Nicky Catsburg és csapata nyerte a Spai 24 órást

Fotó: Spa24 official website

Fotó: Spa24 official website

A Lada WTCC csapatának év közben beugró csereembere eredeti bajnokságában, eredeti csapatával jutott fel a csúcsra a világ egy legrangosabb hosszú távú versenyén. Castburg a Blancpain GT sorozatban a Marc VDS nevű belga csapatnál versenyez eredetileg. A BMW Z4-et futtató istálló két alakulatot állított ki a Spa24-re: 45-ös rajtszámmal az Augusto Farfus, Maxime Martin és Dirk Werner, míg a 46-os rajtszámmal a Nick Catsburg, Lucas Luhr és Markus Palttala triókat.

A versenyen több mint 200 nevező indult három kategóriában (profi, félprofi, amatőr), köztük számtalan régi ismerőssel, akik jelenleg is vagy a DTM-ben, vagy a WTCC-ben versenyeznek, vagy sokáig meghatározó versenyzők voltak ezekben a sorozatokban.

Bár a Catsburg-Luhr-Palttala trió megnyerte a versenyt, az alakulat másik autója, melyben Farfus is versenyzett, nem volt ilyen szerencsés: a vasárnap délelőtt folyamán motorhiba vetett véget a száguldásnak.

A verseny különlegessége volt, hogy sporttörténelmet írtunk alatta: először versenyzett egy mozgássérült autóversenyző váltóban egészségesekkel. Sajnos a ROAL Motorsport BMW Z4-e, melyet az Alex Zanardi – Timo Glock – Bruno Spengler trió vezetett, 63 perccel a verseny vége előtt ugyanolyan motorhibának esett áldozatul, mint néhány órával korábban Farfusék autója. Spengler és Glock, Zanardit segítendő dupla etapokat vállalt, mivel az olasz kénytelen volt gyakorlatilag csípőből fékezni, ami igen megterhelőnek bizonyult. Függetlenül motorhibájuktól a rendszer az összetett 25. helyére rangsorolta a ROAL-t, 500 megtett körrel. A technikai megoldás azonban a mozgássérülteknek gyártott autók továbbfejlesztésében is segíthet.

A Spa24 eredménye.

Magyar Szilvia

Comments

comments