Történelmi pole Monzában

Björk történelmi pole-t szerzett a Volvónak. Fotó: Erika Schneider

Björk történelmi pole-t szerzett a Volvónak.
Fotó: Erika Schneider

Thed Björk már a szabadedzések alatt is jeleskedett. Az elsőt a második, a másodikat pedig az első idővel zárta, de hát a szabadedzés eredménye legfeljebb tájékoztató jellegű. A szombati nap programjai egyébként száraz körülmények között zajlottak Monzában, bár nem volt olyan csapat, ahol ne jegyeztek volna defektet a két szabadedzés alatt.

Az időmérő a Q3-ig a megszokott mederben, problémák nélkül folyt le. A Q1-ből az újonc Kevin Gleason, John Filippi és a két Zengő Motorsport versenyző nem jutott tovább. A Q2-t ismét Thed Björk zárta az élen, Tom Coronelnek pedig hihetetlen szerencséje volt: pont úgy jött ki a lépés, hogy tizedikként végzett a Q2-ben, ezért elvileg övé a fordított pole holnap.

A gondok a Q3-ban kezdődtek, ahová a három Volvón kívül Rob Huff és Tiago Monteiro jutottak be. Ugyanis amellett, hogy Nestor Girolami elég nagyot hibázott, Monteiro gyakorlatilag méterekre a fehér vonal külső szélétől találta meg a kijáratot a Parabolicából, és kicsit az utolsónak futó Björk is túlcsúszott. A kettő között az volt a különbség, hogy míg a svédnél bizonyos kameraállásokból nem is látszott, hogy egyáltalán átlépte-e a fehér vonalat négy kerékkel, addig a portugálnál minden kameraállásból csak az látszott…

Szóval a versenybíróság leült, és összedugták a fejüket, hogy akkor ez most kint volt-e, és ha igen, akkor miért nem…

Mindezen visszajátszások után a képernyőre egy eléggé ad hoc sorrendet vetítettek ki, ami Martin Havent is megzavarta és mindannyian tanácstalanul álltunk előtte, nem értvén, hogy Girolami mit csinál a sor legvégén, és Monteiro meg Huff is hogy kerültek oda, ahol voltak (mármint a képernyőre kivetített eredménylistában).

A káosz közepette elég gyorsan felrakták a nem véglegesített eredményt, mely szerint Thed Björk első pole-ját szerezte, ezzel történelmet írtak a svédek, ugyanis a Volvónak is ez az első. És a MAC3 után megtartották az előzetes eredményen alapuló sajtótájékoztatót is, nem túl vidám hangulatban.

A MAC3-at egyébként ismét a Volvo nyerte, csakúgy, mint Marokkóban.

Amikor elengedem ezt a cikket, a holnapi főverseny rajtrácsának első 4 sora így fest: Thed Björk, Tiago Monteiro, Rob Huff, Nick Catsburg, Nestor Girolami, Michelisz Norbert, Tom Chilton, Esteban Guerrieri. Azonban ezt az eredményt a versenybíróság még vagy jóváhagyja, vagy módosítja a délután folyamán.

UI. A versenybítóság este hét órakor jóváhagyta az időmérő edzés végeredményét.

Magyar Szilvia

Comments

comments