A Münnich-Hondák domináltak, a Hyundaiok bukdácsoltak a zandvoorti edzéseken

Fotó: Francois Flamand / DPPI

Az első edzést Yann Ehrlacher, a másodikat Esteban Guerrieri zárta az élen az All-Inkl.com Münnich Motorsport részéről, miközben a Hyundai – a BoP-módosításoknak „köszönhetően” – még a TOP-10-be jutásért sem tud labdába rúgni Hollandiában.

Mint az ismeretes, a hétvége előtt alaposan belenyúltak a BoP-súlykiosztásba, ami még a vártnál is érzékenyebben érintette a Hyundait, olyannyira, hogy a Túraautó Világkupa első zandvoorti szabadedzésen egyik i30-as sem tudott a TOP-10-ben zárni!

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Noha sokáig az All-inkl.com Münnich Motorsport argentinja, Esteban Guerrieri vezette a félórás gyakorlást, a végén a csapattársa, Yann Ehrlacher az 1:44.987-es idejével megelőzte, igaz, kettejük között a különbség mindössze 32 ezredmásodperc volt.

A két hondás mögött Gordon Shedden zárt harmadik a WRT-Audival, miközben a negyedik legjobb időt – némileg meglepetést okozva – a DG Sport Compétition Peugeot-jával Aurélien Comte futotta meg, megelőzve a 2012-es túraautó-világbajnokot, az SLR-Volkswagent terelgető Rob Huff-ot, valamint a Comtoyou-Audival még éppen fél másodpercen belül záró Frédéric Vervisch-t.

A belgát márkatársa, a másik WRT-Audival versenyző Jean-Karl Vernay – aki a WTCR miatt ezen a hétvégén kénytelen kihagyni a TCR Europe futamait, amelyeket szintén a zandvoorti pályán rendeznek meg –, illetve a másik DG-Peugeot-val a nyolcadik helyen záró Mat’o Homola követte. Az első tíz James Thompsonnal (Münnich-Honda) és Pepe Oriolával (Campos-CUPRA) lett teljes.

Azonban amíg a Münnich-Hondák egytől-egyig a TOP-10-ben zártak, a Boutsen-Ginion Racing számára kissé küszködve indult a hétvége: Benjamin Lessennes – aki továbbra is Tiago Monteirót helyettesíti a csapatnál – a 12. lett, miután nyolc tizeddel elmaradt az etalonidőtől, Tom Coronel pedig eközben csak a 22. lett, közel két másodperces hátrányban.

Ami viszont a legmegdöbbentőbb volt, hogy egyik, ismételjük, egyik Hyundai sem fért be a legjobb tíz közé, még a leggyorsabb i30-assal is csak a 11. lett a tavalyi világbajnok Thed Björk. Michelisz Norbi a 16., Yvan Muller a 17., Gabriele Tarquini pedig csak a 19. pozíciót kaparintotta meg eközben.

A Zengő Motorsport CUPRA-i közül Nagy Norbert a 20., Szabó Zsolt Dávid meg a 26. helyen végzett. A Bas Koeten Racing szabadkártyás versenyzői, Bernhard van Oranje herceg és Michael Verhagen a 23., illetve a 25. leggyorsabb időt autózták.

Az első szabadedzés végeredménye: Ehrlacher, Guerrieri, Shedden, Comte, Huff, Vervisch, Vernay, Homola, Thompson, Oriola, Björk, Lessennes, Berthon, Bennani, Dupont, Michelisz, Muller, Panis, Tarquini, Nagy, Filippi, Coronel, Van Oranje Nassau, Giovanardi, Verhagen, Szabó, Morbidelli.

Azután, ahogyan az első, úgy a második edzés is a Münnich-csapat kettős elsőségével zárult, csak ezúttal nem Yann Ehrlacher, hanem Esteban Guerrieri volt a gyorsabb csapaton belül: az argentin a kereke 1:44.3-as idejével egy picivel több mint egy tizedet adott a franciának. Kettejük mögött a továbbra is remek formában lévő Aurélien Comte végzett a DG-Peugeot-val.

A franciát három audis, Jean-Karl Vernay, Frédéric Vervisch és Nathanaël Berthon követte, közvetlenül Rob Huff előtt végezve. A Sébastien Loeb Racing pilótája mögött a Boutsen-Ginion Racing belgája, Benjamin Lessennes végzett, míg az első tíz helyezett sorrendjét még két audis, Aurélien Panis és Gordon Shedden egészítette ki.

A Hyundaioknak pedig ez a gyakorlás sem alakult valami fényesen… A legelőrébb ezúttal Gabriele Tarquini, de ő is csak a 17. lett, míg Michelisz Norbi a 18., Thed Björk a 19., Yvan Muller pedig csak mindössze a 22. helyen zárt.

A Zengő Motorsport pilótái, Szabó Zsolt és Nagy Norbi ezúttal a 17., valamint a 25. pozícióban zártak, a két szabadkártyás közül pedig Verhagen a 24., Van Oranje meg a 26. leggyorsabb kört futotta meg.

A második szabadedzés végeredménye: Guerrieri, Ehrlacher, Comte, Vernay, Vervisch, Berthon, Huff, Lessennes, Panis, Shedden, Homola, Thompson, Oriola, Bennani, Dupont, Tarquini, Szabó, Michelisz, Björk, Filippi, Giovanardi, Muller, Morbidelli, Verhagen, Nagy, Van Oranje Nassau, Coronel.

Az első időmérő edzést holnap reggel fél 9-től bonyolítják le, míg az első futam 16 óra 20 perckor rajtol.

Kováts Olivér

Médiapartneri megegyezés révén megjelent még: brakingnewsmotorsport.blog.hu

Comments

comments