Belga boldogság, francia gyötrelem

Fotó: TCR Europe Official

A TCR Europe szombati versenynapján nem alakult minden úgy, ahogyan várták a résztvevők. A zolderi pályát kiválóan ismerő Nicolas Baert és csapata parádézott otthon, Nagy Dániel és Mato Homola jó eredményekkel büszkélkedhetnek, viszont a Peugeot-k által bemutatott szenvedés még a legedzettebbeknek is kezd sok lenni. Pedig nem indult nagyon rosszul.

Baert már a Q1-ből is a legjobb idővel ment tovább, követték a csapattársai. Homola és Nagy is csatlakozott, egy pillanatra úgy tűnt, hogy Julien Briché végre megtalálta a góllövő cipellőjét, és brutálisan sok hal úszott be a Q2-be (nevezetesen az összes Brutal Fish Racing Honda). Testvérpárból csak Halderék lőttek duplát, Bäckmanék feleztek (ezúttal Andreas volt a jobb), Clairet-ék meg nulláztak.

A 12 között ismét Baert volt a leggyorsabb, valaki megint elvitte a gumibálát, ezért volt egy piros zászló is. Csak Homola tudott befurakodni a Comtoyou versenyzői közé, így az első két sor Baert, Homola, Mehdi Bennani és Sami Taoufik voltak. Mögöttük Mike Halder, Nagy Dániel, Julien Briché, Andreas Bäckman, Michelle Halder, Daniel Lloyd, Martin Ryba és Pepe Oriola fejezték be a Q2-t.

Az időmérő edzés végeredménye

Aztán, ahogy megkerült a góllövő cipő, azon melegében el is veszett: mind Julien Brichénél mind Jean-Laurent Navarrónál motort kellett cserélni, így oda is lett egyből a hetedik rajthely. (Amilyen anyagi helyzetben van a csapat, csak az jutott eszembe, hogy vajon egymással cseréltek-e motort, másra nagyon nem futná, de kétlem, hogy Briché most mosolyogna a tréfán!)

A rajt simán ment, leszámítva Taoufikot, aki valamiért a mezőny végére esett vissza. Picit úgy tűnt, mintha Homola bemozdult volna, de később nem vizsgálták a rajtot, lehet, hogy csak Baert aludt el egy kicsit, mert a szlovák fiú fordult elsőként. Ugyanakkor a belga tinédzser visszavette a vezető helyet a sikánban, és többet ki sem engedte azt a kezéből. Homolát később Mike Halder is elkapta, így ki is alakult a dobogósok sorrendje, már rögtön a második körben. A sikánban még Oriola pördült bele a sóderbe és jött vissza a mezőny végére. Lloyddal értek össze egy picit.

A második körben Baert, Mike Halder, Homola, Bennani, Nagy, Michelle Halder, Lloyd, Ryba, Teddy és Jimmy Clairet, John Filippi, Florian Briché, Jessica Bäckman, Stephane Ventaja, Andreas Bäckman haladtak a pontszerző helyeken, Julien Briché ekkor 16. volt.

A negyedik körben láttuk Jessica Bäckmant a korlátnak ütközni. Némelyek úgy vélték, talán összeérhetett Florian Brichével, de a felvételek tanúsága szerint (mármint amennyit látni lehetett belőlük) ilyen nem történt. A következő körben testvére, Andreas kötött ki a falban, szintén kevéssé látható ok miatt, de az autó rondán összetört és rossz helyen is volt, jöhetett hát a Safety Car.

A nyolcadik kör végén a biztonsági autó elengedte a mezőnyt. A kilencedikben kezdett csatázni egymással Filippi és Julien Briché, közben Bennani vélhetően defekt okán félreállt. Filippi szántott a kavicságyban, a versenybíróság feltételezte, hogy talán összeértek Brichével, de ezt már sosem tudjuk meg, rendes visszajátszás hiányában.

A 11. körben csak azért nem nőtt tovább Julien Briché ősz hajszálainak száma, mert ő maga még az autóban ült, így nem látta, hogy fia és harmadik versenyzője egy teljesen pont nélküli pozícióért folytatott csatában összeértek: Navarro a sóderben végezte, sérült első futóművel, Florian meg a boxban. Teljes pályás sárga zászló lépett életbe, s miután az megszűnt, láthattuk a JSB még utolsó talpon maradt autóját, amit előbb parázs csatát vív Jimmy Clairet-vel, majd a cselekmény közepén félrehúzódik és feladja a versenyt (vélhetően motorhiba (!) miatt).

Ehhez képest az élen sétakocsikázás zajlott, Baert békésen, hatalmas előnnyel gurult be a célba, élete első győzelmét aratva. Mike Halder értékes második helyet vitt haza, a dobogó Homolával egészült ki, mögötte Nagy Dani futott célba negyedikként. A teljes megmaradt mezőny a pontzónában végzett Lloyd, Ryba, Michelle Halder, Teddy és Jimmy Clairet, Oriola, Taoufik, Filippi, Ventaja és Colombani sorrendben.

Az első verseny végeredménye

A második futamot holnap, a két WTCR futam után, 15:20-tól lehet nyomon követni a TCR Europe Facebook és Youtube csatornáján.

Magyar Szilvia

 

Comments

comments