Az 500 körös verseny – Spa 500 TCR beharangozó (1. rész)

A verseny hivatalos logója

Az ősz legnagyobb TCR eseménye, a Spa 500 egy hét múlva veszi kezdetét. Ennek kapcsán egy átfogó és egy speciális beharangozó cikket terveztünk. Ma jöjjön az átfogó darab a régi ismerősökről, a lehetőségekről, a programról, és arról, hogy nagyjából mi mindent kell tudni.

Régi ismerősök alatt természetesen azokat a versenyzőket értem, akiket a WTCR-ből vagy a TCR Europe-ból ismerünk. A hivatalos nevezési listán jelenleg 19 csapatot tartanak nyilván, magyar nevezőnk egyelőre nincs. Csapatok közül biztosan ismerjük a Teamwork Huff Motorsportot, ami félig hivatalosan, félig nevében Rob Huff csapata. Két Audit indítanak, mindkettőt a PRO/AM kategóriában. Az egyikben csupa hongkongi versenyző ül, a másikban egy hongkongi és három kínai pilóta. 2012 világbajnoka nem száll harcba a Spa 500-on, távol-keleti barátaival kell beérniük a Huff-szurkolóknak.

A Peugeot egy hivatalos és egy gyári támogatott csapatot indít. 308-as rajtszámmal láthatjuk a hivatalos triót a DG Sport neve alatt, nem kisebb nevekkel, mint Aurélien Comte, Teddy Clairet és Julien Briché. Természetesen a PRO kategóriában indulnak. A másik peugeot-s alakulatban versenyez majd Pierre-Yves Corthals, négy másik honfitársával együtt, Burton Racing néven, amatőr kategóriában. Nos, a Peugeot akkor sem tudta volna jobban megkeverni ezt, ha akarja. A belga csapatnál versenyeznek a franciák, a luxemburgi csapatnál pedig a belgák.

A WRT is indít egy autót, jelenleg a versenyzőik nem ismertek, csak annyit tudunk, hogy egy Audi vesz részt a WTCR-ből és a TCR EU-ból is jól ismert alakulat neve alatt.

Jelenleg két Volkswagen, kilenc Audi, öt Cupra, egy Opel és két Peugeot szerepel a nevezési listán.

Versenyzők közül Pepe Oriolát, Tom Coronelt, Mikel Azconát, Antti Burit, Jaap van Lagent, a Comte-Teddy Clairet-Briché triót és Corthals-t ismerjük nemzetközi TCR-es múlttal.

Oriola és Coronel a Breukers fivérek mellett indulnak a Red Camel – Jordan.nl elnevezésű csapatban a 101-es számú DSG Cuprával. Azcona és Buri a 131-es DSG Cuprát fogják vezetni egy svájci alakulat neve alatt. A hosszú távú versenyek világából ismerősen csenghet mindenkinek a Bas Koeten Racing elnevezés, ők lesznek majd azok, akik kiszolgálják a Topcar Sport svájci csapatát. Így a rövidnek nem mondható Topcar Sport with Bas Koeten Racing névvel szerepelnek a nevezési listán. További három versenyzőjük Kari-Pekka Laaksonen, Julien Apotheloz és Fabian Danz lesznek.

A Bas Koeten Racing másik csapatot is visz, szintén nem rövid név alatt, ők az NKPP Racing by Bas Koeten Racing. Itt van Lagen mellett Gijs Bessem, Harry Hilders és Christian Frankenhout versenyeznek majd.

A 46-os számú Peugeot-ban Corthals mellett Caren Burton, Armand Fumal, Olivier Meuers és Philippe Steveny fognak versenyezni. A Peugeot másik csapatát a következő cikkünkben tárgyaljuk majd részletesen.

A program csütörtökön délután veszi kezdetét a versenyzői parádéval és nagyjából vasárnap délután 3-kor ér véget, 500 kör megtétele vagy 23 óra után, függően attól, hogy melyiket érjük el előbb.

A kategóriák PRO, AM, illetve PRO-AM besorolásúak, a résztvevő versenyzők előzetes tapasztalata szerint. A kategória-győzelem (és dobogó) mellett természetesen lehet hajtani az összetett elsőségért, illetve a Nemzetek Kupájáért. Utóbbi díj annak a csapatnak jut majd, akik felállásában legalább 3 egyforma nemzetiségű versenyző vezet majd, és legelőrébb végez az összetettben. Ezt a címet vándor-kupának szánják a szervezők, a következő évi verseny győztes nemzetéhez vándorol majd, és így tovább.

Az alakulatokban legalább 2, legfeljebb 5 versenyző válthatja egymást, kettős nevezés engedélyezett (tehát, hogy egy adott versenyző két csapatnak is besegít). Eddig kettős nevezésről nem tudunk.

Az egyelőre még folyamatosan frissülő nevezési lista elérhető itt.

A teljes programot (megjelölve az élő közvetítéseket) itt találhatják meg az érdeklődők. Az élő közvetítést a Youtube-on (TCR TV) a TCR EU stábja biztosítja.

Következő cikkünkben a Peugeot hivatalos alakulata történetének ásunk kicsit a mélyére, hiszen az egyetlen csapat, ahol a kiszolgáló csapatot és a versenyzőket is nagyon régóta ismerjük.

Magyar Szilvia

Comments

comments