Huff-pole és Hyundai-szenvedés a vasárnapi időmérőn Zandvoortban

Fotó: Francois Flamand / DPPI (FIA WTCR Media)

A szabadedzéseken látottakhoz képest meglepő módon nem egy Honda, hanem egy Volkswagen elsőségével zárult a Túraautó Világkupa zandvoorti első időmérő edzése: Rob Huff egyedüliként bemenve 1:44 alá megszerezte az első pole-ját a szériában. Mindeközben a Hyundai számára – továbbra is a BoP-módosításoknak köszönhetően – folytatódott a rémálomszerű hétvége: a négy i30-as közül a legelőrébb Michelisz Norbi zárt, de ő is csak a 14. lett… Viszont a magyar pilóta így is csupán a 19. helyről várhatja az első futam rajtját a Nordschleiféről hozott rajtbüntetése miatt.

Az időmérő edzése legelején úgy tűnt, hogy azért folytatódhat a Münnich-Hondák jó sorozata, de 10 perc elteltével Jean-Karl Vernay tört az élre a Team WRT Audijával. Nem sokkal később néhány percre meg kellett szakítani a körözést, ugyanis Szabó Zsolt a 8-as kanyarnál összetörte a Zengő Motorsport CUPRA-ját, így a magyar pilóta számára viszonylag hamar véget ért a kvalifikáció.

Az újraindítást követően előbb Guerrieri, azután Ehrlacher, majd Huff vette át a vezetést. Később, 10 perccel a leintés előtt Ehrlacher-nak még volt válasza a Sébastien Loeb Racing angol pilótájának 1:44.141-es idejére. Azonban Rob Huff is tudott gyorsabb kört futni: 1:43.945-tel visszaállt az első pozícióba, amellyel már nem talált legyőzőre.

Így a 2012-es világbajnok megszerezte az első pole pozícióját a WTCR-ben, Ehrlacher és a Team WRT skót pilótája, Gordon Shedden előtt. Utóbbit a csapattársa, Jean-Karl Vernay követte, a második legjobb hondásként záró Benjamin Lessennes-t megelőzve. A Boutsen Ginion Racing belgája mögött két francia okozott meglepetést: Nathanaël Berthon a hatodik lett a Comtoyou-Audival, míg Aurélien Comte behozta a hetedik helyre a DG Sport Compétition Peugeot-ját. Az első tíz sorrendjét a hazai pályán versenyző Tom Coronel (Boutsen-Ginion-Honda), Frédéric Vervisch (Comtoyou-Audi) és Esteban Guerrieri (Münnich-Honda) tették teljessé.

A Hyundai számára pedig folytatódott a szenvedés a drasztikus BoP-változtatások miatt: a négy i30-asból a legelőkelőbb pozícióban Michelisz Norbi végzett, de ő is csak a 14. lett – ráadásul, ha mindez nem lenne elég, az első futamot a BRC magyarja csak a 19. helyről kezdheti meg, miután a Zöld Pokolból egy öthelyes rajtbüntetéssel távozott, amiért az utolsó verseny utolsó körében kilökte Rob Huff-ot. Az Yvan Muller Racing versenyzői, Thed Björk és a bajnoki éllovas Yvan Muller a 19., valamint a 21. helyre kvalifikálták magukat, míg Gabriele Tarquini csak a 24. legjobb időt futotta meg.

Ami a Zengő Motorsport pilótái illeti, Nagy Norbert a 23. lett, Szabó Zsolt pedig a hollandiai szabadkártyások, Michael Verhagen és Bernhard Van Oranje Nassau herceg szendvicsében zárva a 26. helyet szerezte meg.

Az első verseny 16 óra 20 perckor rajtol el közép-európai idő szerint.

Az első időmérő edzés végeredménye: Huff, Ehrlacher, Shedden, Vernay, Lessennes, Berthon, Comte, Coronel, Vervisch, Guerrieri, Bennani, Panis, Dupont, Michelisz*, Thompson, Morbidelli, Oriola, Filippi, Björk, Giovanardi, Muller, Homola, Nagy, Tarquini, Verhagen, Szabó, Van Oranje Nassau.

Kováts Olivér

Médiapartneri egyezség révén megjelent még: brakingnewsmotorsport.blog.hu

Comments

comments