Nagynak az ötödik, Comte-nak az első – E-TCR EU, Paul Ricard

Kép: TCR Europe

A TCR Europe negyedik virtuális fordulójára a franciaországi Paul Ricard versenypályára érkezett a mezőny. Nagy Dániel minden akadályt simán vett és ismét zsebre vágott egy pole-t és egy győzelmet, de a legjobb mégis az volt, hogy sokkal kevesebb balesettel, egy sokkal izgalmasabb estén vagyunk túl, mint azt eddig megszokhattuk.

A mezőny elvileg csökkent is és gyarapodott is, de ebből létszám szerint csak csökkenést érzékeltünk, azt viszont a második futam vége felé már nagyon. Akik bejelentették, hogy nem tudnak játszani jönni:  a Bäckman testvérek és Gianni Morbidelli, de Tom Coronelnek és Julien Brichének is elfoglaltsága volt valódi munka ügyében, Bäckmanék pedig családi okokból maradtak távol. José Manuel Sapag feladta a digitális idényt, ugyanis egyszerűen képtelen volt Argentínából csatlakozni egy európai szerverre, helyére elvileg érkezett a Clairet testvérek mellé tavalyi másik versenyzőjük, Gilles Colombani, de szerda este ő sem csatlakozott a játékhoz, akárcsak Stéphane Ventaja (hogy technikai gondjaik voltak, vagy csak nem értek haza a közben elkezdődött élet egyéb területeiről, arról nincs információnk). Ugyancsak Peugeot versenyautóval, beugrósként láthattuk Gustavo Mourát, aki a TCR Ibericóban versenyez(ne, ha lenne szezon), és rendszeres beugró a TCR Europe spanyol futamain. Ismeretlen okból Jack Young kísérletet sem tett sem gyakorlásra sem játékra.

A „versenyhétvége” elején Kevin Ceccon még megvolt ugyan, de ismét körülbelül csak félútig tudott velünk maradni. A kommentátor megjegyezte, hogy ilyen rossz internetkapcsolathoz legalábbis barlangban kell laknia – ha ott nem is, tapasztalat, hogy bőven elég, ha Olaszországban lakik valaki…

Az időmérő edzést Nagy Dani nyerte csapattársa, Mato Homola előtt. Őket Gilles Magnus, a Clairet testvérek (Jimmy és Teddy sorrendben), Boldizs Bence, Tenke Tamás, Niels Langeveld, Aurélien Comte és Andrej Studenic követték az első 10 rajthelyen.

A rajtot követően Nagy után Homola, Magnus, Jimmy Clairet, Boldizs, aztán Langeveld, Tenke, Teddy Clairet és Comte jöttek, utóbbi négy egymás nyakán. S mialatt a két BRC-s lassacskán előnyt épített magának, ennek a vonatnak a vége elég látványosan próbálta eldönteni, hogy ki hányadik. Mialatt előrébb Jimmy Clairet próbált védekezni a két magyar versenyző Cuprája ellen, hátrébb Teddy és Comte vívtak házi csatát a Peugeot-kban, miközben hátulról Baert, Kent és Azcona minduntalan francia belügyekbe akart avatkozni… Végül Boldizs megelőzte Jimmyt, Tenke pedig addig próbálkozott, amíg őt meg Langeveld kezdte szorongatni hátulról. Végül hárman mentek szépen egymás mellett, amíg legközelebb el nem kellett fordulni – mivel a Peugeot volt középen, ő került ollóba, de mindhárman pályán kívül találták magukat. Tenke és Langeveld Teddy előtt, Jimmy csak öccse után állhatott vissza a sorba, de a kakaskodásnak még nem volt vége. Néhány kanyar után a többiek elnyúltak, és a három francia ott maradt egymás nyakára. Lassan felmerült a kérdés mindenkiben, hogy Comte vajon mit uzsonnázott délután, mert olyan mértékű virtuális agresszió mutatkozott, hogy épp csak vér nem folyt (az egy másik játék ugyanis 😊 ). A csata végig fair maradt, csak éppenséggel a finomkodás mindenféle látszatát kerülték azok, akik az autón kívül a legnagyobb barátságban vannak egymással… Végül a legkisebb járt a legrosszabbul, mert Teddy is lenyomta Aurélient és a bátyja után eredt. Azcona csak ezt várta, dehogy is avatkozott ő „polgárháborúba”. Comte autója talán meg is sérült a harcban, a Cupra is elment mellette, és többet már nem tudott visszatámadni.

Közben elöl Nagy vezetett, Homola biztonságos távolságból követte a sorban (ha már egyszer ezt javasolják mindenhol, ugye…), majd Magnus, Boldizs, Tenke, Langeveld, Jimmy, Teddy, Azcona, Comte, Baert, Studenic és Davidovski jöttek az első 13 helyen. Utóbbi három ádáz harcot vívott az utolsó körökben a második verseny első soráért (11. és 12. hely). Aztán, mialatt az eleje szép távolságtartásban bekocogott a célba, a 11. hely pedig Davidovskié lett, a fordított pole-ért Studenic és Baert csatája rosszul végződött, és utóbbi rondán a falban kötött ki.

Mivel az esetből sokat nem láttunk, visszajátszás és helyben ítélő sportbíróság pedig nincs, Studenic rajtolt a második verseny első kockájából. (De erről majd még beszélgetnek később a sportbírók.)

Az első verseny előzetes végeredménye: Nagy, Homola, Magnus, Boldizs, Langeveld, Tenke, Jimmy és Teddy Clairet, Azcona, Comte, Davidovski, Studenic, Moura, Al-Khelaifi, Baert, Kent, Ryba, Ceccon.

Erős rajtot fogott Comte a harmadik kockából, nem tartott sokáig, amíg az élre verekedte magát. Homola is kiválóan rajtolt, fél körön belül már a harmadik volt. Teddy Clairet-nek viszont minden terve füstbe ment, mert hátulról eltalálta Azcona, és a falból kellett visszaegerésznie magát a pályára. Mivel az esetből gyakorlatilag csak egy villanást lehetett látni, azt nem tudni, hogy Azconát is lökték-e, vagy valami más történt.

Studenic a középmezőny felé kezdett visszacsúszni, Davidovskival viszont még kellett harcolni a helyezésekért. Comte nem bánta volna, ha a hondás, illetve a később a második helyet átvevő Azcona kicsit tovább kitart mögötte, mert igazán nagy előnyt nem tudott kiautózni az élen, máris a nyakán volt Homola. A szlovák a második körben vette át a második pozíciót a spanyoltól. Ezek után a futam igen izgalmasra sikeredett, mivel a két 2018-as csapattárs egy századmásodpercnyi pihenőt sem hagyott a másiknak. Homola olyan 1 másodperc környékéről kezdte felegerészni magát, Comte még 0.3 másodperc különbségnél is bírta a nyomást! (Bármi is volt az uzsonna, varázslatos erőt adott…)

Még az első kör közepe táján, a nagy tömörülésben Studenic meglökte Magnust, aki meglökte Tenkét, aki még Kenttel is összeért, majd pályán kívül találta magát. Nagy hévvel iparkodott vissza, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva egyenesen Kentbe szállt bele, és utána a bukótérbe visszapattanva feladta a versenyt. (Lehetséges, hogy műszaki gondja akadt a perifériák* valamelyikével, ugyanis rögtön ezután a szerverről is lekapcsolódott.) Itt kezdődtek a folyamatos lecsatlakozási problémák. Ceccon már nem volt velünk, elveszítettük Tenkét, később Abdulla Ali Al-Khelaifi is eltűnt, aztán még néhányan. A verseny közepére a 14. helyen autózó Kent maradt az utolsó, aki még a szerveren tartózkodott.

A harmadik körre Nagy az ötödik volt, Azcona meg nagyon „megpadkázta” és visszaesett Davidovski mögé. Támadta is Nagy Azconát egyből, de csak nagy lökdösődés lett a dologból. Néhány kanyarral később viszont Dani szépen oldotta meg a feladatot.

Körülbelül az ötödik kör közepétől a közvetítés beleragadt a Comte-Homola csatába, és nyilván történtek jelentősebb események a pálya más pontjain is, nemigen lehetett elvonatkoztatni a DG Sport egykori két versenyzőjének harcától. Legalábbis mintha egy valós világbajnoki címért mentek volna…

A nyolcadik kör utolsó kanyarjában nem bírta tovább Comte, de Homola sem bírt tisztán bebújni, összeértek, és a csatázó Davidovski-Nagy páros is a nyakukra esett. Immáron Homola vezetett, de Comte-ot nem lehetett lebeszélni erről a győzelemről. Semmilyen körülmények között nem volt opció, hogy ő azt másnak adja. Aurélien már régen nem a virtuális világban élt ekkor, ez már véresen komoly volt számára.

Homola-Comte-Nagy-Davidovski volt ekkor a sorrend egy darabig, de a hátsó sikán előtt Comte visszavette a vezetést. Nagy támadta ugyan Homolát, de, mint később elmondta, igyekezett megőrizni a hidegvérét, hiszen a megnyerhető gumik elég értékesek ahhoz, hogy ne törjék össze egymást az utolsó körben…

Nem sokon múlott ugyan, de Comte kitartott a maradék másfél körben az élen, bármit is tett Homola. Ezzel megszerezte a virtuális Peugeot első virtuális győzelmét a virtuális hazai pályán.

Hátra volt még a fekete leves, mivel a győzteseket meghallgatnánk a versenyükről, és Dani szép, hosszú szónoklatot adott elő arról, hogy boldog a jó eredményektől, de ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. A másik oldalon viszont a varázsuzsi hatásai nem terjedtek ki a nyelvi képességekre. Comte ezt úgy oldotta meg, hogy „véletlenül” megszakadt náluk (is) az internet kapcsolat, nem sokkal a leintés után…

A második verseny előzetes végeredménye: Comte, Homola, Nagy, Davidovski, Magnus, Langeveld, Baert, Jimmy Clairet, Boldizs, Azcona, Teddy Clairet, Moura, Studenic, Kent.

Természetesen az eredmény vizsgálat alatt áll, de jelen állás szerint Nagy nyerte a hétvégét és az ingyen Yokohamákat. Az összetettet is Dani vezeti Boldizs, Magnus, Homola és Tenke előtt. A következő versenyt 2 hét múlva rendezik a virtuális Zolderben.

Magyar Szilvia

*probléma a perifériákkal: időnként előfordulhat, hogy a kormány és / vagy a pedálok (perifériák) lekapcsolódnak. Ilyenkor a játék nem vesz tőlük jeleket, tehát az autó irányíthatatlan lesz. Általában a játék resetelésével a gond orvosolható.

Comments

comments