Huffnak nem lesz 9. Makaóban?

2015-2015 Macau Guia Race 1---12 Rob Huff_119

Fotó: TCR Official

Rob Huffnak nemcsak kilencedik győzelme, de minden valószínűség szerint indulási joga sem lesz az idei Makaó Guia Race-en…

Az eset végtelenül egyszerű, és ugyanakkor bonyolult. A makaói versenyre minden évben olyan nagyszámú nevezés érkezik, és elég nagy részben jelentősen alulkvalifikált versenyzőktől, hogy valahogyan meg kell szűrniük őket a szervezőknek. A versenynek minden évben új szabálykönyvet írnak, és ebben van lefektetve, hogy pontosan milyen előképzettséggel rendelkező versenyző nevezhető. Rob Huff nem felelt meg az idei szabálykönyvben lefektetett elvárásoknak, ezért nevezését visszautasították.

Ez elég frusztráló –, mondta az érintett a Toring Car Timesnak – mivel megvolt a versenyautóm, a szponzoraim, a repülőjegyem és a szobafoglalásom is.

Nem az történt, hogy Makaó utcáinak királya alulkvalifikált lenne a versenyen való induláshoz, csak annyi, hogy az idei szabálykönyv figyelmetlenül, pongyolán lett megfogalmazva. Ugyanis míg az eddigiekben a szabály így szólt:

A verseny meghívásos.

A makaói és hongkongi versenyzők az alábbi kritériumok alapján kerülhetnek kiválasztásra: Részt vett és eredményesen befejezett egy TCR nemzetközi versenyt vagy egy TCR Ázsia versenyt 2015-ben.

addig idén ez csupán ennyit ír:

A verseny meghívásos.

A versenyzők az alábbi kritériumok alapján kerülhetnek kiválasztásra: Részt vett és eredményesen befejezett egy bármely a 2.0T kategóriában futott, az FIA vagy az ASN által rendezett nemzetközi vagy helyi versenyt 2016-ban.

Mivel kimaradt a mondat elől a korábbi kitétel, vagyis „makaói vagy hong kongi versenyző”, illetve nem szerepel a mondatban a „legalább” szó sem, és Huff idén nem vett részt sem nemzetközi sem helyi bajnokságnak számító TCR 2.0T-s autókkal futott, az FIA vagy az ASN által hitelesített versenyen, ezért a kitételként szolgáló mondat nyelvtani-logikai értelmében valóban nem felel meg a kitételnek.

Három dolog lehetséges: vagy valóban a pongyola fogalmazásnak, oda nem figyelésnek esett áldozatul hősünk. Ebben az esetben az őt meghívni kívánó csapat jogosan kérvényezhetné a szabálykönyv felülvizsgálatát, és a korábbi szabálykönyvben alkalmazott kitétel logikai vonatkozását figyelembe véve kérhetné, hogy egy sokkal magasabban kvalifikált versenyzőt ne zárjanak ki amiatt, hogy a kitétel pontatlanul, logikátlanul fogalmaz idén.

A másik dolog a szimpla emberi ostobaság. Ezt nem magyarázom.

A harmadik pedig: előfordulhat, hogy a kitétel nem „véletlenül hiányos” az előző évek kitételeihez képest, hanem szándékosan, politikai okokból történt az adott mondatrészek eltávolítása, ezzel akarván elérni, hogy WTCC versenyző ne indulhasson. Ez már csak azért sem logikus, mert Tiago Monteiro idén két helyi TCR fordulóban is indult és indulhat Makaóban is, valamint ha Michelisz Norbert vagy Tom Coronel úgy kívánná, akár még ők is elindulhatnának Makaóban, hiszen ők is vettek részt idén TCR Benelux versenyen.

Ha előbbi kettő, akkor hülyeség ellen nincs orvosság, ha utóbbi (ami nem tűnik logikusnak fent említett okok miatt), akkor mindenki mélységesen szégyellheti magát, hogy az autósport ilyen durván fulladt bele a politika tengerébe…

Bár Huff nevezett a Kínai WTCC forduló alatt a kínai bajnokság 2.0-ás kategóriájába, arról, hogy végigért-e a versenyen, nincs adatunk (mivel nyelvtudás hiányában a bajnokság hivatalos honlapjáról kinyert eredményt értelmezni nem tudom). A TcT szerint ez nem számít a kitétel teljesítésének.

A makaói versenyig van még hátra a kínai bajnokságból két forduló, illetve egy „classic” versenyhétvége Portimaoban, de utóbbit szintén nem lehet beszámítani a kritérium teljesítésébe, mivel nem az előírt típusú autókkal futják.

Mondhatni patthelyzet. Újabb csalódás egy ízig-vérig versenyzőnek, aki csak versenyezni akart, és a rajongóknak, akik szívesen látták volna a pályán…

Magyar Szilvia

Comments

comments