Gyula, a már nem is olyan ifjú padavan

Ahogy már utaltam rá, Zandvoort előtt egy kis humor a DTM-ből. Azért, mert a DTM sem egyszerűen a versenyekről szól, időnként belefér egy-egy lazább sajtótájékoztató, vagy közönségtalálkozó.

Habár egyikkel sem tudunk szolgálni, most egy olyan történetet mesélek el, ami nekünk magyaroknak egész másként hangzik, mint egy külföldinek.

Természetesen nem történt olyan réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, de Czollner Gyula, a DTM idei magyar hangja is padavanként kezdte, még a királyi tévén sugárzott F1-es magazinok szerkesztésével, és a riportok hangalámondásával. Aztán a száguldó cirkusz átment a német leányvállalathoz, és ha egy világ nem is, de az ország nagyobb része megismerkedett Gyulával az F1 időmérők, és az F3000 futamok alkalmával.

Ki ne emlékezne Gyula egyik „mesterének” kultusszá nőtt, örök, és megválaszolatlan kérdésére, hogy mégis hova tűnt Damon Hill? Ugyan az „ördögi sofőr” sosem tűnt el, csupán nem láttuk a befutóját, azért Palik Laci még izgult. Dávid Sándor ugyan látta a befutását, nem akart szólni (vagy nem tudott), ahogy ezt az első általa írt Forma-1 Sztorikban is leírta, csak mosolyoghatott magában, hogy „a kölyök” még tapasztalatlan. Igaz, hogy az egész zavar már ott megkezdődött, hogy végül ki inti le a futamot, és ki nem (mert a valóságban más lett végül, mint az eredetileg tervezett), mégsem ez maradt meg az embereknek, hanem „Hill emigrálása”, és Sindzsi Nakano neve. Aztán persze Damon meglett, a képen is mutatták, mikor kínos csönd honolt a TV-ben, amit még Lapaj sem tört meg.

Tizenöt év telt el azóta, de akik magyarul nézték a DTM idei, Nürburgringen rendezett futamát, azoknak a végén valami kísértetiesben volt részük. Történt ugyanis a befutónál… Inkább nem, átadom a szót Gyulának:

„Jön a kanadai itt a célegyenesre fordító kanyar, és Bruno Spengler megszerzi idei második futamgyőzelmét, és megnyeri a nürburgringi futamot, méghozzá hatalmas fölénnyel. Bruno Spengler tehát a győztes. Edoardo Mortarának kéne jönnie a második helyen…, de nem jön! – szünet – Ja, nem, átjött már, csak nem láttuk. Mortara a második és Tomczyk a harmadik, a Schnitzer csapat pedig örül.”

Kell ezt még kommentálnom? Magáért beszél, nem?

Azon kívül, hogy hamarabb leesett a dolog (mondjuk az internet korában, ahol a képernyőre is azonnal kiírják, ha valami történik, főleg befutásnál), és bár technikailag nem is volt ugyanaz a szituáció, az idősebb rajongók (legalábbis mi, itthon) csak mosolyogtunk. Gyulának volt honnan tanulnia, hát ezt is megtanulta. Nem lesz ebből kultusz, de igazán feldobta az amúgy nem éppen izgalmaktól dús futam végét, főleg nekünk, magyaroknak. (Másoknak csak egy baki lenne, de nekünk…)

Igazán nem akartam ezzel megbántani Gyulát, hisz nem mérgemben, hanem jókedvemben írtam e pár sort a „modernkor” második helyezett eltűnéséről.

A teljes futam itt megtekinthető!

Végül még egy kérdés a végére, ami nagyon idekívánkozik: nem tudja valaki, hogy „hová tűnt Da…” Edoardo Mortara?

Fotó: YouTube-ról fényképezve

Bakay Botond 

Comments

comments