“A kő, melyet az építők elvetettek…” (bilingual)

 

Fotó: Comte Racing Team

Full English version available here.

Április utolsó csütörtöke van. A nap épp lenyugvóban a Paul Ricard kék és piros csíkjain túl, csodálatos színekbe öltöztetve a tavaszi égboltot a célegyenes fölött. Négy ifjú reménység és egy sokszoros nemzeti és nemzetközi bajnok rollerezik körbe a pályán. Az Ultimate Cup Series nyitó fordulójára készülnek.

Aurélien Comte telefonja szól. A rossz hír sosem jön jókor, de a szezonnyitó előestéje igazán a legrosszabb pillanat ehhez. Ez volt az utolsó olyan TCR csapat, mellyel Comte még tárgyalásban volt, hogy tudja folytatni a karrierjét a kategóriában. És az ő válaszuk is negatív.

“Ez egy meglehetősen intenzív tél volt. A karrierem szempontjából számos lehetőségről tűnt úgy, hogy nyitva állnak előttem ahhoz, hogy a lehető legmagasabb szinten folytathassam a pályafutásomat. Sajnálatos módon, különböző okok miatt végül egyikből sem lett semmi” – mondja Comte.

Sajnos, nem Aurélien az egyetlen többszörös bajnok nemzeti és nemzetközi szinten, aki versenyzőülés nélkül marad. Manapság nem elég, ha egyszerűen „csak” született tehetség vagy. Nagyon szerencsésnek kell lenned ahhoz, hogy találj magadnak egy gyárat, egy csapatot vagy egy promótert, aki hisz benned és a képességeidben annyira, hogy finanszírozza a versenyzésedet. Máskülönben a támogatók – anyagi és nem-anyagi értelemben egyaránt – elengedhetetlenek. Bármely más esetben minden egyéb faktor a háttérbe szorulna egy sportoló tehetsége és korábbi eredményei mögött, de a motorsport más. Ha „csak” tehetséget és eredményeket tudsz felmutatni, nagyon könnyen megeshet, hogy nem versenyzel sehol… De Aurélien történetében itt jön egy kis csavar…

Aurélien és Calvin Comte hihetetlen munkát végeztek a télen. Aurélien nem csak azon dolgozott, hogy megmentse a karrierjét, de azon is, hogy a családi csapatból valami nagyobbat és erősebbet építsen, mint tavaly. A Comte Racing Team első szezonja 2021-ben volt, a Peugeot 208-as kupában (mely az Ultimate Cup Series keretei között fut). Leginkább csak Calvin autójával álltak rajthoz, de néhány versenyre már Enzo Carvalhido és Pierre Bredeaux is csatlakozott hozzájuk.

„Ezen a télen rengeteget dolgoztunk az autókon, a szervezésen, stb. Fel sem tudom becsülni, hány munkaóránk ment erre rá a testvéremmel közösen” – mondja Calvin.

„A csapat szempontjából nézve jól felkészültünk a szezonra a műhelyben és tesztnapokon egyaránt. Nagyon sokat dolgoztunk” – teszi hozzá Aurélien.

A Comte Racing Team fiatal versenyzői (Pierre Bredeaux, Enzo Carvalhido, Calvin Comte és Kylian Tarnier) gyönyörű péntek reggelre ébredtek Le Castellet-ben. A rossz hírek ellenére Aurélien is jól aludt, köszönhetően annak a rengeteg munkának, amit be kellett fejeznie az előző éjszaka. Az ifjúság szokásos francia reggelit fogyasztott: némi croissant, narancslé, csokis péksütemény és biojoghurt formájában… Semmi olyasmi, ami csodát művelne velük a pályán. Egyedül Pierre értette úgy a „mi volt a reggeli?” kérdést, ahogy én is:

„Pénteken és szombaton önbizalom és stressz volt reggelire. Ennek a két érzésnek a keverékére ébredtem. De biztosak voltunk abban, én és a csapat is, hogy minden tökéletesen fog menni ebben a két napban.”

Aztán elkezdődött… Már a szabadedzésen is kiváló időket autóztak, de amikor négy autójukból három kisajátította a rajtrács elejét mindkét időmérőn, néhányan felkapták a fejüket. Ha a kedves olvasó nem tudja, milyen apró csapatról beszélünk, ide kattintva olvashat a tavalyi kalandjaikról. Tavaly, Lulu kutyát is beleszámolva, összesen hatan voltak. De most sincsenek sokkal többen:

„A csapat fiatal és nem túl nagy jelen pillanatban. A bázisunk Bordeaux-tól délre található, édesapám műhelyében. Ő átengedett egy részt nekünk, amíg arra várunk, hogy saját műhelyünk legyen. Az öcsém, Calvin gondoskodik az autókról és az alkatrészekről a garázsban. A barátnőm, Bilitis intézi a logisztikát, jómagam pedig megpróbálok minden mást elvégezni… Anyukám az étkeztetést biztosítja, apukám pedig technikai tanácsadó, ha éppen szükséges. (Amikor több autóval megyünk, akkor) néhány más ember is jön velünk a versenyekre és a tesztekre” – magyarázza Aurélien.

A rajtrács elejének kisajátítása nem volt elegendő ennek a kis csapatnak. Pénteken Enzo Carvalhido nyerte az első versenyt, szombaton pedig ott folytatták, ahol előző nap abbahagyták. Mindhárom versenyt Pierre Bredeaux nyerte, az utolsó két futamon ráadásul a teljes dobogót kisajátította magának a csapat.

Fotó: Comte Racing Team

„Igazán szuper hétvégén vagyunk túl. Elfoglalni az első három helyet az időmérőkön és aztán a futamokon is… Nem is tudom, hogy történt-e ilyen korábban a kategóriában. Van egy új versenyzőnk is, Kylian, aki a legelső versenyhétvégéjét teljesítette autóban. Kyliantól szép dolgokat láthattunk a téli teszteken is, és úgy gondolom, hogy hamarosan csatlakozni fog a többiekhez az élen.

Nagyszerű kezdés volt, és remélem, hogy a folytatás is olyan lesz. Minden esetre dolgozni fogunk rajta” – mondja Aurélien.

A Paul Ricard kék és piros csíkjain túl a nap egy ideje lenyugodott. A hosszú távú verseny autói épp most próbálják elfoglalni pozíciójukat a rajtrácson, mialatt három ifjú versenyző a dobogón a Marseillaise-t hallgatja. A többszörös bajnok, akit épp csak 48 órája utasított el az utolsó csapat is, ott áll a füvön, és a korlátnak támaszkodva nézi őket. Ahogy a kamera kicsit közelebb megy, arcán szelíd, mégis nagyon büszke mosoly tűnik fel. Már tudja: mindenki láthatta, mit jelent a motorsportban Comte-ékhoz tartozni. Talán a csapat legkisebbje, Tarnier fogalmazta meg legjobban: „magabiztosnak érzem magam velük. Aurélien egy rendkívül jó versenyző, sok bajnoki címmel, aki sokat dolgozik velünk a fejlődésünkön”.

És most semmi más nem számít már…

Azonban, ha Aurélien úgy gondolta, hogy elégedetten térhet nyugovóra, ezzel a nyugodt, egyszerű, csendes mosollyal az arcán és a lelkében, akkor nagyot tévedett. Egyszerűen csak azért, mert az ifjúság elvitelre rendelte a pezsgőt, és nem, igazából nem meginni szándékozták…

 

A hihetetlen csapat

#18 Kylian Tarnier

Fontos tény: Élete első versenyhétvégéjét töltötte autóban.

Fotó: Comte Racing Team

Eredmények: Q1 – P9, Q2 – P21, R1 – 18, R2 – P22, R3 – P17, R4 – P12

„Sok ok miatt döntöttem úgy, hogy velük fogok versenyezni. Először is azért, mert egy régióban lakunk. De mindenek felett azért, mert magabiztosnak érzem magam velük. Aurélien egy rendkívül jó versenyző, sok bajnoki címmel, aki sokat dolgozik velünk a fejlődésünkön… Az atmoszféra nagyszerű, szóval jól érezzük magunkat…

A célom, hogy a következő versenyen dobogóra állhassak.

Szerintem az egész hétvégénk nagyszerű volt, egy csomó új érzéssel.”

#36 Enzo Carvalhido

Fotó: Comte Racing Team

Eredmények: Q1 – P1, Q2 – P1, R1 – P1, R2 – P25 (A második helyen futott be, de egy Aurélien Renet-vel (JSB) történt koccanás miatt megbüntették), R3 – P3, R4 – P3

Azért döntöttem amellett, hogy ezzel a csapattal fogok versenyezni, mert találkoztam Calvinnel egy Alpine kupás versenyen, ahol ugyanannak a csapatnak dolgoztunk, mint szerelők. Azonnal egy hullámhosszon voltunk. Beszéltünk néhány tesztnapról, és jól éreztük magunkat együtt, és nagyon jól kijöttem az egész csapattal. Szóval úgy döntöttem, velük fogok versenyezni.

Az első hétvége eredményeit látva a célom, hogy a bajnoki címért menjek mind összetettben, mind pedig Junior kategóriában.

Számomra a hétvége legjobb pillanata az első verseny volt, melyet sikerült megnyernem, miután nagyot csatáztam a csapattársammal, Pierre-rel. A legviccesebb pillanat az volt, amikor a legvégén, a negyedik futam után az egész csapatot jól eláztattuk pezsgővel. És a legkirályabb a 3. és a 4. verseny volt, ahol összetettben elfoglaltuk az egész dobogót.”

#37 Calvin Comte

Fotó: Magyar Szilvia

Results: Q1 – P2, Q2 – P3, R1 – P4, R2 – P5, R3 – P2, R4 – P2

„Véleményem szerint a harmadik versenyen bemutatott triplára lehetünk a legbüszkébbek. Szeretnénk ezzel a lendülettel folytatni, és megnyerni a bajnoki címet a csapatnak a szezon végén.

Számomra a hétvége legjobb pillanata, ahogy már mondtam is, a 3. verseny triplája volt. A legviccesebb a szombat esti „pezsgőfürdő”, és a legkirályabb a csaták, amiket a pályán vívtunk, különösképpen a 4. futam utolsó körében, Pierre-rel.”

#58 Pierre Bredeaux

Fotó: Comte Racing Team

Results: Q1 – P3, Q2 – P2, R1 – P2, R2 – P1, R3 – P1, R4 – P1

„Azért döntöttem amellett, hogy a Comte Racing Team-mel versenyzem, mert tisztában voltam azzal, hogy mennyire elhivatottak, és mennyire szeretnének győzni. Nagyon jól éreztem magam Auréliennel, aki mindig megpróbálja a maximumot kihozni belőlünk. Ez persze némi nyomással jár, de ez szükséges, ha gyorsak akarunk lenni és győzelmeket akarunk szerezni a szezon folyamán.

Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy ugyanebben a ritmusban folytathassam, mint az első versenyen. Megmutattuk az embereknek, hogy mire vagyunk képesek, és ez nagyszerű. Az elvárásaim, a csapat egy tagjaként, nagyon magasak. Szeretnénk ezt a teljesítményt nyújtani, vagy még magasabbat a szezon hátralévő részében is.

Számomra a Le castellet-i hétvége legjobb pillanata az volt, amikor átszeltem a célvonalat a negyedik verseny végén, és realizáltam, hogy mit sikerült elérnem a hétvégén. És ez igazán jó érzés volt. Valamint a tény, hogy 4 autónkból hármat a top 3-ba emeltünk, egyszerűen elképesztő.”

Magyar Szilvia

Comments

comments