Gerhard Berger átveszi a DTM elnöki székét Hans Werner Aufrecht-től

DTM-1490100829

Fotó: DMT Official

A ITR megújul: az egykori futamgyőztes, a BMW motorsport-igazgatója, valamint Forma 1-es csapattulajdonos Gerhard Berger ma hivatalosan is az ITR (Internationalen Tourenwagen Rennen) első emberévé vált. Attól a Hans Werner Aufrecht-től veszi át az elnöki széket, aki több, mint 30 évig állt a versenysorozat élén. Ahhoz, hogy a DTM sikeresen továbbfejlődjön Berger a DTM végrehajtó és stratégiai tanácsában fog tevékenykedni. 

Gerhard Berger örül az új vezetői szerepének: „A versenyzői karrieremet túraautózással kezdtem és mindig lelkesen követtem a DTM eseményeit is. A hangsúlyos, saját maga által meghatározott szabályrendszerével, erős gyártóival, kiemelt szponzoraival, fontos nemzetközi partnerkapcsolataival és rengeteg rajongójával a DTM elsőrangú termék. Jó kiindulási alapnak tekintem és nagy potenciált látok benne a jövőre nézve. Az elkövetkező hetekben elsőként a kollégáimmal találkozom, akik bevezetnek a mélyebb részletekbe, majd a meglévő, erős alapra együtt építünk fel és dolgozunk ki egy jövőbeli stratégiát. Számomra fontos a nemzetközi partnerkapcsolatok kiépítése, akár új gyártókkal is, a látványos versenyautók, amik a versenyzőket is motiválják, illetve egy olyan formátum, ami egyaránt kínál sportot és szórakozást.”

Sikeres formula-1-es versenyzői pályafutása alatt Gerhard Berger 1984 és 1997 között összesen 210 nagydíjon vett részt többek között a Benetton, a Ferrari és a McLaren Honda színeiben, az évek során tíz futamgyőzelmet zsebelt be. Visszavonulása után a BMW Williams motorsport-igazgatója (1998-től 2003-ig), 2006 és 2008 között a Toro Rosso társtulajdonosa, majd 2012 és 2014 között az FIA együléses szakosztály-bizottságának elnöke volt. Ezzel egy időben Berger az autósporton kívül üzleti vállalkozásokba fogott, s tulajdont szerzett egy tiroli befektetőcsoportban, amik elsősorban autógyártással és logisztikával foglalkoznak. Az évek alatt az autósporttal is szoros kapcsolatban maradt.

Florian Zitzlsperger az ITR elök-vezérigazgatója és a DTM operatív vezetőjeként a második számú elöljáró helyét veszi át. „Örülünk, hogy egy olyan tapasztalt ember került az élre, mint Gerhard Berger. Az autósporban és az üzleti életben szerzett tapasztalatai révén ő Hans Werner Aufrecht ideális utódja, aki a tervezett továbbfejlesztést a legideálisabb módon viheti véghez. Hans Werner Aufrecht nélkül nem létezne a DTM. Szenvedélyes és sikeres munkáját a legnagyobb tiszteletünk, köszönetünk és elismerésünk illeti.”

A „DTM apjaként” Hans Werner Aufrecht neve végérvényesen összefonódott a DTM-mel, ő tette a népszerű túraautó-sorozatot mérvadóvá és helyezte el a nemzetközi autósport világának térképén. Hans Werner Aufrecht hozzáteszi: „Büszke vagyok arra, amit a kollégáimmal az elmúlt évtizedekben elértünk és átéltünk. Viszont most eljött annak az ideje, hogy átadjam ezt az egyedülálló versenysorozatot.”

Hans Werner Aufrecht mellett Hans-Jürgen Abt és Walter Mertes is kilép az ITR elnökségéből, de mindketten szoros együttműködésben maradnak a DTM-mel: Hans-Jürgen Abt, ahogy eddig is, az Audi Abt Sportsline csapatvezetője, Walter Mertens a sorozat szponzorációs-értékesítési partnere marad. Mertes emellett az ITR leányvállalata, az F3 GmbH üzletvezetőjeként felelős marad az FIA F3 Európa-bajnokság értékesítéséért is, ami a Formula-1 legsikeresebb utánpótlás sorozatának számít.

A DTM élén bekövetkező változás része a túraautó-sorozat átfogó továbbfejlesztésének, ami lépésről lépésre már idén megvalósul. A technikai szabályrendszert érintő legjelentősebb változásokat rövidesen bemutatják, ezek leginkább nagyobb teljesítményre, kisebb leszorítóerőre és lágyabb gumikra építenek. A sportszabályzat változásait az elkövetkező napokban hozzák majd nyilvánosságra.

Forrás: DTM hivatalos sajtóközlemény.

Fordította: Schneider Erika

Comments

comments