Catsburg sárga sapkagyűjteménye – Slovakiaring, edzésnap

Fotó: FIAWTCR Official

A Slovakiaringen kurtán-furcsán alakul a program: a motoros mezőnnyel megosztott hétvége miatt a WTCR a pénteki és a vasárnapi napon lép pályára, pénteken edzésnapot tartottak Diósförgepatonyban. Nick Catsburg meg pole-napot tartott…

A két szabadedzés időeredményei kedveztek Ma Qing Huának és Tom Coronelnek is, de a legjobb időt az elsőn Michelisz Norbert, a másodikon Nick Catsburg autózták. Bár az eső lába folyamatosan lógott, csak néhány cseppet kaptunk belőle a két szabadedzés alatt, ám a pályától 20 km-re hatalmas vihart jelentettek. Készültek is az első időmérő alatt a nagy zuhéra, de még ekkor sem esett.

Yvan Muller kisebb megcsúszását leszámítva nagyobb, említésre méltó esemény nem történt. Az első időmérő első felében Michelisz vezetett, a második részben viszont márkatársa, Castburg vette át tőle a vezetést, és végül a legjobb köridőért járó sárga sapka (no meg a vasárnapi első pole) is neki járt.

„Nagy csata volt Norbival – mondta Catsburg a végén –, de végül sikerült megszereznem a pole-t. Azt viszont nem tudhatjuk, mi lesz a futamon, mert az időjárás percről percre változik már most is, szóval nehéz versenyre számítok.”

A nagy zuhé végül elérte a pályát, de a két időmérő közötti másfél órás szünetben csapott le. Bár a nap kisütött a második kvalifikáció rajtjára, a pályát egyelőre vizesnek nyilvánította a versenybíróság. Ám mire az időmérő elrajtolt, a slick gumik tökéletesen elegendőek voltak. A versenyív egy körön belül teljesen felszáradt, de Augusto Farfust folyamatosan „szekálták”, hogy kapcsolja fel a fényszóróit. A végén még a fekete-narancs zászlót is meglengették neki. (Nem arról volt szó, hogy ragyogó napsütésben a brazil nem látott elég jól, hanem arról, hogy ha „esős”-nek nyilvánítja a körülményeket a versenybíróság, akkor kötelező a fényszórók használata.)

Tom Coronel eddig egészen jól szerepelt a hétvégén, ám most előbb a kavicságyon szánkázott keresztül, aztán fűnyíróba ment át, végül letette a gépet a pálya mellett. Azt mondta: „Volt egy jó időmérőm, a másodikon meg egy defektem.” Nem tudni, hogy a defekt következménye volt-e a ralikrossz manőver vagy fordítva, a lényeg, hogy a két utolsó versenyt a sor végéről kezdi majd.

Tiago Monteiro is meglátogatta a kavicságyat, de utána rendben folytatta útját. Végül a Q2-be a következő versenyzők jutottak tovább: Nicky Castburg, Daniel Haglöf, Esteban Guerrieri, Benjamin Leuhter, Aurélien Panis, Nestor Girolami, Kevin Ceccon, Michelisz Norbert, Ma Qing Hua, Rob Huff, Thed Björk, Niels Langeveld.

A Q2 szoros csatát hozott, végül Catsburg, Guerrieri, Ma, Haglöf és Michelisz ebben a sorrendben jutottak tovább a Q2-be. Az eredménynek megfelelően Catsburg dönthette el, hányadikként megy ki a Q3-mas repülő körére, és ő az utolsó akart lenni. Michelisz ment elsőként, ideje az utolsó pillanatig a legjobb volt, de aztán Catsburg elhalászta előle a másik pole-t és a másik sárga sapkát is.

– Gyűjtöd a sárga sapkákat? – kérdeztem a hollandot.

„Már nincs egy sem. Az egyiket a mérnökömnek adtam oda, a másikat most kérte el egy rajongó. Szóval máris elvesztettem mindkettőt. Épp úgy, mint az első időmérőn, most is volt egy nagyon jó beállításunk, amit leginkább az első szabadedzésen találtunk. Nagyon elégedett voltam az autó kezelhetőségével, és meg tudtam szerezni a pole-t. Jó munkát végeztünk csapatként is, Norbi van a második helyen. És nagyon boldog vagyok ettől az eredménytől” – mondta Catsburg.

„Alapvetően pozitívan értékelem a napomat. Nyilván volt már két sokkal rosszabb időmérő edzésem is. Persze, az ember ilyenkor mindig csalódott egy picit, mert kevés hiányzott az első helyhez, de innen még minden benne van a pakliban. A célom az, hogy kétszer jól rajtoljak, az első és a harmadik futamon a lehető legjobb helyen végezzek” – tette hozzá Michelisz.

Az első időmérő edzés végeredménye: Nick Catsburg, Michelisz Norbert, Ma Qing Hua, Daniel Haglöf, Tom Coronel, Kevin Ceccon, Jean-Karl Vernay, Esteban Guerrieri, Frederic Vervisch, Mehdi Bennani, Nestor Girolami, Aurélien Panis, Gabriele Tarquini, Mikel Azcona, Benjamin Leuchter, Niels Langeveld, Gordon Shedden, Yvan Muller, Augusto Farfus, Luca Engstler, Tiago Monteiro, Johan Kristoffersson, Tassi Attila, Rob Huff, Thed Björk, Yann Ehrlacher, Andy Priaulx.

A második időmérő végeredménye: Castburg, Michelisz, Ma, Haglöf, Guerrieri, Ceccon, Langeveld, Panis, Girolami, Huff, Björk, Leuchter, Azcona, Engstler, Vervisch, Tarquini, Farfus, Bennani, Vernay, Muller, Tassi, Shedden, Priaulx, Monteiro, Echrlacher, Kristoffersson. Tom Coronelnek nem volt mért ideje a defekt előtt.

Mindkettő előzetes végeredmény. Amennyiben a véglegesített végeredmény is ez lesz, úgy a fordított rajtrácsos futamon Rob Huff indulhat az élről.

A szombati nap teljes egészében a motorosoké, WTCR legközelebb vasárnap lesz, akkor egyből három futam is: 10:45-kor rajtol az első verseny, 15:15-től pedig a második és a harmadik futamot egymás után láthatjuk. Feltéve, ha az időjárás is úgy akarja.

Magyar Szilvia

Comments

comments