Dupla WTCR dobogó Serre Chevalier-ben

Panis-nak kettő, Berthonnak egy dobogó a hétvége mérlege. Fotó: Bruno Bade, Andros Trophy official

Alig egy héttel Isola 2000 után az Andros Trophy a WTCR különítménnyel ismét pályán volt, ezúttal Serre Chevalier legendás jégpályáján. A fura időbeosztában megrendezett kétnapos viadalon mindhárom tavalyi WTCR versenyző derekasan helyt állt, annak ellenére is, hogy jelenleg még mindig három munkanélküliről beszélünk, már ami a 2019-es világkupa-szereplést illeti.

Az első napot Jean-Baptiste Dubourg nyerte, a másodikat Franck Lagorce, Aurélien Panis pedig mindkétszer odaért a dobogóra. Az első napon esti futamot rendeztek, a másodikon délelőttit, ami már csak azért is érdekes volt, mert a szombati nap leintése és a vasárnapi első edzése között összesen nem telt el kilenc óra, ami a pihenés szempontjából eléggé nagy kihívásnak bizonyult néhány csapat és a legtöbb versenyző számára is.

Ahhoz képest, hogy még mindig a pályatanulás fázisában van (és figyelembe véve, hogy az egy héttel korábbi, gyászosan sikerült forduló után mennyire maga alatt volt), Aurélien Comte már az első napon villantott néhányat, és a Super Pole-ba került. Aztán a 6. rajtkockából kezdte meg a nagydöntőt, és ebben a pozícióban is intették le. Aurélien Panis és Nathanaël Berthon szintén szuperdöntősök voltak, a második sorból rajtoltak és parázs csatát vívtak a dobogóért, de Panis ügyesen tartotta maga mögött tavalyi comtoyous csapattársát. Comte csapatánál már kezdtek jelentkezni problémák: Elite Pro kategóriás csapattársa, Benjamin Riviére a Super Pole alatt hibázott, a döntőt csak a hetedik helyről kezdhette, és hiába vívott nagy csatát Nicloas Prosttal, ismét hibázott, és a csapat túlórázhatott, hogy másnap reggelre kicseréljék a törött felfüggesztést. A szuperdöntő végeredménye: Jean-Baptiste Dubourg, Franck Lagorce, Aurélien Panis, Nathanaël Berthon, Olivier Panis, Aurélien Comte és Nicolas Prost.

A délelőtti verseny további átka még a kialvatlanságon kívül, hogy a döntők a déli órákra esnek, ennek következtében a Felső-Alpokban is olvadt a jég, és a pálya már a második időmérő edzések alatt nagyon rossz állapotban volt. Berthon és Aurélien Panis tudott javítani a reggeli idején, de mindenki másnak a reggeli idő jelentette a továbbjutási lehetőséget, mivel általában 2 mp-cel jobb volt, mint a déli. Így sem a tegnap ötödik helyen végző Olivier Panis, sem az első időmérőn kísérletező Comte nem vívta ki a továbbjutást a Super Pole-ba, tehát ők a kisdöntőben voltak érdekeltek.

A pálya tovább romlott, az AMV kupa (motorosok) résztvevői bizonyos kanyarokat már egy-egy mély jégárokban vettek be. A műszaki állapotok sem álltak helyre a Pussier Automobiles-nál (Comte csapata), mert a kettes rajtszámú autó (Sylvain Pussier – Benjamin Riviére) már az Elit kategória döntőjének harmadik körében feladta a harcot, bár amíg ment, addig nagy csatában volt Dorian Boccolaccival az első helyért. Comte a kisdöntő vezető pozíciójában haladva, egészen az utolsó kör közepéig derekasan tartotta maga mögött Olivier Panis-t, de ekkorra a rossz állapotban lévő pálya annyira tönkretette a Peugeot 3008-ast, hogy az egyszerűen feladta a harcot.

A nagydöntőben a megállíthatatlan Lagorce mögött Berthon és az ifjú Panis ütötték egymást, ahol csak érték, a nem is olyan régi idők szép emlékeképpen. De bizony Nat most mindenestül az orra alá tudta dörgölni Auréliennek, hogy ő ezt éppen jobban csinálja: a sárga Plastic’Up járgány orra legalábbis elveszett a hókásában, amit a comtoyous Audi ráküldött… Így is értek célba: Lagorce mögött dupla WTCR dobogó született Berthon, Panis sorrendben. Mögöttük Jean-Baptiste Dubourg, Benjamin Riviére, Andréa Dubourg, Nicolas Prost és Eddy Benezet végeztek.

Comte derekasan helytállt ismeretlen pályákon, egy új szakágban. Most teret enged a Clairet-testvéreknek. Fotó: Bruno Bade, Andros Trophy official

Az összetettben a tavalyi bajnok, Jean-Baptiste Dubourg (414 pont) vezet, Aurélien Panis (399), Franck Lagorce (391), Nathanaël Berton (371) és Benjamin Riviére (359) előtt. Comte a 9. 285 ponttal. A mezőny január 25-én, pénteken találkozik ismét, Lans en Vercors-ban. Mivel a sorozat előtti megállapodás úgy szólt, hogy Comte négy forduló után átadja az autót a Clairet-testvérpárnak (Jimmy és Theddy, bizonnyal hamarosan hallunk róluk nemzetközi túraautós körökben!), a kis franciának ez volt az utolsó téli mókája az idei Androson. A további két fordulóban már csak Berthon és az ifjú Panis útját kísérhetjük figyelemmel, mielőtt a mezőny február 9-én megérkezik a párizsi Stade de France-ba, a Super Final-ra.

Magyar Szilvia

Comments

comments