Zanardi paralimpiai bajnok!

Alessandro „Alex” Zanardi megszerezte első aranyérmét Londonban.

A kétszeres CART bajnok (1997-1998) korábbi F1-es olasz versenyző 2001 szeptemberében, a ChampCar első német versenyén, az Eurospeedway/Lausitzring oválján szenvedte el lábait követelő balesetét. (Ami az F1-es Spa-i bukása után már a második nagy bukása volt, amit túlélt.)

Két évre rá ugyanott tért vissza a pályára, hogy megtegyen annyi kört, hogy azt a bizonyosat is befejezhesse, de akkor kiderült: egy open wheel autó megterheléseit már nem bírja. A BMW a szezon végén hívta meg egy speciálisan számára kifejlesztett túrakocsiba az ETCC monzai szezonzárójára. Ezt már bírta, és 2009-ig, a BMW kétlépcsős WTCC-ből való kiszállásáig náluk is maradt. Az ETCC közben átavanzsált WTCC-vé, ahol négy világbajnoki futamgyőzelmet könyvelhetett el a műlábbakkal versenyző itáliai. Az első maga volt a sporttörténelem.

2009 végén, mikor megtudta, hogy a BMW mit tervez felhagyott az autóversenyzéssel és a kézzel hajtott kerékpársportra összpontosított. Több (pl. New York tavaly ősszel) maraton megnyerésével az egyik legnagyobb esélyesként érkezett a londoni paralimpiára. Autós kollégái is sok sikert kívántak neki.

A gyümölcs pedig mindjárt az első napon, mikor pályára gurult (számára ismerős környezetben, a legendás Brands Hatch-i versenypályán) beérett, és megszerezte első versenyszámában a győzelmet! De nem csak úgy szorosan, éppen hogy, nem. Mindjárt 27 másodperccel! Több kollégája gratulációja után tegyük ezt meg mi is. Az emberi kitartás élő szobraként minden tisztelet kijár neki!

Miután az egyéni időfutamot megnyerte ma, legközelebb pénteken hajt majd az aranyért mondhatni főszámában, az egyéni országútiban. Sok sikert!

 Bakay Botond (Motorsport Csatorna)

Fotó: EPA

Comments

comments