Négy bajnok egy dobogón – ilyen is csak a Nürburgringen lehetséges

Fotó: DTM

2017 bajnoka, René Rast megszerezte második győzelmét az idei szezonban. A második helyen 2012 győztesét, Bruno Spenglert köszönthettük, a harmadik helyen befutó versenyző pedig nem más, mint a 2005-ös bajnok, Gary Paffett. S, hogy ki volt a negyedik bajnok a dobogón? Martin Tomczyk, a 2011-es év első helyezettje, aki az amúgy szintén DTM bajnok Timo Scheidert (2008, 2009) helyettesíti ezen a hétvégén a német Sat1 televízió szakkommentátori mivoltában.

De mi történt a szombati versenynapon? A pole pozíciót René Rast kaparintotta meg Paffett és Spengler előtt. A bajnokságban vezető Paul di Resta viszont csak a 11. rajthelyet szerezte meg, ami izgalmas versenyt vetített előre.

A rajtnál a mezőny tisztán eljött, ám Frijns és Mortara összeakadtak mindjárt az első kanyarnál, a duó számára itt gyakorlatilag véget is ért a verseny. Di Resta rohamtempóban jött előre, és már az ötödik helyért csatázott Philipp Enggel, amikor az osztrák az első kanyarban gyakorlatilag rázárta az ajtót a skót pilótára, aki megpördült, majd orral a kavicságyba parkolt. Elsőre úgy nézett ki, be kell küldeni a biztonsági autót, ám di Resta végül meg tudott fordulni, és vissza tudott jönni – az utolsó helyre. Eng ezért a manőveréért később egy áthajtásos büntetést kapott.

Rast pozícióját az élen semmi sem veszélyeztette, és egy klasszikus mesterhármassal (pole, futamgyőzelem, leggyorsabb kör) zárta a szombati napot. „Nagyon boldog vagyok!” – lelkendezett a verseny után. „Még sosem szereztem meg a maximális pontszámot, amit egy napon belül be lehet gyűjteni. Mehetne így a továbbiakban is, de tisztában vagyok vele, hogy a mai eredményt holnap nehéz lesz megismételni.” Rast Spenglert is dicsérte a futam utáni interjú során. „Bruno nagyon gyors volt a végén. Ha még lett volna pár kör a versenyben, biztosan szoros lett volna a vége.” A francia-kanadai Spengler idei legjobb eredményének örülhetett, sőt, utoljára a 2017-ben, Moszkvában állhatott dobogóra. „Nagyszerű nap volt a mai, és nagyon örülök ennek a második helynek. Meglehetősen szerencsétlenek voltunk az elmúlt időben, ma viszont a rajttól a célig remek volt az autó.”

Gary Paffett a szombati eredménnyel nem volt elégedett, a második rajthelytől többet várt. „Természetesen minél több pontot szerettem volna szerezni, és minél előrébb végezni. A bajnokság szempontjából minden egyes pont nagyon fontos.”

A Paffett által említett bajnokságban ismét ő áll az élen (194), hisz di Resta nullázott (186), a harmadik Edoardo Mortara (138), Marco Wittmann a negyedik (122), a mai győzelemmel Rast felugrott az ötödik helyre (121).

A küzdelem vasárnap délután folytatódik, az M4 Sport 13:30-tól élőben közvetíti a versenyt.

A szombati verseny teljes végeredménye:

null

null

Schneider Erika

Comments

comments