Boldog-szomorú szombat a Hungaroringen

időmérőpressconf
Időmérő után…

Bár a teszten még a leggyorsabb időt futotta, s maga sem értette, hogy ez hogy lehet, Michelisz Norbert aztán nem nyerte meg az időmérő edzést. Tette ezt helyette a szokásosnak mondható módon a szokásos ember, José María López…

Az első szabadedzésen még Gabriele Tarquini végzett az élen, a másodikon Thed Björk. Mivel Björknek tegnap motort kellett cserélni, a svéd a rajtrács végéről indul majd a vasárnapi nyitóversenyen.

Aztán kezdetét vette a legsimább időmérő edzés idén. Sima, abból a szempontból, hogy sem egy jó kis kockásra fékezés, sem egy klassz kicsúszás nem volt egész idő alatt. Unatkozni azért nem sikerült, akadt egyéb esemény bőven. Először is a versenyzők némelyike túlzott szélességben használta ki a pályát, és ezért bizony fizetniük kellett: a MAC3 alatt Mehdi Bennani és Hugo Valente is elhagyta négy kerékkel a pályát, mindketten 30 mp időbüntetést kaptak, így a MAC3-mat hivatalosan a Honda nyerte végül.

Még a Q1-ben történt, hogy Gregoire Demoustier feltartotta Nick Catsburgot, amiért a nyitóversenyre 3 rajthelyes visszasorolást kap majd. Mivel a mezőnyben 17 autó van, és egyébként a 15. helyet szerezte meg, így csak két hellyel tud majd hátrébbról indulni…

Ezen kívül említésre méltó eset nem történt a Q1-ben, Demoustier mellett Hugo Valente, John Filippi, René Münnich és Ficza Ferenc nem jutott a Q2-be.

Ott aztán volt tűzijáték! Először is Tom Chilton hihetetlenül sokat harcolt azért, hogy el tudja találni a 10. időt. Persze eleinte nem szándékosan játszotta oda az autót, de végül igen boldog lett volna, ha saját csapattársa, Bennani ki nem löki onnan egy hajszálnyi különbséggel. Tehát ahelyett, hogy élete 99. versenyén a pole-ból indulna, Chilton kulloghat a mezőny után a 11. helyről. Pusztán 6 századon múlott, és a nyitóverseny pole-ja Bennanié.

A mezőny elején is zajlott az élet, Yvan Muller sem járt jól, nem találta a beállításokat. Michelisz épp csak kiszorult az első ötből, csodával határos módon bejutott viszont Tom Coronel.

„Igazság szerint olyan hátul kellene lennem, ha a többiek lehetőségeit és költségvetését veszem alapul, hogy közvetlenül a felvezető autó elől kellene kezdenem a versenyt” – mondta a holland később a sajtótájékoztatón.
Coronel mellett a Q3-ba jutott még természetesen José María López, valamint Rob Huff, Tiago Monteiro és Thed Björk. Coronel rá sem álmodott, hogy tovább is van, de végül csak López verte meg! A ROAL Chilton távozása óta olyan kicsi, hogy hol René Münnich-kel, hol John Filippivel feleznek egy garázst, egyetlen versenymérnökük Pietro Speronello, aki ismét csodát tett… „Azt hiszem, alszok és álmodom” – mondta Coronel a kérdésre, hogy ugyan bizony ezt hogyan csinálta.

Norbi kicsit szomorú volt, bár Björk hátrasorolása miatt így is az övé az ötödik rajtkocka. Igazából nem rontotta el sehol, ma ennyi volt a csomagban. Franciaországban is hasonló helyről rajtolt, ott is két dobogó lett a dologból, tehát felesleges előre siratni a még le sem futott versenyt.

A sajtótájékoztató jó hangulatot csinált estére mindazoknak, akik részt vettek rajta. De milyen is lehetne egy hungaroringi sajtótájékoztató, amin ott van Tom Coronel, Rob Huff és Michelisz Norbert? Az azonban már egy másik történet, hogy mi is hangzott el pontosan…

Az időmérő edzés végeredménye (a versenybíróság értelmében “provisional” állapotban maradt, a Hondák egy alkatrészének vizsgálata miatt)

Szöveg és fotó: Magyar Szilvia

Comments

comments