Davidovski először, Nagy hatodszor – TCR EU, Zolder

Kép: TCR EU sajtóiroda

Az elmaradt zolderi fordulót majdnem annyi játékossal sikerült megtartaniuk, mint amennyivel eredetileg sikerült volna. A szerver továbbra is „meg van sértődve” ezen a hatalmas érdeklődésen, talán ezért nem enged némelyeket csatlakozni, akik pedig ráértek játszani, és csatlakozni is tudtak, helyenként úgy vezettek, hogy ahhoz Jimmy Clairet-nek és Aurélien Comte-nak is lett volna néhány szava…

Tom Coronel tudott volna csatlakozni a szerverhez, csak az újonnan szerzett monitorjai nem működtek, így sajnos nem látott semmit (bizonyos versenyzőknél lehet, hogy még így is jobban körbetalált volna a pályán, kevesebb ütközéssel!). Mikel Azcona nem ért rá, viszont Mato Homola visszajött (amíg a szerver el nem tüntette). A legrövidebbet sajnos Julien Briché húzta: ő csak a Facebook élő közvetítéshez tudott csatlakozni, pedig egy darabig kitartóan próbálkozott a játékkal is. Végül is 13 versenyzővel kezdtük meg az estét.

Az időmérő rendben lezajlott, szokás szerint Nagy Dániel nyerte, mint az eddigi összes kvalifikációt. Mögötte Gilles Magnus, Teddy Clairet, Boldizs Bence, Mato Homola, Viktor Davidovski, Jimmy Clairet, Aurélien Comte, Abdulla Ali Al-Khelaifi, Gustavo Moura, Nicolas Baert, Luca Filippi és Gilles Colombani végeztek.

Az első kanyarig rendben is volt minden, Nagy szépen rajtolt, meg talán még a követő két-három autó.  A negyedik sor rosszul járt: Al-Khelaifi nekiment hátulról Jimmy Clairet-nek, és úgy taszította bele Comte autójába, hogy a kis francia Peugeot-ja messzire szállt… Olyan messzire, hogy még a szerverről is kiszállt… Szegény Jimmy is csak vonszolta magát ezek után, de végigment a versenyen. Comte, miután vissza tudott mászni a szerverre, megvárta a boxutcában, hogy a többiek befejezzék a versenyt.

Nagy után Teddy Clairet, Magnus, Homola és Boldizs sorakoztak fel. Később Magnus megelőzte Clairet-t, Boldizs pedig Homolát. A szlovák fiú is felszívódott az ötödik körre, tovább csökkent a résztvevők száma.

Ezek után futottak egy végtelenül unalmas versenyt, melyet csak a tapasztalatlanok kicsúszása tarkított itt-ott. A befutó: Nagy, Magnus, Teddy Clairet, Boldizs, Baert, Filippi, Jimmy Clairet, Al-Khelaifi, Moura, Davidovski. Colombani 4 körrel a leintés előtt maradt ott az egyik kavicságyban.

Ebből következően Davidovskival a pole-ban, visszafelé állt össze a fordított rajtrács, Colombanival és Comte-tal a mezőny végén. Homola nem tudott visszakapcsolódni. Nagyszerű dolog volt, hogy a teljes mezőny túljutott az első kanyaron (azt nem mondom, hogy mindannyian menetirányban álltak a végén), sőt, egy igazán nagyszerű rajt után Comte már az ötödik helyen döngetett a kör közepe táján, befejeznie mégsem sikerült már az első kört sem.

A második sikánban Baert kiforgatta Jimmy Clairet, aki kissé hátrébbról folytathatta. Az utolsó sikán előtt jártunk valamivel, Baert ismét megpróbált előzni, ezúttal Comte-ot, de megforgatta a Peugeot-t, ami belepattant Magnus autójába. Mire sikerült volna irányba állnia, addigra jött Boldizs, és még tovább pörgette a már amúgy is szédülő Comte-ot… Aztán, hogy ezek után mi történt, arról – hála a fergeteges vágásnak – ismét lemaradtunk. Csak annyit láttunk, hogy Aurélien szó szerint beleszállt a korlátba, és Colombani – jó csapattárshoz méltón – beletaszította Jimmy Clairet is. Jimmy és Aurélien a két legcsendesebb versenyző a paddockban, de talán ehhez még nekik is lett volna néhány szavuk, amit ezen a hétfő estén el kellett viselniük. Comte ki is jelentkezett a szerverről, minek foglalja a vonalat? Jimmy pedig ismét végigvonszolta autóját a futamon, az utolsó helyen.

Ilyenkor örülök, hogy nem a valóságot látjuk, különben még a DG sem szerelte volna meg azt a Peugeot-t…
Képernyőkép

Érdekes módon ezek után viszonylag csendes csatázgatásba és autókázásba fordult a játék képe. Láttunk pár rendes előzést is (olyat, aminek a végén az ellenfél nem megy át búgócsigába vagy kerítéselembe), például Boldizstól Baert terhére. Nem úgy Magnustól a 6. körben, aki úgy küldte a sóderbe Mourát, hogy fájdalmas volt látni is…

Mialatt Davidovski négy másodperc körüli előnnyel vezette a mezőnyt, Nagy szép (és normális) előzésekkel jött egyre feljebb. Boldizs és Filippi egymást szórakoztatták, míg Teddy Clairet Baertet szorongatta. Ugyanakkor Teddynek talán eszében volt, hogy az ifjú belga már két Peugeot-t tett el láb alól az elmúlt 30 percben, és be kívánta fejezni a versenyt.

Végül a befutó: Davidovski megszerezte élete első TCR Europe győzelmét – igaz, még csak szimulátoron. Magnus és Filippi álltak dobogóra, Nagy, Boldizs, Baert, Teddy Clairet, Al-Khelaifi, Colombani, Moura és Jimmy Clairet követték őket, utóbbi majdnem másfél kör hátránnyal tudta behozni a sérült autót.

A versenynek azonban csak a zöld asztalnál lesz vége, néhány nap múlva. A zárófutamot Barcelonában rendezik, július 22-én.

Magyar Szilvia

Comments

comments