Michelisz-pole büntetés konfettiben

Fotó: Schneider Erika

A vasárnapi nap furcsán alakul eddig a Hungaroringen, legalábbis ami az időmérő edzés végeredményét illeti. Állt már a fordított pole-ban több ember is, megbüntettek néhány versenyzőt, a track limit átlépése miatti büntetéseket (adott köridő törlése) pedig “úgy szórták, mint a konfettit” (hogy Martin Havent idézzem).

Az elején kezdve: normál időmérő edzésnek indult, csak Gianni Morbidelli látogatta meg egy kicsit az első kanyarban a bukóteret, ennek következtében volt egy sárga zászló, de más említésre méltó esemény a Q1-ben nem történt. A Q2-be jutott Yvan Muller, Esteban Guerrieri, Gabriele Tarwuini, Michelisz Norbert, Benjamin Lessenes, Yann Ehrlacher, Mehdi Bennani, James Thompson, Nagy Dániel, Rob Huff, Nagy Norbert és Tassi Attila. A tavalyi év világbajnoka, Thed Björk meglepetésre csak a 20. helyen végzett. Később elmondta: “Az első köröm alatt jött a sárga zászló, a másodikban hibáztam, ezért azt elvették (track limit), a harmadikra pedig már annyira rosszak voltak a gumik, hogy nem sikerült egy normális kört autóznom. De örülök, hogy nem tavaly történt, hanem idén. A 20. nem éppen ideális rajtpozíció a Hungaroringen.”

Michelisz közben új kvalifikációs körrekordot futott. A Q2-ből az első helyen ment tovább, Tarquini, Guerrieri, Ehrlacher és Lessenes követték. A Q2 végén úgy tűnt, hogy Tassi Attila futott egy jobb kört, és az eddigi 11. helyéről bejött a 9.-re, ezzel az eddigi 10. helyen álló Huffot a 11.-re nyomva vissza, és ami még fontosabb: Nagy Dani addigi 9. helyéből 10.-et csinált, aminek következtében Dani rajtolhatott volna a fordított pole-ból. Később azonban kiderült, hogy Attila nem az utolsó, hanem az utolsó utáni pillanatban kezdte meg ezt a körét, így tehát kétszer is látta a kockás zászlót, ennek következtében a kört törölték, és visszaállt az azt megelőző állapot. Tehát Huff rajtol a fordított pole-ból, Dani mellőle a második helyről, Attila pedig a 11.-ről mindkét versenyen.

Mivel az ötödik helyen jutott a Q3-ba, elsőként kezdhette volna azt Lessennes, de a csapat nem a megfelelő időben küldte ki a pályára, ezért kör nélkül fekete zászlóval kiintették. Ezért kapott még egy további 3 rajthelyes büntetést.

Ez azonban még mindig nem a végeredmény volt, mert Fabrizio Giovanardit és Tassi Attilát megbüntették: az összes idejüket törölték, mert nem jelentek meg a mérlegelésen. Így midkét futamon csak a rajtrács végéről indulhatnak.

Az időmérő edzést Michelisz Norbert nyerte, Tarquini, Guerrieri és Ehrlacher előtt. Az első verseny, a fordított rajtráccsal 15:25-kor kezdődik.

Magyar Szilvia

Comments

comments