Az utolsó tánc, vörös posztókkal – Makaó, versenyek

makaor2Nem kifejezetten gyorsan, talán még a szokásosnál is több piros zászlóval és törés-zúzással tarkítva ért véget az idény Makaóban. Különösebb tétje már nem volt a versenyeknek, hacsak az nem, hogy egészben szálljon ki mindenki az autókból.

Az alábbiakban ismét a Zengő Motorsport hivatalos sajtóközleménye olvasható. Az eredményekre mutató link, és a világbajnokság végeredményét mutató táblázat hivatkozását a cikk alatt helyeztük el.

A hétvégén, Makaóban rendezték meg a FIA túraautó-világbajnokság 2013-as szezonjának záró fordulóját. A világbajnoki cím sorsa már korábban eldőlt Yvan Muller javára, aki negyedik világbajnoki címét nyerte a sorozatban. A Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert azonban az összetett pontverseny ötödik helyének megszerzéséért utazott Makaóba, ahol első világbajnoki futamgyőzelmét aratta 2010-es bemutatkozó évében.

Az időmérő edzést Michelisz az ötödik helyen fejezte be, amellyel mindkét futamon a harmadik sorból indulhatott. A pályán a jelenlegi mezőnyből hárman tudtak futamot nyerni, Robert Huff öt, Yvan Muller és Michelisz Norbert egy-egy alkalommal végzett elsőként. Norbi dolga nem ígérkezett egyszerűnek, ugyanis az összetett ötödik helyéért a Makaó specialistának is nevezhető Robert Huffot kellet volna legyőznie, aki az időmérő edzésen egy pozícióval előzte meg a magyar versenyzőt.

R1: Az első futam repülőrajttal indult, az első sorból Yvan Muller és Tiago Monteiro, a másodikból pedig Gabriele Tarquini motorcseréje miatt csak Robert Huff indulhatott. Michelisz Norbert az ötödik helyről várta az indulást. A startot követően mindenki épségben el tudott fordulni a hosszú egyenes végén található 3-as kanyarban. A sorrend az első kör végén Muller, Monteiro, Huff, Michelisz, Macdowall, Nash, Chilton és Oriola volt. A második körben Tom Chilton törte össze a Chevy-t és ezzel elveszítette a lehetőségét annak, hogy a FIA WTCC pontverseny második helyén végezzen.

Az élen Muller magabiztos előnyt autózott ki már a versenytáv felénél. Michelisz a negyedik helyen haladt és gond nélkül tartotta maga mögött a Chevyket, de az előtte haladó Huffhoz képest nem tudott támadási pozícióba kerülni. A brit versenyző a verseny utolsó köreiben leszakította magáról Norbit és felzárkózott Monteirora, de nem tudta megelőzni a Hondást. A futamot Muller nyerte, Monteiro és Huff előtt. Michelisz Norbert a negyedik helyen fejezte be a 9 körös versenyt.

R2: A második állórajttal induló futamon az első két helyet Tom Coronel és James Thompson foglalhatta el. A második sorból James Nash és Tom Chilton, a harmadikból Macdowall és Michelisz startolhatott. A rajtot követően Michelisz Norbert autóját keresztbefordította az úton Tom Chilton és ez egy nagyon csúnya tömegbalesetet idézett elő. Nyolc autó ütközött és piros zászlóval félbe is kellett szakítani a második makaói viadalt. A romok eltakarítása közel fél órát vett igénybe, majd a versenybírák a biztonsági autó felvezetésével indították újra a futamot.

A második rajt után Coronel megtartotta vezető helyét Thompson előtt, mögéjük Chilton zárkózott fel az ötödik helyről, de nem örülhetett sokáig, mert autója az ötödik körben lelassult és feladni kényszerült a viadalt. A hatodik körben ismét félbe kellett szakítani a futamot, mert a boxba visszaguruló Chilton autóját a pálya egy nagyon keskeny szakaszán felöklelte Eurico De Jesus és ez egy lavinát indított be. 6-8 autó csúszott egymásba és teljes szélességében elzárták az utat a pályán.

Az újabb félórás szünet után négy körük maradt a versenyzőknek. A mezőny ismét a biztonsági autó mögül rajtolhatott el és a fordulatos futamot végül Robert Huff nyerte, Oriola és Coronel előtt.

A FIA WTCC pontversenyében Michelisz Norbert a hatodik helyen fejezte be a 2013-as idényt a Hondával. A Zengő Motorsport versenyzője 7 alkalommal állhatott fel a dobogóra és 185 pontot gyűjtött a szezon során. A magyar tehetség Japánban az időmérő edzést és a futamot is megnyerte és ezzel a sorozat történetének második olyan versenyzője lett Gabriele Tarquini után, aki három márkával is tudott futamot nyerni.

Eredmények:

Első verseny

Második verseny

A világbajnokság végeredménye:

Teljes végeredmény

Yokohama trophies

Szöveg: Zengő Motorsport (Bányik János)

Fotó: fiawtcc.com

Comments

comments