Hercegi és “németül beszélő” szabadkártyák

Fotó Jean Michel Le Meur / DPPI

Érdekes szabadkártyásokkal gazdagodik a mezőny a WTCR további két fordulójában. A Nürburgringre René Rastot már sokkal korábban bejelentették, és a német DTM klasszis kiválasztása érthető is volt. De a hungaroringi forduló után napvilágot láttak az érdekes szabadkártyás igazolások is.

Azt, hogy érdekes, legfőképpen annak fényében írom, hogy a Fröccsteraszon tartott esemény előtti sajtótájékoztatón Francois Ribeiro többször is kihangsúlyozta, hogy „le van fektetve a szabályzatban”, hogy „kizárólag helyi versenyzők kaphatnak szabadkártyát”, mert „az a cél, hogy így biztosítsák a sorozat magas színvonalát”.

Sajnos nem értem az összefüggést a sorozat színvonala és a versenyző nemzetisége között. Továbbá ez egyetlen szabályzatban sem szerepel, hogy csak helyi versenyző kaphat szabadkártyát. Valószínűleg ez amúgy is emberi jogi problémákat szülne, hiszen egy nemzetközi szervezet nem tehet különbséget két ember között, azok nemzetiségére hivatkozva. Minden esetre Ribeiro erre hivatkozva utasította vissza már a feltételezést is, hogy Stefano Comini rajthoz állhatna a zandvoorti fordulóban szabadkártyásként. Kijelentette: „Comini nem holland!”

(Továbbá én még emlékszem azokra az év eleji nyilatkozatokra, melyekben kijelenti, hogy milyen nagy hangsúlyt fog fektetni a konzisztens elbírálásra, és többek között ezért drágult triplájára a nevezési díj.)

Hétfőn bejelentették, hogy a zandvoorti egyik szabadkártyás résztvevő Hollandia egyik hercege, nevezetesen Benrhard van Oranje lesz. A 48 éves herceg a Bas Koeten Racing Audi RS 3 LMS-ét fogja vezetni a holland fordulóban. A zandvoorti pálya egyébként az ő tulajdonában van. A sajtóközlemény szerint a herceg eddig több hosszútávú versenyen is részt vett, és már dobogón is állt.

A másik szabadkártya története sem hétköznapi, azt ugyanis a német fordulóra kapta meg nem más, mint Kris Richard, akinek eredményei ugyan megkérdőjelezhetetlenek, hiszen nyert ETCC-t, és szerepelt tavaly a WTCC-ben is, de pontosan annyira svájci, mint Stefano Comini. A sajtóközlemény, ami erről beszámol „A németül beszélő Kris Richard-é a másik szabadkártya a Nürburgringre” címet kapta. A mai napon kiküldött második sajtóanyag a témában megerősíti, hogy Richard a KCMG egyik Hondáját fogja vezetni szabadkártyásként, csakúgy, mint Tassi Attila tette azt a Hungaroringen. Egyik sajtóközlemény sem tér ki az indokra, hogy mi alapján szegte meg Francois Ribeiro a saját maga által felállított és többször is erőteljesen hangsúlyozott szabályt, miszerint csak hazai versenyző kaphat szabadkártyát.

Ez már csak a bennem automatikusan felmerülő kérdés: most akkor a konzisztencia jegyében, ha Comini megtanul 2 hét alatt hollandul, akkor kaphat egy szabadkártyát Zandvoortba?

Magyar Szilvia

Comments

comments