Ez is eldőlt: a Porsche versenyzői vihetik haza 2018 bajnoki serlegét

Fotó: ADAC GT Masters

Dráma mindjárt az első kanyarban, a Mann Filter HTP Mercedes azonnal kiszállt a versenyből, így háromszereplőssé vált a vasárnapi csata. A Robert Renauer – Mathieu Jaminet párosnak egy ötödik hely is elég volt a dicsőséghez, a végén pedig egyetlen pont döntött a bajnoki cím sorsáról.

Maximilian Götz egy pole pozícióval indított vasárnap délelőtt, bizonyítva azt, hogy tényleg mindent megtesz a bajnoki címért, a második helyről induló Dries Vanthoor (EFP by TECE) viszont az első méterek után sárba tiporta ezen ambícióját. A Hockenheimring első kanyarjában ütköztek össze, miután az Audi nem tudott megfelelő mértékben fékezni. A Mercedes megpördült, majd a bukótérben beléjük rongyolt Frank Stippler és az ISR Audija, ketten együtt pedig elsodorták Klaus Bachler (KÜS TEAM75 Bernhard) Porsche 911-esét. Két kör erejéig bejött a Safety Car, ám, mivel a korlát is megsérült a becsapódás következtében, piros zászlóval megszakították a futamot.

A 47-es Mercedes bajnoki esélyei ezzel el is szálltak, Götz rendkívül dühösen tért vissza a garázsba. Vanthoor mentségére szóljon, hogy a csapatvezetőjével egyetemben azonnal átment a Mercedes boxába, és könnyes szemmel kért bocsánatot mind a csapatvezetőtől, mind Götztől. Beismerte, hogy hibázott, de nem szándékosan lökte ki őket. A fiatal belga később egy hosszabb Instagram posztban is elnézést kért a Mercedestől (nem akarta megelőzni a sárga mambát, viszont elment a fékje. Hogy elkerülje az ütközést, jobbra húzott, fel a rázókőre, de már késő volt, és összeütköztek).

Negyed óra szünet után új rajt következett, Christian Engelhart állt az élre (Grasser Lamborghini), és az ezt követő körökben már 6 másodperces előnyre tett szert a második helyen autózó Kelvin van der Linde előtt. Mögöttük Timo Scheider (BMW Team Schnitzer) következett, majd a tizedik helyről rajtoló Mathieu Jaminet. A boxkiállásokig ez az állás változatlan maradt.

A kiállások után Sheldon van der Linde komolyan a fejébe vette, hogy megelőzi a Rolf Ineichen által vezetett Lamborghinit. Nem sokkal a verseny vége előtt utol is érte a svájcit, három körrel a vége előtt meg is előzte őt, s innen már ki sem adta a kezéből a győzelmet. Végül egyetlen pont hiányzott a testvérpárnak a történelmi sikerhez, hisz az ötödik helyért járó 10 pont elég volt a Renauer – Jaminet párosnak a mennybe menetelhez.

Harmadik helyen a 48-as rajtszámú Mercedes-AMG (Dontje – Buhk) végzett, köszönhetően a remek boxtaktikájuknak, Mikkel Jensen pedig behozta a Schnitzer BMW-t a negyedik pozícióba.

Timo Bernhard és Kévin Estre (KÜS Team75 Bernhard) hatodikként látta meg a kockás zászlót, őket pedig a Callaway Competition Corvette-je követte a hetedik helyen. Marvin Kirchhöfer és Daniel Keilwitz csak a 27. helyre kvalifikálták magukat, megnehezítve saját dolgukat, s, bár a bajnoki cím így elúszott, 20 helyet javítva remek versenyt futottak.

Pontot szerzett még a nyolcadik helyen Davide Rigon és Luca Ludwig (HB Racing), két egységet gyűjtött Mirko Bortolotti és Andrea Caldarelli (ORANGE1 by GRT Grasser), az utolsó pontocskát pedig a BWT Mücke Motorsport (Mike David Ortmann és Markus Winkelhock) csípte meg.

A bajnoki címet tehát a Mathieu Jaminet – Robert Renauer páros nyerte meg 137 ponttal, összetettben második helyen a van der Linde testvérek végeztek (136). A Marvin Kirchhöfer – Daniel Keilwitz duó harmadik lett (123), míg Maxi Götz és Markus Pommer visszacsúszott a negyedik helyre (117).

Nyilatkozatok a verseny után:

Robert Renauer: „Miuán az időmérőn csak tizedikek lettünk, és Maxi Götz-é lett a pole, attól féltünk, hogy itt mindennek vége. Nagyon sajnálom, hogy ő és Markus egy baleset miatt kiestek, mert megérdemelték volna a győzelmet. A szerencse most mellettünk volt.”

Mathieu Jaminet: „Teljesen nyugodt voltam az autóban. A rajtnál minél több pozíciót szerettem volna javítani, az első kör végére fel is jöttem a tizedikről a negyedik helyre. Aztán a BMW-t is meg akartam előzni, és minél közelebb maradni a Land-Audihoz, de ez nem sikerült. A pilótacsere után viszont már alig bírtam magammal. Robert minden pozícióért megküzdött, közben az Audi is átvette a vezető helyet, a Corvette meg rettenetes tempóban tört fel. De a végén sikerült. Nagyon örülök az első GT bajnoki címemnek. Büszke vagyok az egész csapatra. Köszönettel tartozom nekik, a Porschének, a szponzoroknak, és természetesen a rajongóknak is.”

Sheldon van der Linde: „Nagyon jó volt a verseny. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy nyerni tudunk ezen a hétvégén. Kicsit azért fáj, hogy egy ponttal lemaradtunk a bajnoki címről, de örülök, hogy a futamot mi nyertük. Nagyon elégedett vagyok az első GT Masters szezonommal. Úgy gondolom, mindent beleadtunk.”

Kelvin van der Linde: „Nagyon büszkék vagyunk a második győzelmünkre ebben a szezonban. A Land-Motorsport egész évben nagyszerű teljesítményt nyújtott, ahogy az öcsém is. A bajnokságot bizonyosan nem a szezon második felében veszítettük el. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Mindenképpen vissza akarunk térni.”

A vasárnapi verseny teljes végeredménye:

null

null

Schneider Erika

Comments

comments