Vernay-győzelem a 3. futamon, Ehrlacher az új éllovas

Fotó: Magyar Szilvia

Jean-Karl Vernay rajt-cél győzelmével zárult a hollandiai versenyhétvége, így a francia WRT-pilóta megszerezte idei második elsőségét az Audival, mögötte Huff és Vervisch a dobogón, miközben a Hyundai egy teljes mértékben gyászos hétvégét tudhat maga mögött…

A harmadik és egyben utolsó zandvoorti verseny rajtját Jean-Karl Vernay jól elkapta a pole-ból, mögötte Huff – a második helyet megőrizve – fordult el az első kanyarban, majd Frédéric Vervisch jött fel a harmadik helyre, miután visszavert egy kemény támadást Esteban Guerrieri részéről. Gordon Shedden pedig egy gyengébb indulással két pozíciót veszített és visszaesett ötödiknek.

Érdekesség a rajt kapcsán, hogy a későbbiekben elkezdték vizsgálni Vernay indulását, de végül a franciát nem büntették, ugyanis olyan aprócska mértékű lehetett a bemozdulás, amekkorát a rendszer nem tud érzékelni.

Az első kört ezúttal nem úsztuk meg bonyodalmak nélkül, ugyanis Tom Coronel és Szabó Zsolti összeakadtak, így kiestek a versenyből. Rajtuk kívül még Fabrizio Giovanardi hullott el a Mulsanne-Alfával.

A következő körök során eléggé ellaposodott a verseny, Gordon Sheddennek volt néhány kétségbeesett támadása Guerrieri ellen, mialatt a rádión folyamatosan arra panaszkodott, hogy nincs tapadása az első tengelyen – de a mérnök azzal próbálta megnyugtatni, hogy új gumikat kapott és ha majd azoknak a hőmérséklete eléri a működési tartományt, akkor könnyebb dolga lesz. Ehhez képest a skót inkább egy kicsit leszakadt az argentin pilótáról.

Jó néhány körrel később, a 11. körben viszont úgy tűnt, mintha élet került volna Shedden autójába, így a skót ismét meg tudta szorongatni az argentint. Azonban annyira erőltette mindezt a többszörös BTCC-bajnok, hogy a célegyenesben alaposan megcsúsztatta az Audiját a füves részen, így nem maga előtt, hanem már maga mögött kellett figyelnie egy Münnich-Hondára, ugyanis megérkezett rá Yann Ehrlacher.

Két körrel a leintés előtt a középmezőnyben alakult ki egy komolyabb meccs a 11. helyért: Nathanaël Berthon nagyon szépen betette a Comtoyou-Audit John Filippinek, aki mellett ezután megpróbált elmenni Gianni Morbidelli is, ám összeakadt Filippivel és a mezőny hátsó traktusába esett vissza.

Jean-Karl Vernay sima rajt-cél győzelmet aratott az első rajtkockából indulva, mögötte Rob Huff-ot és az idei harmadik dobogós helyezését szerző Frédéric Vervisch-t intették le a második, illetve a harmadik helyen. Végül Shedden nem tudta megelőzni Guerrierit, így a Münnich-pilóta lett a negyedik, a WRT-s versenyzőnek meg be kellett, hogy érje az ötödik pozícióval, de legalább az utolsó pár körre leszakította magáról Yann Ehrlacher-t.

A Münnich Motorsport franciájának pedig még ez a 6. hely is elég volt ahhoz, hogy 9 pontos előnnyel átvegye a vezetést az összetettben nagybátyjától, Yvan Mullertől. A hondást honfitársa, Aurélien Comte kísérte be a célba a DG Sport-Peugeot-val, az első tíz sorrendje Mehdi Bennanival (SLR-Volkswagen), James Thompsonnal (Münnich-Honda) és Pepe Oriolával (Campos-CUPRA) lett teljes.

Ami a magyar érdekeltségeket illeti, Nagy Norbi az egyetlen talpon maradt zengős CUPRA-t a 17. helyen hozta be, míg Michelisz Norbit a 22. helyen rangsorolták. De a BRC-pilóta, akárcsak márkatársa, Yvan Muller, ki- és bejárkáltak állandóan a boxutcába, de miután újabb értékelhetetlen versenyt zárt a Hyundai a BoP miatt, Thed Björk 15. és Gabriele Tarquini 17. helyével, ennek abszolút nincs jelentősége.

A hollandiai szabadkártyások kissé már szétestek a versenyhétvége végére: Bernhard van Oranje Nassau hercegnek még az első körökben volt egy sóderágyas kirándulása, végül a 19. lett, míg Michael Verhagen a 4. körben kis híján kiütötte a célegyenes végén Micheliszt, majd ő is megjárta a kavicságyat és így fejezte be a futamot a 20. pozícióban.

Azonban nem fejezte be a versenyt Michelisz, Muller, Lessennes (egy defekt után kiállt a versenyből), illetve az első kör áldozatai sem látták meg a kockás zászlót.

A meglehetősen furcsán alakult hévége alaposan átvariálta a bajnoki összetett sorrendjét: Ehrlacher 9 egységgel vezet Muller előtt, mögötte Huff hátránya 16, Vernayé 25, Tarquinié 28, Björké 34, Guerrierié 39, Micheliszé pedig 44 pontos.

A harmadik futam nem véglegesített eredménye: Vernay, Huff, Vervisch, Guerrieri, Shedden, Ehrlacher, Comte, Bennani, Thompson, Oriola, Berthon, Dupont, Panis, Filippi, Björk, Homola, Nagy, Tarquini, Van Oranje Nassau, Verhagen, Morbidelli. Nem fejezte be a futamot: Michelisz, Muller, Lessennes, Coronel, Szabó, Giovanardi.

Most egy kisebb szünetre vonul a WTCR, a folytatásra június 22-e és 24-e között kerül sor a Vila Real-i pályán.

Kováts Olivér

Médiapartneri egyezség révén megjelent még: brakingnewsmotorsport.blog.hu

Comments

comments