé vette az irányt, ugyanakkor sajnos széjjelszórta az alkatrészeit, szóval kellett utána takarítani rendesen.

Az edzés vége előtt Esteban Guerrieri állt nyerésre, de Huff úgy döntött, hogy a legszebb szín a lila a mai napon: majd’ fél másodpercet adott a mezőnynek az utolsó pillanatban. Nem lódított tegnap, amikor azt mondta, hogy vannak még tartalékok a Golfban… Guerrieri a második helyre szorult, Muller, Ehrlacher, Vernay, Bennani, Michelisz, Tarquini, Vervisch és Scheider követték őket az első 10 helyen.

Guerrierinek és Mullernek ismét volt egy nézeteltérése a pályán, és Muller, csakúgy, mint Suzukában, nem akart róla beszélgetni a pályán kívül sem.

Az első időmérő edzés végeredménye

A Zengő Motorsport mindkét autója használt gumikon futott mindkét edzésen. Az első időmérőn két szabadkártyás mellett (Lam Kam San és Rui Valente) Szabó Zsolt sem futotta meg a 105%-os szintidőt (tehát nem kvalifikálták magukat a szombati versenyre).

Ehrlacher most bánta csak igazán a motorcserét, egy negyedik helyet is elcseréltek a rajtrács végére…

A második időmérő első felében Gabriele Tarquini írta le az autóját (és valószínűleg világbajnoki esélyeit), bár csak sárga zászlót okozott ezzel, pirosat nem. A Q2-be Huff mellett Vernay, Michelisz, Ehrlacher, Guerrieri, Muller, Scheider, Bennani, Berthon, Vervisch, Oriola és Ceccon kerültek be.

Mivel azonban Bennani a Q2 közepe táján összetörte a pályát és az autóját is, és az adott edzésrészt már nem indították újra, így esett, hogy ő maga és Berthon mért idő nélkül zártak. A sorban az utolsó, akinek volt ideje, Timo Scheider volt, ezért vasárnap övé lesz a fordított pole. Az edzés megszakításának pillanatában az első öt sorrendje: Huff, Vernay, Ehrlacher, Michelisz, Guerrieri.

Ebből következően Huff ment utoljára a szétlövésben, ahol addig Guerrieri vezetett. Aztán jött a fal, ahol ott maradt Thed Björk és Mehdi Bennani is teljes autóval. Huff is közel volt, nagyon közel, de ő csak a visszapillantót hagyta el. A vége ismét lila lett, és Rob Huffnak ez volt a hetedik és nyolcadik pole-ja Makaó utcáin. Guerrieri és Michelisz álltak mellé kétoldalt a fotóra, a negyedik Vernay, az ötödik Ehrlacher lett.

A második időmérő végeredménye

„A barátnőm először jár Makaón, szóval drágám, bocsi az okozott szívrohamért – kezdte Huff a sajtótájékoztatón. – Számomra ez a világ legkeményebb pályája, és bárki, aki itt ül (a a sajtótájékoztatón) jól csinálta, és túlélte az egykörös rendszer okozta nyomást. Éppen csak túléltem. […] Elkaptam a falat, és könnyen ott maradhattam volna…”

Michelisz Norbert elmondta, hogy nem tudja, mint esett a baleset Tarquinivel, nem érzi magát eléggé magabiztosnak az első gumikkal és azok kopásával kapcsolatban, majd a végén hozzátette: „Amit Rob csinál, az egyszerűen fantasztikus. Adsz órákat?”„Nem vagy a csapattársam!” – válaszolta Huff, a jól ismert humorával.

A szombati verseny 7:25-kor kezdődik magyar idő szerint, ezt már élőben adja az Eurosport és az M4 Sport is.

Magyar Szilvia

Comments

comments