Tovább alakul a WTCC mezőnye

Fotó: fiawtcc.com

Fotó: fiawtcc.com

Újabb hét telt el a téli szünetből, újabb adag információt szivárogtattak ki a csapatok a jövő évi terveikről. Az elmúlt egy hétben a Volvo két versenyzőt jelentett be, a NIKA új szponzort kapott, a WTCC több ponton is összekapcsolódik az ETCC-vel jövőre, Néstor Girolami Dél-Amerikában marad, és ma eldőlt az is, hogy a Honda nem hosszabbít Gabriele Tarquinivel. Heti összefoglaló hírcsokrunk következik.

A Volvo két versenyzőt is bejelentett a jövő évi csapatukba, és egyikük sem Rickard Rydell (akit utoljára GP2-ben láttunk tesztelni pár napja…). Thed Björk és Fredrik Ekblom kapott egy-egy ülést a svédek gyári csapatában. Mindketten versenyeztek már a WTCC-ben, Björk 2013-ban, Shanghajban ugrott be egy versenyre a Volvóval, míg Ekblom 2007-ben versenyzett a BMW Team UK-nál hat alkalommal. A vezetőség szerint a világ legrátermettebb versenyzői között vannak, ami alighanem igaz lehet, hiszen az igen erős STCC-ben edződtek, Thed Björk bajnokságot is nyert ott négyszer.

További északi adalék, hogy a NIKA ismét adott hírt magáról (szeptember óta, amikor szóltak, hogy eszükbe jutott, hogy úgy lekésték az ázsiai kompot, hogy sosem értek oda). A csapatnak versenyzője még nincs ugyan (legalábbis bejelentve), de ütős svéd szponzorra tettek szert. Nyugodtan lehet szó szerint érteni az “ütős”-et, ugyanis a Salming egy jégkorong felszereléseket is gyártó és értékesítő cég, amit 2001-ben alapított a legendás svéd jégkorongozó, Börje Salming. Ennek megfelelően az autó fekete lesz. A csapat versenyzőjét, illetve, hogy mely futamokon vesznek részt, még nem jelentették be ezidáig.

A WTCC viszont bejelentett egy közös projektet az ETCC-vel, melynek keretében valami olyasmi fog zajlani, mint anno a SLEC esetében. Csakhogy nem a következő WTCC fordulóra nyer szabadkártyát a hétvége győztese (mint ahogy Michelisz Norbert is indult első WTCC versenyén), hanem a 2016-os bajnok indulhat egy versenyhétvégén majd 2017-ben, valamint egy úgynevezett “tréning-csomagot” is kap. A részleteket később tisztázza az EEL. Az ETCC versenynaptára 6 futamos lesz 2016-ban, ebből a Nordschlifén és Vila Realban is a WTCC betétfutama lesznek, valamint Imolában és Magny-Cours-ban az ETCC lesz a fő sorozat.

Bár Francois Riberio mindent létező dolgot elkövetett azért, hogy a WTCC-be hozza és itt is tartsa Néstor Girolamit, ez nem sikerült neki. José María López távozása után Girolami lett a legjobb versenyző Argentínában, és vélhetően nem kívánja elhagyni a kontinenst, ahol született. A Brazil Stock Car Series-be írt alá 2016-ra. Ez véget is vet azoknak a pletykáknak legalábbis, melyek szerint a WTCC-ben folytatná.

És végül a Honda ma délutáni bejelentése jön soron, miszerint a versenyzőpárost jövőre még nem nevezik meg, azt azonban nyilvánosságra hozzák, hogy Gabriele Tarquinivel nem hosszabbítják meg a szerződést. Ugyanakkor mindkét fél megerősítette, hogy békében és egymás iránti tisztelettel vesznek búcsút a másiktól. Tarquini még hozzátette: „Jelenleg azon dolgozom, hogy versenyzőülést találjak jövőre a WTCC-ben. Illetve tárgyalok arról a Hondával, hogy más programjaikba bekapcsolódhassak a jövőben.”

Magyar Szilvia

Comments

comments