FIA GT Világkupa, Makaó – kvalifikáció

Fotó: Macau GP hivatalos

Eltelt egy év, és megint itt vagyunk Makaóban, talán az egyik legjobban várt esemény kapujában. A GT versenyzés legnagyobb nevei gyűltek ismét egybe, hogy ezen a legendás pályán is összemérjék egymással az erejüket.

Az edzéseken a Rowe Racing-es Porschék dominanciája után kissé meglepő eredmény született, hisz Raffele Marciello szerezte meg a pole pozíciót. Az olasz és csapata, a Team GruppeM Racing Mercedes az utolsó pillanatban indult el egy utolsó gyors körre, épphogy felértek a mért ponting, hogy megkezdhessenek még egy kört, így a tiszta, forgalommentes pályán megfutottak egy 2:15:660-ás időt, ami az élre repítette őket.

Dries Vanthoor indult még az első sorból a kvalifikációs futamra. Az Audi versenyzőjének eredménye szintén némi meglepetésnek számít, hisz nem futott jó időket egyik szabadedzésen sem. A két rowe-s Porsche, Earl Bamber és Laurens Vanthoor végül csak a harmadik és a negyedik helyet szerezték meg. Bamber csalódott volt a helyezés láttán, és azért is, mert Marciellótól végül 4 tizedet kapott – még úgy is, hogy Bamber utolsó körében javítani tudott addigi idején. Ezzel az előrelépéssel csúszott vissza Maro Engel (Mercedes) a harmadikról az ötödik helyre, így a harmadik sorból ő, és márkatársa Edoardo Mortara indulhatott.

Tiszta audis negyedik sor jött Christopher Haase, Kelvin van der Linde, Alexandre Imperatori és Charles Weerts sorrendben.

Joel Eriksson lett a legjobb BMW-s a 11. helyen, épphogy kiszorult a top 10-ből, őt a címvédő Augusto Farfus követte.

A 12 körös kvalifikációs verseny elég durva rajttal kezdődött. Dries Vanthoor már a Mandarin kanyarban a falban landolt, ahogy megpróbálta megelőzni Marciello Mercijét, így az audis versenye itt gyakorlatilag be is fejeződött. Maro Engel majdnem ugyanerre a sorsra jutott, Mortarával való kakaskodása során, ami a negyedik helyért zajlott.

Azzal, hogy Dries Vanthoor kikerült a képből, Marciello az első kört a két Rowe Porsche előtt tette meg, akik egyáltalán nem hagytak nyugtot neki. Folyamatosan támadták, ám azzal, hogy bejött a biztonsági autó, amíg az Audit eltávolították, az olasz kissé fellélegezhetett.

Három kör múlva engedték el a versenyt, de csak egy rövid időre. A mezőny épp a Lisszabon kanyarnál járt, amikor Engel hátulról megpöckölte Kelvin van der Linde Audiját, majd a kissé kontrollt vesztett, cikázó Mercedes a falba tolta a mit sem sejtő Mortarát, akinek itt sajnos véget is ért a szombati napja.

A takarítást a 8. körben fejezték be, így a Marciello-Bamber csatát újabb 4 körig csodálhattuk.  Az új-zélandi hiába lihegett folyamatosan az olasz nyakába, sehol sem tudta megelőzni őt, így be kellett érnie a második hellyel, őt Laurens Vanthoor követte a harmadikon.

„Nem lett volna értelme túl sokat kockáztatnom ma, a fő verseny holnap van – mondta a futam utáni interjúban Marciello. – Remek kiindulási pont holnapra, most már csak be kell fejeznünk, amit elkezdtünk. A legnagyobb feladatom holnap az lesz, hogy tiszta rajtunk legyen, elől tudjak maradni egészen a Lisszabonig. Ha az megvan, onnan már az én kezemben lesz a kontroll.”

Bamber hozzátette, egy valódi macska-egér harc zajlott a Mercedes és a Porsche között: „Jó rajtunk volt, ám elég érdekes volt a jelenet, ahogy az Audi kiesett a második kanyarban, muszáj volt kimaradnunk ebből a balhéból. A Porschék a kör elején nagyon jól voltak, de kicsit visszaesett a teljesítményünk a hegyi szakaszon, amit nyertünk, azt hamar el is veszítettük.”

A címvédő Augusto Farfus a 12.-ről végül feljött a negyedik helyre. A BMW nagyot húzott a Vanthoor, Mortara, Engel és van der Linde balesetekből, a brazil az újraindításnál már az ötödik volt. Tankönyvbe illő volt a mozzanat, ahogy a Lisszabonban megelőzte Christopher Haasét.

Haase így tehát az ötödik lett, őt sorrendben Alexandre Imperatori, Charles Weerts, Kevin Estre, Joel Eriksson és Adderly Fong követte a top 10-ben. Van der Linde végül a 13. helyen fejezte be a versenyt, 7 kör hátrányban, hisz a csapata visszaengedte a dél-afrikait az autó szerelése után.

Maro Engel természetesen nem úszta meg büntetés nélkül, baleset okozása miatt a vasárnapi versenyt csak a boxutcából kezdheti meg.

A verseny teljes eredménye:

null

null

Schneider Erika

Comments

comments