Afrikai nyitány – WTCC időmérő, Marokkó

Lopez MarokkoAz idény első szabad és időmérő edzésein túl van a mezőny. A nézők is megismerkedhettek Marrakeshben az újfajta, három szakaszos kvalifikációval. José María Lopez, az argentin csodagyerek ismét villantott, láthattuk az új, szépen festett Zengő-Hondát is, néhányan szabályokat értettek félre, mások a betonfalakon, ismét mások egymáson törték össze autójukat. Nézzük, milyen volt a marokkói idénynyitó hétvége első két napja a WTCC-ben!

A pénteki teszteket a Honda elégedetten zárta, rossz hírek senkitől sem érkeztek. A problémák a szombati szabadedzések alatt kezdtek halmozódni, amikor is kiderült, hogy Tiago Monteiro autójában váltót kell cserélni, valamint a sorozat egyik tapasztalt újonca, Gianni Morbidelli összeütközött Gabriele Tarquinivel, és utóbbi olasznak annyira megsérült az autója, hogy ki kellett hagynia az időmérő edzést.

Ebből következően két hondás maradt talpon a gáton: a helyi hős, a proteames Mehdi Bennani, és a magyar fiú, Michelisz Norbert. Mindkettőnek jól ment, be is kerültek  Q2-be, ahol Bennani a 9., Norbi a 8. helyen végzett, ami a marokkóinak holnap a második futamon első sort, Michelisznek 3. rajthelyet jelenti. A 10. helyen végzett Tom Coronel (aki elégedett is volt meg nem is, de még mindig szerelmes az új autójába) rajtol majd előlük az élről. Az edzést egy ütközés miatt 40 másodperccel a vége előtt piros zászlóval leintették, így a továbbjutók az említetteken kívül: a Citroen triója: Sebastien Loeb, José María Lopez és Yvan Muller, a két ladás egyike: James Thompson, a Chevrolet quartett: Coronel mellett a másik Tom, Chilton, Hugo Valente és Dušan Borković. A Q2 névsorát a váltócserés Monteiro egészítette ki.

A második részben a Citroen kibérelte az elejét, a többiek csak utánuk kulloghattak, Borković és Chilton került még a legjobb 5 közé, akik az új szabályok szerint a Q3-ban mérkőznek meg a pole-ért. A WTCC új szabályaival általában két probléma van: az egyik, hogy azokon kívül, akik kitalálták őket, általában senki más nem érti, hogy miről szólnak pontosan. A másik, hogy angolul vannak. A második probléma különösen azoknak jelent akadályt, akik még mindig úgy próbálnak megélni egy világbajnoki sorozatban, hogy nem beszélnek angolul… Hogy aztán némely, kevéssé érhető szabály esetében az okozott-e problémát, hogy tényleg túl van bonyolítva, vagy hogy a versenyzőktől és a csapatok személyzetétől elvárt angoltudás elmaradt a szükséges szinttől, azt nem mindig tudjuk.

Drivers briefing

Így volt ez ma is. A Q3 szabályai, viszonylag röviden és érthetően: Mindenkinek egy gyors köre van. Egy felvezető és egy levezető kör van előtte és utána. Mindenki egyedül van a gyors körében a pályán. Azonban mialatt az első versenyző a levezető körét futja, addig a második már a felvezetőt teljesítheti. A Q3-ban a Q2 öt legjobbja vesz részt, nincs időkorlát. Az első 5 világbajnoki pontot kap, a második 4-et, és így tovább. Ez a pontozás beleszámít az összetett pontozásba.

Szóval történt ma, hogy a 3 Citroen, Borković és Chilton továbbjutott a Q3-ba. Chilton kiment a gyors körére, de Borković túl gyorsan hagyta el a garázst és állt készenlétbe a boxutca kijáratánál (ezt Chilton gyors köre, és nem felvezető köre alatt kellett volna megtennie), ezért aztán még az előtt kiintették fekete zászlóval, mielőtt egyáltalán kiment volna a pályára. A következő Muller volt, majd Lopez, aki egyhétvégés újonc létére megverte Mullert. Ez még csak hagyján lett volna, mert Loeb nem tudta befogni végül az argentint, bár egy darabig jobb volt a köre, így esett, hogy tizenkét világbajnoki cím (Loebnek 9 WRC van, Mullernek 3 WTCC) holnap egy harmadik WTCC futamát teljesítő újonc mögül fog rajtolni. És ez az újonc momentán ezzel a mozdulatával a világbajnokságot is vezeti.

Igazán nem tudom, hogy a Citroennek mi a véleménye arról, hogy mennyire csinált jó vásárt José María Lopezzel, vagy leginkább arról, hogy mennyire volt jó ötlet a 12 VB cím mellé éppen őt beültetni. De az talán még érdekesebb lenne, hogy Loeb és Muller fejében vajon mi minden fordult meg, amikor az eredményjelzőre néztek… Ennek lesz még folytatása…

Legkorábban holnap, élőben az Eurosporton, 17:00, illetve 18:00 órától.

Fotó: fiawtcc.com

Comments

comments