És még az eső sem esett… (Szlovákia, futamok)

loebszlovakiaA tavalyinál jóval unalmasabbra, hadd nem írjam: teljesen egysíkúra sikeredett a szlovákiai hétvége vasárnapi napja (is), miután a Citroën mindent megnyert, amit lehetett, a beígért eső nemhogy nem mosta el a futamokat, de még csak meg sem érkezett (volt helyette iszonyatos erejű szél), és a pálya volt az egyetlen, ami meglepetéseket tartogatott némelyeknek.

Az első futamon Yvan Muller indult az élről, csapattársaival maga mögött. Az első két körben eldőlt a verseny sorsa: elhúztak a franciák, végig vezettek, nyertek is. Muller így beszélt a nem kifejezetten szédítően bonyolult taktikájukról: “Az volt a cél, hogy elhúzzunk, hogy sikerüljön előnyt kiépíteni. A rajt nem volt egyszerű, mert nagyon erős szembeszél fújt, de az élre álltam, vezettem és a továbbiakban csak az volt a dolgom, hogy vigyázzak a gumikra.”

Sajnos hátrébb nem volt ennyire egyszerű az élete a versenyzőtársaknak. Először is Ma Qing Hua a rajtrácson ragadt, a többiek egy része pedig majdnem beledurrantott hátulról. Ezt mindkét rajtnál sikerült bemutatnia…

A helyi hősnek, Mato Homolának meggyűlt a baja a technikával, le kellett tennie a boxban az autóját. Ugyanez történt Gregoire Demoustier-vel, Jaap van Lagennel és később Nick Catsburggal is. Michelisz Norbertnek nem a technikával, csak a pályával gyűlt meg a baja, meg aztán a kavicsággyal is, ahonnan emelőskocsi vitte vissza a Hondát a boxba. Mint utóbb elmondta: egy defekt kényszerítette a kavicságyba.

Mindez alatt minimális izgalmakat jelentett csupán, hogy Nestor Girolami Stefano D’Astéval csatázott a pontzónán kívül.

A Citroënek hazajöttek, ahogy elmentek a rajtrácsról, Muller nyert Lopez és Loeb előtt. Rob Huff behozta a Ladát a negyedik helyen Hugo Valente, Gabriele Tarquini és Tom Chilton előtt.

Az első futam végeredménye.

Hiába volt van Lagen pole-ja a második versenyen, hiába indultak a Citroënek a negyedik-ötödik sorból, az első kör végére Gabriele Tarquini vezetett a második helyről, mögötte meg a három Citroën loholt, jelenleg Loeb, Lopez, Muller sorrendben. A második körben Loeb megelőzte Tarquinit. Az olasz még tartotta a többieket egy darabig, de a negyedik körre ismét a három francia autó állt az első három helyen.

A negyedik, Ma, a változatosság kedvéért ismét beragadt a rajtnál, ezúttal áthajtásos büntetést is kapott érte később. A mezőny ismét alig győzte kerülgetni, különösen a rajrács végéről érkező Girolami volt veszélyben, aki már igen nagy sebességet ért el arra a pontra érkezvén, és nagyon későn is vette észre, hogy kerülnie kellene a kínait. Az utolsó pillanatban sikerült neki.

Loeb elhúzott az élen, Muller Lopezzel harcolt a második helyért, Tiago Monteiro meg Michelisszel a 11.-ért! Erőlködött is a portugál, össze is értek az autók, Norbi csúszott is keresztbe egy darabig, de előzés nem született. A megmozdulás viszont megrovást ért Monteirónak a sportfelügyelőknél.

Ma ismét nyugalomra helyezte autóját a garázsa előtt, hasonlóképpen tett Catsburg és Huff is…

Már korábban is említettem, hogy a Slovakiaringen csaknem sziklák vannak a sóderágyban, és csodálatra méltó, hogy eddig még senkinek nem esett nagyobb baja. Nos, most az egyik ilyen túlméretes kő (nevezhetjük nyugodtan betondarabnak, emberkéz nagyságú volt) bevágódott a hűtőn keresztül Huff autójának motorházterébe és szétütötte a motort, szó szerint.

A Lada motorcserére szorul ez okból kifolyólag, de a versenybíróság megvizsgálta az ügyet, és úgy határoztak, hogy a külső kényszerítő körülmények miatt nem sújtják rajtbüntetéssel az oroszokat.

Maradva a betondaraboknál, Tom Chilton is ráhajtott egyre, félt is attól, hogy defektet kap azon az oldalon, ám a defekt valamiért a másik oldalon jelentkezett: Chilton a kavicságyban landolt miatta.

Bezzeg a Citroënt semmi hasonló extrém eset nem hátráltatta, így aztán Sebastien Loeb senkitől sem zavartatva ismételte meg tavalyi sikerét, és még csak eső meg Safety Car sem kellett neki ehhez. Michelisz behozta a Hondát az nyolcadik helyre, de a Yokohama Trophyt ismét Hugo Valente tehette zsebre…

A második futam eredménye.

A világbajnokság villámköltözésben, egy hét múlva a Paul Ricardon, Franciaországban folytatják a száguldást.

Fotó és szöveg: Magyar Szilvia

Comments

comments