Ez “jó mulatság, férfimunka volt”!

Michelisz Norbert újra a dobogón a Ringen

Michelisz Norbert újra a dobogón a Ringen

A szombaton megszerzett második rajthely után Michelisz Norbertnek komoly esélyei voltak legalábbis a dobogóra az első magyarországi Superstars futamon. Tonio Liuzzi indult az élről, mellőle Michelisz rugaszkodott neki, miután a felvezető autó útjára engedte a mezőnyt. Sajnos azonban a rajt nem úgy sült el, ahogy azt a nagyszámú nézőközönség remélte…

Minthogy a pályán már ekkor 38 fok volt, ez autót és pilótát egyaránt megviselt. “Láttam a kijelzőn, hogy nagyon meleg a hűtővíz, és próbáltam arra figyelni, hogy nehogy felforrjon, ezért nem sikerült olyan jól a rajtom.” – mondta Norbi. Ketten is előtte fordultak, az első kör végére Michelisz a negyedik helyen haladt.

Liuzzi megőrizte a vezetést, de nem tudott elszakadni a követő bolytól. Tomas Biagi valahonnan a középmezőnyből ugrotta át a rajtál a többieket és állt be az első négyesbe vonatozni Liuzzi, Michelisz, Christian Klien és Gianni Morbidelli közé. Kissé hátrébb egy másik, sokkal hosszabb vonat alakult ki, melyben, csakúgy mint az előzőben, a pozíciók folyamatosan cserélődtek a versenyzők között… Annyi bizonyos volt, hogy az élen – apró előnnyel ugyan – de végig Liuzzi haladt. Mögötte Norbi és Biagi igyekezett eldönteni a dobogó további üres fokainak sorsát, a negyedik helyért Morbidelli állt harcban Kliennel.

A harmadik körben a másoknak mindig sok gondot okozó Max Pigoli küldte nyugodni Stefano Gabellini és a saját autóját idő előtt… Tökéletesen ugyanaz a jelenet, mint hetekkel ez előtt Mugellóban: lesodródott a pályáról, körülnézés nélkül rántotta vissza az autót az aszfaltra, és a teljesen ártatlan, éppen arra járó versenyzőtársát tolta a másik oldali bukótérbe… Állítólag
Mugello után elbeszélgettek vele a sportfelügyelők. Nem látszik sok foganatja…

Közben az első vonatban Morbidelli előzte Micheliszt, a hátsóban Johan Kristoffersson Andrea Larinit.

Nem sokkal később Morbidelli elektromos probléma miatt parkolt le a pálya mellett. Sajnos az autók egyre kevésbé bírták a folyamatosan emelkedő hőmérsékletet… Lassan kialakult a végső sorrend: Liuzzi, Biagi, Michelisz, Klien. És bár az osztrák folyamatosan támadta a magyar fiút, Norbi a helyi nézők legnagyobb örömére megvédte dobogós helyét.

Mögöttük a további sorrend: Kristoffersson, Camilo Zurcher, Andrea Larini, Dominico Ferlito, Franco Fumi és Thomas Schöffler a pontszerző helyeken.

Délután negyed ötre a hőség szemernyit sem csökkent, amikor a fordított mezőny felállt a második verseny rajtjához. Ugyancsak repülőrajttal vette kezdetét a futam, mely Michelisz számára hamar az esélytelenségbe torkollt. Történt ugyanis, hogy az első kanyarban ketten összezártak előtte, hátulról még meg is lökték, így megpördült, és a fehér BMW a pálya szélén  kényszerült megvárni, amíg a teljes mezőny elhalad. Csak utána tudott besorolni a vonat végére.

A lökdösődés máshol sem maradt el, Camilo Zurcher az élről induló Domenico Ferlitót lökte meg kissé (aki ez után folytathatta a versenyt), és ennek aztán lett foganatja…

Mint ahogy annak is, hogy Norbi szedte a kerekeit a mezőny után – sajnos annyira felmelegedett a hűtővíz, hogy a hatodik körben kénytelen volt feladni a versenyt a magyar fiú. Így aztán a Giudici csapat felemás hétvégét zárt a Hungaroringen. Lett egy harmadik helyük egy olyan autóval, mely nagy jóindulattal a középmezőnybe ha jó, és ez maga volt a csoda Michelisztől, valamint meglett a szokásos is, sajnos. De a szurkolók nem jöttek hiába!

A mezőnyt alaposan megtizedelte a kánikula, és mindössze 9 autó fejezte be a versenyt a 19 indulóból. A futam legvégéig Liuzzi és Biagi csatázott a második helyért, ám az utolsó körben annyira hajba (vagy inkább egymás autójába) kaptak, hogy Christian Klien elhúzott mellettük… Ekkor azonban a kockás zászló már integetett egy bizonyos Camilo Zurcher nevű, kolumbiai fiatalembernek.

Fotó: motorzaj.hu

Feállt mellé végül Klien és Liuzzi a dobogóra, de még sokáig nem tudtuk, hogy ez a bizonyos első győzelem, amit soha nem felejtünk el, nem az mégsem… Mert jóval a verseny leintése után a felügyelőbizottság 25 másodperc időbüntetéssel sújtotta a boldog győztest, a rajt utáni lökdösődésből kifolyólag.

Így Klien megörökölte debütáló superstarsos hétvégéjének második versenyén az első helyet.

A hivatalos eredménylista tehát így néz ki: Christian Klien , Vitantonio Liuzzi, Thomas Biagi, Franco Fumi, Stefano Gabellini, Camilo Zurcher, Paolo Meloni, Fransesco Sini, Andrea Larini, Thomas Schöffler, akik közül Schöffler már be sem fejezte a futamot, szintén műszaki hiba miatt, de a számítógép még rangsorolta a pontszerzők között.

Eredmények

Hogy összefoglalva milyen volt általánosságban a hétvége a GT Sprint futamokkal, a paddock showkkal, egy nagyon boldogan és felszabadultan mosolygó Michelisz Norbival, a 38 fokkal, és néhány hisztis autóversenyzővel körítve, arról a blogban lesz szó rövidesen.

 

Comments

comments