Michelisz pole Motegiben

Fotó: fiawtcc.com

Fotó: fiawtcc.com

A WTCC mezőnye első alkalommal szerepel Motegiben. Az időmérő edzés kezdetéig túléltek egy tájfunt, egy hajnali földrengést (kb. négyes erősségűt), egy tesztet és két szabadedzést. Utóbbi három esemény leggyorsabbja Gabriele Tartquini volt, őt szorosan követte Michelisz Norbert.

Mire a jet lag-től és a hajnali földrengéstől elgyötört mezőny eljutott a nap végére, az időmérő edzéshez, addigra kicsit átrendeződtek az erőviszonyok. Egyesek elveszítették a sebességüket, mások nem találták (még mindig) az ideális íveket vagy a megfelelő beállításokat, megint mások nem értették mi is történt valójában.

A Q1-ből a mezőny újonca, Nicolas Lapierre gond nélkül továbbment, míg a gyakorlatilag hazai pályán futó Tom Coronel (évekig élt és versenyzett Japánban), illetve a második szabadedzést a kavicságyban befejező Rob Huff meglepetésre nem. Michelisz Norbert is csak alig, a 11. helyen csúszott tovább.

Coronel végtelenül dühös volt. Elmondása szerint későn jutott eszükbe állítani az autón, akkor sem a jó irányba, Huff pedig maga sem tudta, hogy mi történt.

A Q2-ben az addig minden edzésen az élen végző Gabriele Tarquini maradt alul, de Yvan Mullernek sem sikerült az ötautós szétlövésbe verekednie magát… Továbbjutott Michelisz, José María López, Ma Qing Hua, Sébastien Loeb és Mehdi Bennani.

A Q3-ban Bennanit López, Loeb, majd Ma követték gyorskörön, és természetesen López vezetett, mielőtt Michelisz a pályára gurult. Az első két szektor lila volt, és Martin Haven hozzátette a közvetítésben, hogy ez bizony kevesebb előny, mint amennyi idő alatt pillantani tudunk… És a végére is megmaradt ez a fél pillantásnyi előny, így holnap Michelisz rajtol majd az élről, a Honda hazai pályáján. 1.55:596. Mától ez az etalon időmérős kör a WTCC-ben a motegi versenypályán.

López a második, Loeb a harmadik helyről várja majd az első verseny rajtját.

A második futamon a 10. helyet megszerző Nick Catsburg fog majd az élről rajtolni, miután motorcsere miatti büntetését letölti majd az első versenyen. Hasonló okokból Tiago Monteiro is  mezőny végéről indul az első futamon.

A történethez hozzátartozik, hogy Michelisz éppen csak áthaladt a célvonalon, a versenyző- és márkatárs, aki megint nem lehet ott, máris grtulált neki a Twitteren: „Gratulálok a pole-hoz, Norbi! Szép munka! :)” – Rickard Rydell talán a mezőny legkedvesebb versenyzője, a körülmények ellenére is.

A versenyekről vasárnap reggel 7:00-tól láthatunk közvetítést az Eurosporton.

A Q1 eredménye

A Q2 eredménye

Az időmérő edzés végeredménye

Magyar Szilvia

Comments

comments