Jön a Mini, a Senova és a Toyota a TCR-be

Fotó: Mini.co.uk

Marcello Lotti mondogatja egy ideje, hogy tudomása van további márkákról, akik a TCR felé kacsintgatnak. Néhányról mi is tudunk egy ideje, de még többen jönnek. Íme, a mostani csokor: a Mini, a kínai Senova és a Toyota, akik minden valószínűség szerint a Corollával próbálkoznak majd.

Régóta köztudott, hogy a BMW egy bizonyos szinten érdeklődik a TCR iránt, ám olyan autót nem gyártanak, amellyel lehetne indulni a sorozatban. Talán az új, elektromos sorozatuk kasztnija lehetne használható, de nyilván nem akarják más motorral szerelni azt, csak elektromossal. Ugyanakkor a konszern másik márkája, a Mini nem csak akar, hanem tud is TCR kompatibilis autót építeni. Az S COOPER mellett tették le a voksukat, még idény elején, de némi gond így is adódott.

“Amikor elkezdtük a projektet, az volt a célunk, hogy az S Cooper ötajtós változatát használjuk, de akadt egy kis problémánk: az autó rövidebb, mint az a hossz, amit a TCR szabályok megkívánnak. Ugyanakkor, a TCR videókat elnézve, a Giulietta és a Peugeot 308 sem felel meg teljes mértékig az előírásoknak” – mondta Luis Perokarpi, a Mini TCR-es projektjének vezetője.

A Mini egyelőre az amerikai bajnokság TCR osztályában tervezi 2018-as indulását.

A Senova (BAIC) kínai márka és a kínai túraautó-bajnokságban már fut a D70-es modelljük. A TCR-ben a D50-nel szeretnének részt venni. Ez a modell jelenleg 1280 kg, 2 literes 320 lóerős motorral rendelkezik. Mivel a TCR verziót még nem tesztelték, így nem tudjuk mire lehet képes, de elvileg rendelhető, ha valaki jövőre ilyen autót szeretne a csapatának. Állítólag tudja majd nem csak a 320, de a 350 lóerőt is!

A sokaknak anyagilag fájó emlékű oscherslebeni forduló alatt Marcello Lotti összeült a japán gyártókkal tárgyalni. A serbiaring.com értesülései szerint  az összejövetel célja az volt, hogy a Honda, a Toyota és a Mazda megvitassák egymás között, hogyan tudnák erősíteni a japán túraautó bajnokságot. Az összejövetel után a japán média hozakodott elő azzal, hogy a Toyota tervezi a TCR-ben való részvételt, és minden bizonnyal a Corolla modelljéből képzeli el a saját TCR autóját. A Toyota mindezt nem cáfolta.

Magyar Szilvia

Comments

comments